اکنون محققان در بریتانیا سعی کردند دریابند به جای اتکا به علائم بالینی، آیا از اندازهگیری پروتئینی به نام CA-۱۲۵ در خون میتوان برای تشخیص زودرس سرطان تخمدان استفاده کرد یا نه.
مقدار این پروتئین در خون بر اثر ابتلا یه سرطان تخمدان بالا میرود اما اندازهگیری آن به طور مرتب برای بیماریابی (غربالگری) در بریتانیا انجام نمیشود.
تقریبا دو درصد زنان به سرطان تخمدان مبتلا میشوند اما پژوهشگران برای تحقیق خود زنانی را انتخاب کردند که احتمال ابتلای آنها به سرطان تخمدان پنج برابر بیشتر بود.
به این ترتیب در ۴۲ مرکز درمانی در بریتانیا به مدت سه سال، هر سه ماه یکبار CA-۱۲۵ را در خون در بیش از ۴۰۰۰ از این زنان اندازهگیری کردند.
یک تومور بزرگ تخمدان (دایره سبز) در سی تی اسکن در مدت این سه سال و یک سال بعد از آن، ۱۹ سرطان تخمدان در مراحل اولیه تشخیص داده شد. پنج سال بعد ۱۸ مورد دیگر سرطان تخمدان تشخیص داده شد که فقط یکی در مراحل اولیه بود.
پزشکان البته تاکید کرده اند که همچنان جراحی پیشگیرانه بهترین روش است و هنوز نمیتوان گفت آیا اندازهگیری مرتب CA-۱۲۵ میتواند باعث نجات جان زنان شود اما ممکن است برای زنانی که جراحی را به تعویق میاندازند، در کنار هشیاری در مورد علائم بالینی و سونوگرافی مرتب، این تست ساده و ارزان که به راحتی در دسترس است برای تشخیص زودرس سرطان مفید باشد.
بنابراین: