عکاس ایتالیایی که شیفته معماری ایرانی شد

ماسیمو رومی ۱۸ سال شغلی اداری داشت. ناگهان کارش را رها کرد. تصمیم گرفت به چهارگوشه دنیا سفر کند و از مکان‌هایی که کمتر شناخته شده‌اند عکس بگیرد. در جریان سفرهای بی وقفه دو سال اخیرش از جمله به جنوبگان، مغولستان، اتیوپی، هند، و ایسلند، با فردی آشنا شد که به ایران سفر کرده بوده و به ماسیمو از تجربه‌های خود در ایران گفت.
ایران، مقصد جدید گردشگران ایتالیایی؟
به گفته رومی، "آشنایی با این شخص باعث شد درباره فرهنگ ایران تحقیقات و مطالعاتی بکنم. ترغیب شدم به ایران سفر کنم. در جریات مطالعات‌ام، به مقاله‌ای درباره معماری ایرانی برخوردم که توجه‌ام را به معنویت و حکمت نهفته در آن جلب کرد و من را شیفته آن کرد. مقاله درباره نسبت‌های معینی بود که در طبیعت یافت می‌شوند و در طراحی صور زندگی در معماری به کار گرفته می‌شوند تا نوعی زیبایی الهی را در ساختمان های ایرانی بازتاب دهند".
 
نوامبر سال گذشته، ماسیمو رومی به ایران سفر کرد. برنامه اولیه‌اش این بود که ده روزی در ایران بماند تا از نزدیک با معماری اماکن مقدس ایران آشنا شود و از آنها عکاسی کند.
 
خودش این طور توضیح می دهد: "برنامه‌ام اول این بود که ده روز بیشتر ایران نمانم، ولی عملا یک ماه ماندگار شدم. دو بار مجبور شدم بلیطم را عوض کنم. به یک معنا، دلیل اصلی علاقه من به ایران تاریخ غنی این کشور بود، ولی از طرفی هم واقعا از مهربانی و محبت ایرانی‌ها شگفت زده شده بودم. احساس می‌کردم به همه می‌توانم اعتماد کنم. در واقع، به خاطر حمایت و لطف مردم بود که سفری لذت بخش و بدون دردسر داشتم".
 
شهرها و مکان‌هایی که ماسیمو رومی در ایران به آن ها سفر کرده از این قرارند: تهران، اصفهان، شیراز، یزد، کرمان، کاشان، ابیانه، تبریز، کندوان، دریاچه ارومیه، سنندج، مریوان، و اورامان.
 
او می‌گوید: "گوهر معماری ایرانی یزد و اصفهان است. ولی با این حال، هر جا که بروید، چیزی پیدا می کنید که مبهوت و غافلگیرتان می کند؛ از روستاهایی در اطراف تبریز گرفته که قدمت‌شان به دوران غارنشینی برمی گردند و هنوز هم زندگیِ ساکنان آنها چندان تفاوتی با آن دوران نکرده، تا مهمان نوازیِ بی نظیر کردهای کردستان و بعضی از قدیمی ترین بازارهای جهان از جمله بازارهای یزد و تبریز و تهران".
 
بعضی مساجد را صبحِ خیلی زود رفته تا در فضایی خلوت‌تر و آرام تر، به قول خودش "زیباییِ نفس گیر آنها را درک کند". می گوید "وارد مسجد که می‌شوی، اولین حسی که می‌کنی عظمت فضا است. کاشی‌های زیبا و شیشه‌های رنگی که نور آفتاب رنگ‌هایشان را روی زمین پهن می‌کند، به تجربه معنوی شما اضافه می‌کند، و جزئیات و ریزه‌کاری‌های مسحورکننده‌شان می‌تواند واقعا تأثیراتی روانگردان روی آدم داشته باشند. وقتی از این فضاها عکاسی می‌کردم، تزیینات مجلل و جزئیات دقیق هوش از سرم برده بود. این چیزها را معمولاً در سرامیک های کوچک چینی می‌بینید نه در چنین معماری‌های عظیمی".
 
رومی به این نکته نیز اشاره می‌کند که معماری ایرانی، با نمادپردازی‌های کیهانیِ خود، "به شخصیت و هویتی خاص خود، متفاوت از دیگر کشورهای مسلمان، دست یافته است".
 
او در ادامه توضیح می‌دهد که "معماران ایرانی شناختی کامل و دقیق از نسبت‌ها داشته اند. اساس معماری ایرانی نسبت طلایی است؛ نسبتی ریاضی که در طبیعت پیدا می‌شود. به همین دلیل هم است که ساختارهای هندسی که در معماری ایرانی دیده می‌شوند این قدر چشم نوازند و از چنین نسبت‌های درست و به قاعده‌ای برخوردارند. استفاده از شیوه‌های هندسی در معماری ایرانی شکلی از زیبایی الهی را بازنمایی می‌کند که گرچه خالی از بازنمایی‌های انسانی است، همچنان می‌تواند با مردم رابطه‌ای احساسی و عاطفی برقرار کند".
 
