ناباروری مشکلی رو به رشد در سراسر جهان است. در شرایطی که ناباروری همواره قابل درمان نیست، گاهی اوقات می توان با یک یک رژیم غذایی سالم، استفاده از مکمل ها و دیگر راهبردهای سبک زندگی شرایط را بهبود بخشید.
به گزارش گروه سلامت عصر ایران به نقل از "اتوریتی نیوتریشن"، باروری به توانایی افراد در تولید مثل به روش های طبیعی ارجاع می شود. ناباروری مردانه زمانی شکل می گیرد که یک مرد شانس ضعیفی برای باردار کردن شریک زن خود داشته باشد. این مساله معمولا به کیفیت سلول های اسپرم بستگی دارد.
جنبه های عملکرد جنسی و کیفیت مایع منی که در ادامه به آنها اشاره می شود ممکن است بر باروری تاثیرگذار باشند:
میل جنسی: میل جنسی در قالب تمایل یک فرد به داشتن رابطه جنسی توصیف می شود. برخی مواد غذایی یا مکمل ها که مدعی افزایش میل جنسی هستند، به عنوان برانگیزنده جنسی (Aphrodisiac) شناخته می شوند.
اختلال نعوظ: به نام ناتوانی جنسی نیز شناخته می شود و زمانی رخ می دهد که مرد توانایی نعوظ یا حفظ آن را نداشته باشد.
تعداد اسپرم: یکی از جنبه های مهم کیفیت مایع منی تعداد یا تراکم سلول های اسپرم در یک مقدار معین از مایع منی است.
تحرک اسپرم: یکی از عملکردهای ضروری سلول های اسپرم سالم توانایی آنها در شنا کردن است. تحرک اسپرم به عنوان درصدی از حرکت سلول های اسپرم در یک نمونه از مایع منی اندازه گیری می شود.
سطوح تستوسترون: سطوح پایین تستوسترون، هورمون جنسی مردانه، ممکن است در برخی مردان با ناباروری مرتبط باشد.
ناباروری می تواند در نتیجه دلایل مختلفی شکل بگیرد و ممکن است به ژنتیک، سلامت عمومی، تناسب اندام، بیماری ها و آلاینده های غذایی وابسته باشد.
افزون بر این، یک رژیم غذایی و سبک زندگی سالم بسیار مهم است. برخی مواد غذایی و مواد مغذی ارتباط بیشتری با بهبود باروری دارند. در ادامه با 10 روش برای تقویت تعداد اسپرم و افزایش باروری در مردان که از پشتیبانی علمی نیز برخوردار هستند، بیشتر آشنا می شویم. مصرف مکمل های اسید آسپارتیک-D اسید آسپارتیک-D (D-AA) شکلی از اسید آسپارتیک، یک نوع آمینو اسید که به عنوان مکمل غذایی به فروش می رسد، است. اسید آسپارتیک-D نباید با اسید آسپارتیک-L اشتباه گرفته شود، که ساختار بسیاری از پروتئین ها را شکل می دهد و به مراتب شایعتر از اسید آسپارتیک-D است.
اسید آسپارتیک-D به طور عمده در غدد خاص، مانند بیضه ها، و همچنین در مایع منی و سلول های اسپرم یافت می شود. پژوهشگران بر این باورند که اسید آسپارتیک-D در باروری مردان نقش دارد. در حقیقت، سطوح اسید آسپارتیک-D در مردان نابارور در مقایسه با همتایان بارور خود به طور قابل توجهی پایینتر است.
مطالعات انجام شده نشان داده اند که مکمل های اسید آسپارتیک-D ممکن است سطوح تستوسترون را افزایش دهند. تستوسترون نقشی کلیدی در باروری مردان ایفا می کند. شواهد موجود نشان می دهند که مکمل های اسید آسپارتیک-D ممکن است باروری را در مردانی که از سطوح پایین تستوسترون برخوردار هستند، افزایش دهد، در شرایطی که مزایای اضافی برای مردانی دارای سطوح عادی یا بالا از این هورمون به همراه ندارد.
