عباسعلی کدخدایی، سخنگوی شورای نگهبان ایران، میگوید که این شورا حتی بعد اعلام تایید صلاحیتها از سوی این نهاد میتواند در مورد افراد تایید صلاحیت شده، اعلامنظر مجدد کند.
آقای کدخدایی در سخنانی در برنامه "نگاه یک" تلویزیون دولتی ایران گفت: "اگر بعد از اعلام نتیجه صلاحیتها اسنادی به دست ما برسد که در صلاحیت یک کاندیدا تاثیرگذار باشد، میتوانیم اعلام نظر کنیم."
وی گفته است که بر اساس قانون "بعد از نتیجه بررسی صلاحیتها اگر اسناد و مدارکی به دست شورای نگهبان برسد که در صلاحیت تاثیر داشته باشد میتوانیم اعلام نظر کنیم."
اما آقای کدخدایی به طور مشخص نگفته است که منظور وی از این "اعلام نظر" چیست و در این رابطه شورای نگهبان چه اقدامی صورت خواهد داد.
وی در عین حال گفته است این نکته "در انتخابات مجلس شورای اسلامی بدین گونه نیست." این درحالیست که مینو خالقی، نامزد انتخابات مجلس ایران، علیرغم پیروزی در انتخابات مجلس دهم، به دلیل اینکه شورای نگهبان صلاحیت او را پس از اعلام نتایج رد کرد، موفق به دریافت اعتبارنامه خود و ورود به مجلس نشد.
شورای نگهبان در رد آرای مینو خالقی گفته بود به "مستنداتی" دست یافته که به خاطر "محذورات شرعی و قانونی" نمیتواند آنها را منتشر کند. منظور از این مستندات عکسهایی از مینو خالقی بود که حجاب نداشت. اگرچه این رد صلاحیت پس از انتخابات مورد اعتراض حسن روحانی و برخی نمایندگان از جمله علی مطهری قرار گرفت و باعث تنش میان مجلس و شورای نگهبان شد، به دستور آیتالله علی خامنهای، رهبر ایران، این پرونده به هیات عالی حل اختلاف ارسال شد. در نهایت این هیات، نظر شورای نگهبان را تایید کرد.
نظارت شورا بر تبلیغات
آقای کدخدایی در ادامه سخنان خود در شبکه تلویریونی دولتی ایران، همچنین به نظارت این نهاد بر تبلیغات انتخاباتی اشاره و تاکید کرده است که برخی از قوانین انتخاباتی "حداقلی و ناکارآمد" است. وی افزوده است که قوانین کشور "نیاز به تعریف موضوع تبلیغات" دارد.
وی گفته است که مثلا "مشخص نیست که فردی یک سال قبل از انتخابات مقالهای بنویسد یا سخنرانی داشته باشد آیا این تبلیغ است؟"
در انتخابات ریاست جمهوری، مجلس شورا و مجلس خبرگان در جمهوری اسلامی، تنها افرادی مجاز هستند وارد رقابتهای انتخاباتی شوند که در مرحله اول، شورای نگهبان آنان را برای تصدی سمت مورد نظر مناسب دانسته و نامزدی آنان را تایید کرده باشد سخنگوی شورای نگهبان در ادامه اظهارات خود در همین رابطه گفته است که "براساس رویه و براساس زمان تعیین شده تبلیغات اگر تخلفی باشد که در نتیجه انتخابات تاثیرگذار باشد ورود میکنیم و موضوع را در بررسی صلاحیت تاثیر میدهیم."
او تاکید کرد که اگر آن تخلف تبلیغاتی "به حدی گسترده باشد که سرنوشت انتخابات را تاثیر بگذارد ما وارد میشویم. در فضای مجازی هم اینگونه است."
در انتخابات ریاست جمهوری، مجلس شورا و مجلس خبرگان در جمهوری اسلامی، تنها افرادی مجاز هستند وارد رقابتهای انتخاباتی شوند که در مرحله اول، شورای نگهبان آنان را برای تصدی سمت مورد نظر مناسب دانسته و نامزدی آنان را تایید کرده باشد. این افراد سپس اجازه ورود به مرحله رقابت برای کسب آرای رای دهندگان را خواهند داشت.