رئیس سازمان توسعه تجارت ایران خبر داد که میزان تجارت با عربستان سعودی «به صفر رسیده» و هیچ صادرات و وارداتی بین دو کشور انجام نمیشود.
مجتبی خسروتاج، روز جمعه ۳۰ تیر، در گفتوگو با خبرگزاری ایسنا با ذکر این نکته، گفت که ایران «هیچگونه مصوبه و قانونی دال بر قطع همکاری با کشورهای منطقه نداشته و به بخش خصوصی هم در این زمینه تذکری ابلاغ نکرده است».
او اضافه کرد: «اگر کشوری بر اساس شرایط خودش نمیخواهد از ایران کالایی وارد کند بحث دیگری است».
سخنان آقای خسروتاج در حالی بیان شده که هیئت دولت روز پنجشنبه ۱۷ دیماه ۹۴، ورود کالاهای تولید عربستان سعودی یا از مبدأ این کشور را از «تمامی» مبادی ورود کالا به ایران از جمله مناطق آزاد و ویژه اقتصادی ممنوع اعلام کرد.
سه روز پیش از این مصوبه، عادل الجبیر وزیر خارجه عربستان سعودی، اعلام کرده بود که قطع رابطه با ایران شامل پایان یافتن تمامی مناسبات تجاری و همچنین لغو پروازها بین دو کشور میشود، اما سفر ایرانیان به مراسم حج را در برنمیگیرد.
به دنبال اعدام شیخ نمر، روحانی سرشناس شیعه و منتقد حکومت عربستان، تجمعهایی در مقابل سفارت و کنسولگری عربستان سعودی در تهران و مشهد برگزار شد که در نهایت مهاجمان با ورود به سفارت و کنسولگری بخشی از این ساختمانها را به آتش کشیدند. عربستان روز یکشنبه ۱۳ دی ۹۴ در واکنش به این رویداد روابط دیپلماتیک خود با ایران را قطع کرد.
در سالهای گذشته صادرات ایران به عربستان سعودی بیشتر از واردات از این کشور بوده است.
بر اساس آمار گمرک جمهوری اسلامی، در سال ۹۳ صادرات ایران به عربستان سعودی ۱۵۲ میلیون و ۷۲ هزار دلار، و واردات از این کشور ۴۶ میلیون و ۱۳۲ هزار دلار بوده است.
در دو سال گذشته نیز صادرات ایران به عربستان سعودی حدود ۱۵۱ میلیون دلار و واردات از این کشور حدود ۷۶ میلیون دلار بوده است.
گوگرد، سنگ، میوههای خوراکی، آهن آلات و فولاد، فرش، محصولات لبنی و نباتی از جمله صادرات ایران به عربستان در سالهای گذشته بوده است.
وبسایت اقتصادنیوز پیش از این نوشته بود که پیش از قطع روابط کامل دو کشور و از سال ۸۳ سطح روابط تجاری بین دو کشور کاهش یافته است.
روابط ایران و تعدادی از کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس در دولت محمود احمدینژاد به تیرگی گرایید و پس از درگیریها در سوریه، یمن و بحرین، تیرگی روابط به اوج خود رسید.
در همین حال دولت کویت نیز در یک سال گذشته تلاشهایی را برای بهبود روابط ایران و کشورهای حاشیه خلیج فارس پیگیری میکرد، روز پنجشنبه ۲۹ تیر، از تهران خواست که تعداد دیپلماتهای خود در این کشور را از ۱۹ تن به ۴ تن کاهش دهد.
اقدامی که در اعتراض به آن وزارت امور خارجه ایران، کاردار این کشور در تهران را احضار کرد.