علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران، میگوید "ایران نه تنها در پی سقوط آل سعود نیست، بلکه مایل به مهار تلاشها برای سرنگونی حکومت عربستان است".
آقای شمخانی در مصاحبه با فصلنامه مطالعات سیاست خارجی تهران گفته است "سقوط آل سعود هیچ گاه به معنای جایگزینی یک حکومت مطلوب نخواهد بود. درپی سقوط آل سعود، به احتمال قریب به یقین عربستان تجزیه و تفکر منحط افراطی ـ داعشی بر بخشهای مهمی از این کشور حاکم خواهد شد."
با وجود این دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران از سیاستهای منطقهای عربستان سعودی انتقاد کرده و پیامدهای آن در سوریه و یمن را "تقویت گروههای تروریستی و یارگیری از میان آنها" دانسته است.
عربستان رابطه خود را با ایران بعد از حمله به اماکن دیپلماتیک سعودی در تهران و مشهد در حدود یک سال پیش قطع کرد. این مسئله و همین طور اختلافهای جدی دو رقیب منطقهای در جنگ یمن و سوریه باعث تنش بیسابقه میان دو کشور شد.
آقای شمخانی گفته است "کشورهائی مانند ترکیه و عربستان سعودی باید تکلیف خودشان را روشن کنند، آیا از روند تجزیه در سوریه و کشورهای اسلامی استقبال میکنند؟ آیا عربستان از شعلهور شدن آتش تجزیه در منطقه مصون است؟"
او گفته ایران در برابر رشد افراطیگری ایستادگی کرده و از وحدت سرزمینی کشورهای منطقه دفاع میکند. "بشار اسد محبوب است"
آقای شمخانی در بخشی دیگر از مصاحبه با فصلنامه مطالعات سیاست خارجی تهران و در اشاره مستقیم به تحولات سوریه بار دیگر تاکید کرده است که مردم سوریه خود حق تعیین سرنوشتشان را دارند.
وی در عین حال افزوده است که بشار اسد، رئیس جمهور سوریه، از "محبوبیت" برخوردار است و این سوال را مطرح کرده که "اگر غربیها معتقدند بشار اسد پایگاه مردمی ندارد، چرا از کاندیداتوری مجدد او نگرانند."
آقای شمخانی تاکید کرده است که حمایت ایران از سوریه "در چارچوب راهبرد جمهوری اسلامی ایران برای حراست از جبهه مقاومت و مقابله با تروریسم صورت میگیرد" و افزوده است که تا زمانی که نیاز باشد ایران از دولت سوریه "حمایت میکند."
دبیر شورای امنیت ملی ایران همچنین به کنترل کامل شهر حلب از سوی نیروهای دولتی سوریه اشاره کرده و گفته است که "جغرافیای سیاسی حلب به گونهای است که هر طرف در آن پیروز شود، قادر است سایر صحنه ها را به نفع خود مدیریت و آرام کند."
آقای شمخانی تاکید کرده است که "نحوه شکلگیری روندهای سیاسی و تفاهم طیفهای مختلف داخلی، آینده سوریه را تعیین خواهد کرد."
این مقام ایرانی به طرح "چهار مادهای" ایران برای پایان دادن به بحران جاری در سوریه اشاره و گفته است که این طرح "مشتمل برآتشبس فوری، اجرای اصلاحات، شکلگیری گفت وگوهای داخلی و برگزاری انتخابات فراگیر در این کشور بوده است."
انتظار میرود که مذاکرات صلحی با هدف خاتمه درگیریها در سوریه بزودی در آستانه، پایتخت قزاقستان، برگزار شود.