با تصمیم کمیسیون تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری ایران مناظرههای تلویزیونی میان نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری پیشرو به طور زنده پخش نخواهد شد.
سلمان سامانی، سخنگوی وزارت کشور، پس از جلسه کمیسیون تبلیغات به خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) گفته است: "با تصمیم این کمیسیون مناظرههای انتخاباتی نامزدها به صورت ضبط شده و گفت و گوهای تلویزیونی به صورت زنده پخش میشود."
در سالهای ۱۳۸۸ و ۱۳۹۲ مناظرههای تلویزیونی نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری به طور زنده برگزار و پخش شد. آقای سامانی درباره دلیل تغییر این رویه در انتخابات سال ۱۳۹۶ توضیحی نداده است.
انتقاد از مناظرههای ضبطشده
چهرههای مختلف سیاسی در ایران از تصمیم پخش مناظرههای ضبطشده انتقاد کردهاند.
حسام الدین آشنا، مشاور حسن روحانی، میگوید آقای روحانی درخواست میکند که در تصمیم کمیسیون تبلیغات تجدید نظر شود. آقای روحانی در سخنانی از "آزادترین" شیوه برای مناظره دفاع کرده است.
محمدباقر قالیباف، یکی از داوطلبان نامزدی، اظهار امیدواری کرده است که کمیسیون تبلیغات با برگزاری مناظرههای زنده موافقت کند.
مصطفی میرسلیم هم گفته است از مناظره زنده استقبال میکند.
ابراهیم رئیسی، داوطلب دیگر هم گفته است: "مناظره زنده به عنوان یکی از راههای شناخت در افکار عمومی استقبال میکنم و این را حق مردم بزرگوار و هوشمند کشورمان میدانم."
علیرضا زاکانی، یکی از داوطلبان نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری، مسئولیت تصمیم کمیسیون تبلیغات را متوجه دولت حسن روحانی دانسته و در نامهای به وزیر کشور با متهم کردن دولت به "پنهان کاری و عدم شفافیت" گفته است که "این اقدام تبعیض دیگری به نفع نامزدهای اصلی و فرعی مورد نظر دولت" خواهد بود.
کمیسیون تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری، که امروز تصمیم گرفته است مناظرهها به صورت ضبط شده پخش شوند، شامل دادستان کل کشور، وزیر کشور، دبیر هیئت اجرایی مرکزی انتخابات، رئیس شورای نظارت بر صدا و سیما و رئیس سازمان صدا و سیما (یا نمایندگان هر یک از آنها) است و شورای نگهبان هم میتواند نمایندهای برای نظارت به جلسات این کمیسیون بفرستد.
وظیفه کمیسیون تبلیغات، تضمین دسترسی یکسان نامزدهای ریاست جمهوری به امکانات دولتی برای تبلیغات است.
ابراهیم رئیسی، یکی از داوطلبان نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری، دو روز پیش در نامهای به عبدالعلی علیعسگری، رئیس صدا و سیما، به "تبلیغ جانبدارانه" متهم کرد و گفت صدا و سیما به طور غیرمعمول به انعکاس اخبار مربوط به حسن روحانی میپردازد.
آقای رئیسی گفت: "از صداوسیما انتظار میرود با عنایت به اهداف و ماموریتهای قانونی خود از هرگونه اقدامی که با ایجاد شائبه تبلیغ جانبدارانه به نفع یک فرد یا جریان خاص، فرآیند داوری درست و آگاهانه مردم شریف را مخدوش سازد، جدا پرهیز نماید".
مناظره میرحسین موسوی و محمود احمدینژاد یکی از خبرسازترین رویاروییهای علنی دو سیاستمدار ارشد جمهوری اسلامی بوده است مناظرههای نامزدهای ریاست جمهوری در دوره اخیر جنجال برانگیز بوده است.
در سال ۱۳۸۸ محمود احمدینژاد هنگام مناظره با میرحسین موسوی اتهامهای سختی را علیه او و شمار دیگری از مقامهای عالی جمهوری اسلامی، از جمله اکبر هاشمی رفسنجانی و علی اکبر ناطق نوری مطرح کرد. لحن و ماهیت مناظرهها به گونهای بود که انتقاد بسیاری از مقامهای جمهوری اسلامی، از جمله آیتالله علی خامنهای را برانگیخت.
در سال ۱۳۹۲ نیز در مناظرههای تلویزیونی نامزدهای انتخابات بحثهایی درباره سیاست هستهای ایران و همچنین سرکوب دانشجویان معترض مطرح شد که در چهارچوب روایت رسمی جمهوری اسلامی نمیگنجید.