ساعاتی پس از حمله دیروز (چهارشنبه ۷ ژوئن/۱۷ خرداد) در تهران، گروه موسوم به دولت اسلامی (داعش) در سایت خود "اعماق" تصاویری منتشر کرد که دو تن از مهاجمان را نشان میداد که در مجلس ایران-- که یکی از امکان مورد حمله قرار گرفته بود -- یکی از قربانیان را که روی زمین افتاده بود بار دیگر را به گلوله بستند و با عربی "فصیح قرآنی" فریاد میزدند، "فکر می کنید ما از اینجا خواهیم رفت. نه؛ با اجازه خدا اینجا میمانیم." اغلب کارشناسان عرب معتقد بودند این لحن یک عرب زبان نیست؛ و نوع عربی استفاده شده عربی محاورهای نیست و عربی است که یاد گرفته شده؛ اگرچه آنها عربی را خوب صحبت می کردند. پس آنها کجایی بودند؟
چیزی که توجه مرا جلب کرد و شاید رمز هویت برخی از مهاجمان باشد دو/سه ثانیه اول این ویدیو بود. در ابتدای ویدیو یکی از مهاجمان به همراه خود به کردی جملات کوتاهی میگوید با لهجهای که در برخی از شهرهای مناطق کردنشین ایران از جمله سنندج، کامیاران و جوانرود بکار برده میشود. آنها ظاهرا با لهجه کردی اردلانی میگویند: "بی سه بی، بی سه بی، پال به من" یعنی "وایسا- بیا، وایسا- بیا، به من تکیه کن".
اکنون مشخص شده است که مهاجمان ایرانی بوده و یکی از آنها "سریاس صادقی" است. او از اهالی اطراف پاوه در استان کرمانشاه است. بیش از دو سال پیش "حزب دمکرات کردستان" (حدک) در سایت خود نام سریاس صادقی و چند تن دیگر را منتشر کرد که آنان را متهم میکند آزادانه برای داعش تبلیغ و به جذب جوانان کرد برای داعش مشغولند. در آن گزارش "حزب دمکرات کردستان" (حدک) مقامات دولتی را متهم کرد که کاری به فعالیتها ندارند.
داعش یکی از انشعابات سلفیها است. پس از ظهور داعش در عراق و سوریه تخمین زده شده بیش از ۵۰۰ جوان کرد از کردستان ایران و عراق به صف نیروهای داعش پیوستند. داعش گردانی به نام گردان صلاح الدین ایوبی دارد. در دو سال گذشته داعش از عضوهای کرد خود برای عملیات شناسایی و گاهی انتحاری علیه نیروهای کرد در مناطق سوریه و عراق استفاده کرده است. برخی از نیروهای کرد داعش بارها در ویدیوهای تبلیغاتی این گروه ظاهر شدهاند و مقابل دوربین پیشمرگههای اسیر شده کردستان عراق را سربریدند.
در چند سال گذشته بسیاری از فعالان حقوق بشری و ادبی کرد ایران از رشد بیسابقه سلفی ها در برخی از شهرهای کردنشین ابراز نگرانی میکردند. حتی برخی از مخالفان، جمهوری اسلامی را متهم می کنند که برای مدت طولانی برای مقابله با احزاب چپ و ناسیونالیست کرد تندروهای مذهبی وهابی و سلفی را در کردستان آزاد گذاشتند تا رشد کنند.
روحانیون کرد ایرانی عمدتا از اسلام سیاسی پرهیز کردهاند. در کردستان ایران ناسیونالیسم کردی و روحانیت سنتی کرد با هم آمیخته شده اند. به همین دلیل اکثر احزاب پر نفوذ کردستان ایران اکثرا ناسیونالیست، سوسیالیست یا چپگرا بودهاند.
تصویری از کلیپ ویدیویی چند ماه پیش داعش حدود یک ماه پیش داعش با انتشار ویدویی ۳۷ دقیقهای تحت عنوان "سرزمین ایران، از دیروز تا امروز" تهدید کرد که به ایران حمله خواهد کرد. در این ویدیو چند تن از اعضاء ایرانی داعش که به فارسی سخن می گفتند از سنیهای ایران خواستند تا به آنها بپیوندند. برخی از افرادی که در این گزارش طولانی سخن میگفتند، لهجه کردی دارند.
در تصاویر منتشر شده ماه گذشته، داعش قول داد انتقام دخالت های ایران و شیعیان در سوریه و عراق را بگیرد. در این تصاویر اعضاء ایرانی داعش برخی از برخوردهای جمهوری اسلامی علیه سنیهای ایران را "جنایت" خوانده و از سنی های ایران می خواهند به مبارزه مسلحانه آنان بپیوندند.
بسیاری نگرانند حملات دیروز تهران بهانهای برای امنیتی شدن بیشتر مناطق سنینشین ایران به خصوص کردستان بشود.
این حمله و شرایط منطقهای مقامات ایران را در وضعیت دشواری قرار میدهد. ایران میلیونها سنی دارد. بسیاری از رهبران سنی ایران سیاستهای جمهوری اسلامی نسبت به سنی های ایران را تبعیض آمیز و گاهی هم تحقیرآمیز میخوانند. در حالی که اکثر قریب به اتفاق سنیهای ایران مخالف خشونت هستند، بسیاری از فعالان کرد میگویند سیاستهای تبعیضآمیز هدیهای به گروههای تندرو همچون داعش برای جذب جوانان سنی است که از سیاستهای دولت خشمگین هستند.