یک اشتباه در فروش بلیت اضافه بر ظرفیت هواپیما باعث شد که کارکنان شرکت هواپیمایی آمریکایی یونایتد یکی از مسافران خود را به زور از هواپیما بیرون بکشند. انتشار ویدئوی مربوط به این حادثه، موجی از انتقاد را در پی داشت، اما چرا این وضعیت پیش آمد و کارکنان این شرکت چه گزینههایی غیر از برخورد فیزیکی با این مرد داشتند؟
شرکتهای هوایی تقریبا همیشه اضافه بر ظرفیت هواپیمای خود بلیت میفروشند. صندلیهای خالی هواپیما برای این شرکتها هزینهبر است و آنها معمولا برای جبران مسافرانی که به پرواز نمیرسند، اغلب بیش از ظرفیت واقعی هواپیما بلیت میفروشند.
در این مورد به خصوص، مشکل وقتی پیش آمد که شرکت هوایی یونایتد در آخرین لحظه تصمیم گرفت که چهار نفر از کارکنان خود را سوار هواپیمایی کند که صندلی خالی نداشت و لازم بود که چهار مسافر جای خود را به این افراد بدهند.
وقتی چنین موقعیتی پیش میآید، اولین قدم، ایجاد انگیزه برای مسافران است تا خودشان داوطلب شوند و بعدا با یک هواپیمای دیگر راهی مقصد شوند. در حادثهای که پیش آمد، شرکت یونایتد ابتدا به مسافران پیشنهاد داده بود که در ازای ۴۰۰ دلار، یک شب اقامت در هتل و نیز دریافت بلیط پرواز به مقصد در روز بعد، از هواپیما پیاده شوند.
وقتی هیچیک از مسافران این پیشنهاد را نپذیرفت، مبلغی که پرداخت میشد به ۸۰۰ دلار افزایش یافت. اما باز هیچکس حاضر نشد از جای خود بلند شود و در نهایت، یکی از مدیران شرکت به هواپیما رفت و به مسافران گفت که این شرکت چهار نفر را مسافران را انتخاب خواهد کرد تا از هواپیما پیاده شوند.
یکی از سخنگویان شرکت یونایتد گفته است که در چنین وضعیتی، عوامل مختلفی در روند انتخاب مسافرانی که باید از هواپیما پیاده شوند، موثرند، ولی به طور معمول، به کسانی که مشتری دائم شرکت هوایی هستند و مسافرانی که بلیتهای گرانتر را خریدهاند، حق تقدم داده میشود که در هواپیما بمانند.
در این مورد به خصوص، ابتدا یک زوج که شرکت یونایتد انتخاب کرده بود، پذیرفتند که به طور داوطلبانه از هواپیما پیاده شوند. براساس گزارشها، نفر سومی که از هواپیما پیاده شد، همسر مردی بود که به زور از هواپیما بیرون برده شد. اما به گفته شاهدان عینی، این مرد گفت که پزشک است و باید صبح روز بعد مریض ویزیت کند و برای همین، حاضر نشد از هواپیما پیاده شود.
پروازی که این ماجرا در آن اتفاق افتاد، یکشنبه شب راهی مقصد میشد و تاریخ و زمان پرواز بعدی، ساعت ۳ بعدازظهر روز بعد (دوشنبه) بود.
در چنین موقعیتی، شرکت یونایتد میتوانست یک مسافر دیگر را انتخاب کند، یا مبلغ پیشنهادی خود را تا هزار و ۳۵۰ دلار افزایش دهد.
ارین بنسون، سخنگوی یونایتد تایید کرد که هیچ مبلغی بیش از ۸۰۰ دلار به مسافرانی که از هواپیما پیاده شدند، داده نشده است.