نکته آخر هم درباره نام خانوادگیِ این عکاس ایتالیایی است که حتماً سؤال برانگیز شده است. خودش می‌گوید: "رومی نام خانوادگی من است. خیلی دلم می‌خواست مولانا جلال الدین رومی، شاعر صوفی، از اجداد من بود. ولی کار خیلی سختی است که ریشه های خانوادگی‌ام را تا قرن سیزدهم دنبال کنم. به هر حال، در این شکی نیست که عاشق شعر او هستم".
+78
رأی دهید
-3

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۵۳
    uk.ali - لیورپول، انگلستان

    معماری زنده ایرانی بیشتر مربوط به حکومت های ترکان ایران هست که اکثر آنها در دوره صفویه، افشار ، غزنویان و قاجاریه بوده از اثار حکومت هموطنان فارس فقط زمان ساسانیان هست که هیچ اثر هنری اسلامی ندارند. حتی هنر فرش بافی از ایالت آذربایجان به کل ایران راه یافته .
    106
    24
    یکشنبه ۱۰ بهمن ۱۳۹۵ - ۰۹:۱۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۵
    مرغ آمین - تهران، ایران

    هر کس اندکی اطلاعات تاریخی داشته باشد و ....نباشد میداند که ترکان قبل ورود به فلات ایران چادر نشین بودند و معماری ، هنر و ادبیات را از ما پارس ها اموختند . معماری ایرانی اسلامی نشات گرفته از سبک پارتی بخصوص زمان ساسانیان است( گنبد - ایوان - چهار ایوانی - مناره و ...) همه را ما مسلمانان از ساسانیان گرفتیم این فقط عراق عجم نیست بلکه عراق عرب هم معماری خود را از ساسانیان گرفتند شهر بغداد نقشه ان از الگو شهر فیروزاباد فارس یا گور ساخته شده است . و باغ ایرانی که الگو ان چهارباغ است اولین بار در پاسارگارد به کار رفته است . معماری ایران مدیون معماران پارس اصفهان و شیرازو یزد نه مغولان بربر بیابانگرد بوده است . هیچ کدام از معماران ایران در زمان صفویان ترک نبودند سردسته انها شیخ بهایی که عرب بوده است . جهت گیری نقش جهان و شیخ صفی الدین اردبیلی از تخت جمشید الهام گرفته شده است . معماری عثمانی هم سرمنشا ان بیزانس است و معماران ان از سینان معمار ریشه یونانی و رومی نه ترک داشتند . قاجار هم که دوران ان خیانت به معماری ایران بود چون معماری غربی به سبک کارت پاستال وارد ایران می شود
    22
    45
    یکشنبه ۱۰ بهمن ۱۳۹۵ - ۱۰:۱۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۵
    مرغ آمین - تهران، ایران
    دوران پهلوی هرچند شهرسازی رشد می کند اما معماری مدرن و پست مدرن در ایران ایجاد میشود و جمهوری اسلامی که خیانت به معماری است . افشار که خودش غلطی نکرد اما عروسش گوهرشاد که پارس بود با پسرش خدمت زیاد کردند . بعبارتی شاهان ترکان در تاریخ معماری ایران نقش کارفرما را دارند نه معمار و هنرمند . به نظر من اعراب نباید به معماری دبی افتخار کنند چون معماران غیر عرب مانند نورمن فاستر این شهر ساختند . چله ترکی یکی از چندین چله در فرش بافی ایران است . فرش تبریز معروف است اما به پای فرش قم و کاشان و اقفهان و کرمان نمی رسد . تا انجایی که ما می دانیم قبل اینکه شما ترکان پا به ایران بگذارید فقط گلیم می بافتید و بافتن فرش های مجلسی و . مانند فرش بهارستان را از ما فارس ها یاد گرفتید .
    23
    30
    یکشنبه ۱۰ بهمن ۱۳۹۵ - ۱۰:۲۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۰
    raha1984 - هامبورگ، آلمان
    گار گار گار !!!!
    19
    17
    یکشنبه ۱۰ بهمن ۱۳۹۵ - ۱۰:۳۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۲
    فرهاد امیرپور - خارکوف، اوکراین
    آثار باستانی ایران و شیوه مهندسی آنها نه تنها این خبرنگار که همه انسانهای هنر دوست را مجذوب کرده و خواهد کرد،هر روستا هر دهات هر استان و هر شهر این سرزمین وسیع آریایی با هر گویش زبان برای من یه نفر مقدس و قابل احترام است!اشخاصی که والدینشان از دهات به تهران آمده و در حال حاضر خود را فارس میدانند!ایرانی نیستن،نژاد پرستن.
    18
    24
    یکشنبه ۱۰ بهمن ۱۳۹۵ - ۱۱:۵۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۰
    raha1984 - هامبورگ، آلمان
    همون نژادپرست فاشیستی که همیشه عقده ها و خودکم بینی های خودش رو بر سر ایران و ایرانی و فارس ها خالی میکنه همون ۱ منفی رو داده
    18
    24
    یکشنبه ۱۰ بهمن ۱۳۹۵ - ۱۵:۳۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۳
    رزم جو - لوس انجلس، ایالات متحده امریکا
    [::uk.ali - لیورپول، انگلستان::]. اگر حرف شما درست باشه پس هیچی‌ دیگه داریوش و کوروش هم ترک بودن، تو چرا اینجا پیغام میدی برو تو سایت ترکیه اونورا پیغام بذار. خودتو ایرانی‌ نمیدونی‌ اینجا پیغام نذار واسه بقیه هموطنا
    13
    21
    یکشنبه ۱۰ بهمن ۱۳۹۵ - ۱۶:۴۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۲
    فرهاد امیرپور - خارکوف، اوکراین
    [::raha1984 - هامبورگ، آلمان::]. رها جان عزیز،در بند منفی و مثبت این جماعت ایرانی آزار نباش،آدمی را آدمیت لازم است،سربلند و سرافراز میخوام همه مردم جهانو.
    13
    14
    یکشنبه ۱۰ بهمن ۱۳۹۵ - ۱۷:۴۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۷
    سخت کوش - کردستان، ایران
    ایران بانو پر هست از هنر مند .ولی نگین هنر معماری ایران اصفهانه
    3
    4
    یکشنبه ۱۰ بهمن ۱۳۹۵ - ۲۲:۲۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.