مطالعات بیشتری برای بررسی خطرات و فواید بلند مدت مکمل های اسید آسپارتیک-D در انسان باید صورت بگیرند.
انجام ورزش به صورت منظم ورزش کردن نه تنها اعتماد به نفس و عملکرد جسمانی فرد را تقویت می کند، بلکه ممکن است در افزایش سطوح تستوسترون نیز نقش داشته باشد. مطالعات نشان داده اند، مردانی که به طور منظم ورزش می کنند از سطوح تستوسترون بالاتر و کیفیت مایع منی بهتر نسبت به همتایان غیر فعال خود برخوردار هستند.
با این وجود، باید از انجام ورزش بیش از اندازه پرهیز کنید زیرا ممکن است اثری معکوس به همراه داشته باشد و به طور بالقوه سطوح هورمون تستوسترون را کاهش دهد. مصرف ماده معدنی روی به میزان کافی می تواند این خطر را به حداقل برساند.
اگر به ندرت ورزش می کنید، اما قصد دارید باروری خود را بهبود ببخشید، هرچه بیشتر انجام ورزش را جدی بگیرید و آن را به یکی از اولیوت های اصلی خود تبدیل کنید.
مصرف ویتامین C به میزان کافی استرس اکسیداتیو زمانی است که گونه های اکسیژن فعال (ROS) در بدن انسان به سطوحی مضر می رسند. استرس اکسیداتیو هنگامی که دیوارهای دفاعی آنتی اکسیدانی خود بدن به دلیل بیماری، سن بالا، یک سبک زندگی ناسالم یا آلاینده های زیست محیطی فرسوده شده اند، رخ می دهد.
گونه های اکسیژن فعال به طور مداوم در بدن تولید می شوند، اما سطوح آنها در افراد سالم بیش از اندازه افزایش نمی یابد. سطوح بالای گونه های اکسیژن فعال ممکن است به جراحت بافت و التهاب منجر شود و خطر بیماری مزمن را افزایش دهد.
همچنین، برخی شواهد نشان داده اند که استرس اکسیداتیو و سطوح بیش از اندازه بالای گونه های اکسیژن فعال ممکن است به ناباروری در مردان منجر شود. مصرف کافی آنتی اکسیدان ها، مانند ویتامین C، ممکن است به مقابله با آثار مخرب آنها کمک کند. همچنین، شواهدی وجود دارند که نشان می دهند مکمل های ویتامین C ممکن است کیفیت مایع منی را بهبود ببخشند.
مکمل های ویتامین C می توانند به طور قابل توجهی تعداد اسپرم و تحرک آنها را نیز بهبود ببخشند، در شرایطی که تعداد سلول های اسپرم بدشکل را کاهش می دهند.
در مجموع، مطالعات صورت گرفته نشان داده اند ویتامین C ممکن است به بهبود باروری در مردان نابارور که از استرس اکسیداتیو رنج می برند، کمک کند. با این وجود، مطالعات کنترل شده بیشتری پیش از هر گونه ادعای قطعی باید انجام شوند.
کسب آرامش و به حداقل رساندن استرس
استرس ممکن است رضایت جنسی و باروری را کاهش دهد. پژوهشگران بر این باورند که هورمون کورتیزول ممکن است تا حدی این آثار نامطلوب را توضیح دهد. استرس طولانی مدت موجب افزایش سطوح کورتیزول می شود، که اثر منفی چشمگیری بر هورمون تستوسترون دارد. هنگامی که کورتیزول بالا می رود، سطوح تستوسترون به سمت افت تمایل دارد.
در شرایطی که اضطراب شدید و غیر قابل توضیح به طور معمول با دارو درمان می شود، اشکال خفیفتر استرس می توانند با تکنیک های مختلف تمدد اعصاب بهبود یابند. مدیریت استرس می تواند به سادگی پیادهروی در طبیعت، مدیتیشن، ورزش کردن یا وقت گذرانی با دوستان باشد.
مصرف ویتامین D به میزان کافی