به گفته شاهدان عینی، مردی که حاضر نشد از جای خود بلند شود، از وضعیتی که پیش آمده بود "خیلی آشفته" بود و سعی داشت که با وکیل خود تماس بگیرد. اما یکی از مدیران شرکت هوایی به او گفت که اگر همکاری نکند، نیروهای امنیتی را خبر خواهد کرد.
اصولا شرکت یونایتد این حق را داشت که وقتی این مرد حاضر به ترک هواپیما نشد، او را به زور وادار به این کار کند. این حق، بخشی از اصولی است که در دستورالعمل ویژه این شرکت ذکر شده است، اما چنین موقعیتهایی خیلی کم پیش میآید.
براساس دادههای وزارت ترابری آمریکا، از مجموع ۶۱۳ میلیون نفری که در سال ۲۰۱۵ میلادی با هواپیماهای شرکتهای هوایی بزرگ در آمریکا پرواز کردند، ۴۶ هزار نفر به طور غیرداوطلبانه نتوانستهاند سوار هواپیما شوند. این تعداد، کمتر از ۰/۰۰۸ درصد کل مسافران است.
به گفته چارلز لئوچا، موسس گروه مشاوره ترولرز یونایتد که در زمینه حقوق مسافران هوایی فعالیت میکند، اکثریت این دسته از مسافران هوایی، پیش از آن که سوار هواپیما شوند، در جریان تصمیم شرکت هوایی قرار گرفتهاند. اما در اتفاقی که رخ داد، ابتدا تمام مسافران در جای خود نشستهاند و بعد، به آنها گفته شده است که باید از هواپیما پیاده شوند.
او اضافه کرد که پیاده کردن مسافران در آخرین دقایق قبل از پرواز برای آنکه کارکنان شرکت هوایی سوار هواپیما شوند، اتفاقی نادر و غیرعادی است.
به گفته او، تصمیم شرکت یونایتد برای سوار کردن کارکنان خود، باید قبل از زمان پرواز نهایی میشد و این تصمیم، طبیعتا بر تعداد بلیتهایی که برای رزرو کردن در دسترس بودند، تاثیر داشت.
حق نشر عکس Jayse D. Anspach/Twitter
به گفته آقای لئوچا، مسافران هوایی در آمریکا، به تاخیر در پروازها و خدمات کمکیفیت هوایی عادت کردهاند و چون اطلاعات مربوط به حقوق مسافران در چنین موقعیتهایی چندان در دسترس نیست، وقتی چنین وضعیتی پیش میآید، آنها برای حل و فصل ماجرا، بیشتر به مدیران خطوط هوایی وابسته میشوند.
او اضافه کرد: "چیزی که نباید با آن کنار آمد، این است که یک نفر به زور از هواپیما پایین کشیده شود تا جا برای یک کارمند شرکت هوایی باز شود."
اسکار مونز، مدیر عامل شرکت یونایتد، در بیانیهای نوشت: "برای همه ما در یونایتد، این اتفاق، ناراحتکننده است. من از این که باید این مسافران را در پرواز دیگری جا میدادیم، عذرخواهی میکنم."
آقای مونز گفت که این شرکت هوایی، آنچه را رخ داد بازبینی میکند و با مسافری که با او برخورد شد "در تماس" خواهد بود. با این حال، اطلاعاتی درباره این که آیا یونایتد با این مرد تماسی گرفته است یا نه، منتشر نشده است.
گزارش شده است که یکی از مامورانی که در این حادثه نقش داشت، یک روز بعد (دوشنبه، بعدازظهر) از کار معلق شده است.
چارلز لئوچا میگوید که در روزهای آینده، جزئیات بیشتری درباره آنچه در هواپیما رخ داد، منتشر خواهد شد، ولی هرچه بود، برای شرکت هوایی یونایتد اتفاق خوبی نبود.
این شرکت هوایی چندی پیش باز به دلیلی نه چندان مطلوب در سرخط خبرها بود، چون به دو زن جوان که ساپورت به پا داشتند، اجازه نداده بود سوار هواپیما شوند.