'آش پلو' تاجیکستان و ازبکستان وارد فهرست میراث فرهنگی یونسکو شد + عکس

یونسکو در همایش خود در اتیوپی آش پلو تاجیکی و ازبکی را به فهرست میراث فرهنگی خود افزوده است.
 
"آش پلو" را مقام‌های تاجیکستان و ازبکستان به طور جداگانه به یونسکو برای ثبت جهانی پیشنهاد کرده بودند و این نهاد فرهنگی این غذا را به طور جداگانه برای هر دو کشور ثبت کرده است.
 
در سایت یونسکو، "آش پلو" (تاجیکی) خوراکی سنتی مردم تاجیکستان معرفی شده است که در میان مردم با نام "شاه غذاها" شناخته شده و با سبزیجات، برنج، گوشت و ادویه پخته می‌شود و حدود ۲۰۰ نوع آن وجود دارد.
 
"(پختن) آش پلو تجربه‌ای فراگیر محسوب می‌شود که مردم از اقشار مختلف جامعه را گردهم می‌آورد و در مواقع معمولی و در محافل اجتماعی، جشن و مراسم صرف می‌شود. ضرب المثل‌هایی مانند "آش و آشنایی" یا "اگر آش کسی را خوردید، باید ۴۰ سال سپاسگذار باشید" نشانه‌ای اهمیت این نوع غذا برای تاجیکان است."
 
در متن معرفی این غذای تاجیکی در سایت یونسکو آمده که گروه‌هایی از مردان و زنان در خانه یا در چایخانه یا در محافل موسیقی و طرب آش پلو تهیه می‌کنند. دانش و مهارت‌های پختن آش پلو از نسلی به نسل دیگر و در مکتب‌های آشپزی از استاد به شاگرد منتقل می‌شود.
 
در سایت یونسکو آمده است: "هر گاه شاگرد پختن آش پلو را بیاموزد، برای آموزاننده و مهمانان دیگر یک مهمانی برگزار می کند و به استاد خود جامه و تاقی (کلاه) می دهد و شاگرد کفگیر به دست می گیرد، به این معنا که او دیگر مستقل شده است."
 
در مورد سنت پختن آش پلو در ازبکستان آمده است که این غذایی سنتی است که در مناطق روستایی و شهری این کشور پخته و مصرف می‌شود. در ازبکستان ضرب‌المثلی وجود داشته است که "مهمانان تنها پس از خوردن پلو می‌توانند خانه میزبان را ترک کنند."
 
در معرفی این غذا در ازبکستان آمده است: "این غذا از برنج، گوشت، ادویه و سبزیجات تهیه می‌شود و به علاوه این که در کنار غذاهای معمولی تهیه و صرف می‌شود، به عنوان نشانه‌ای از مهمان دوستی در مراسمی مانند جشن عروسی و سال نو، برای کمک به نیازمندان و یا برای یادبود گذشتگان هم تهیه می‌شود."
 
پلو (ازبکی) در مراسمی و یا رویدادهای مانند دعاخوانی یا محافل موسیقی هم تهیه و صرف می‌شود. این غذا را مردان و زنان صرف نظر از سن و سال و یا مقام اجتماعی می‌پزند.
 
دانش و تجربه تهیه آش پلو در ازبکستان هم از نسل به نسل از راه سنت استاد و شاگرد یا از راه نمایش یا مشارکت در داخل خانواده‌ها، میان همسالان، نهادهای اجتماعی و دینی و مؤسسات آموزش کسب و کار منتقل می‌شود.
 
تهیه و با هم در میان گذاشتن این غذای سنتی پیوندهای اجتماعی را قویتر می‌کند، ارزش‌هایی مانند همبستگی و اتحاد را تشویق می‌کند و به ادامه سنت‌های محلی که بخشی از هویت فرهنگی مردم ازبکستان است، کمک می‌کند.
 
آش پلو غذایی مشترک میان مردمان تاجیکستان و ازبکستان است، ولی معلوم نیست چرا این دو کشور به طور جداگانه آن را به یونسکو برای ثبت در فهرست میراث غیرملموس پیشنهاد کردند و یونسکو هم هردو را به طور جداگانه به ثبت رسانده است. این دو کشور در گذشته اخلافاتی بر سر مالکیت بر این یا آن میراث فرهنگی داشته‌اند.
+24
رأی دهید
-5

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۴۴
    دژمن الله - روسیه، روسیه

    هم آش واژه ی فارسی است هم پلو! ازبک ها و باقی قبایل ترک بیابان نشین چیزی نداشتند که با خودشون به مناطق متمدن ایرانی در بلخ و سغد و خوارزم و خراسان بیارند!
    38
    68
    شنبه ۱۳ آذر ۱۳۹۵ - ۰۷:۱۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۰
    raha1984 - هامبورگ، آلمان
    شکل و ظاهرش که به نظر من اصلا خوب و نبود و چنگی به دل نمیزد !
    12
    26
    شنبه ۱۳ آذر ۱۳۹۵ - ۰۸:۴۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۳
    uk.ali - لیورپول، انگلستان
    [::دژمن الله - روسیه، روسیه::]. تازه اگر تطبق تحلیل شما از بخار متعفن مغز فاشیستی شما از نوع عقب افتاده هم حساب کنیم ، کلمه عید و خلیج هر دو عربی هست ، پس نه عید نوروز نه خلیج فارس مال ایران نیست ! اگر با افکار شما برویم جلو این را هم باید قبول کرده باشی ؟ حتی کلمه نو روز کپی از ینی گون هست که درست به شکل گرامر ترکی ترجمه شده یعنی اول صفت آمده بعد اسم ، در حالی که در فارسی اول اسم می آید بعد صفت ماننده روز سیاه ، روز آفتابی، روز ...ولی در ترکی بر عکس روز سیاه ( فارسی ) قره گون ( ترکی ) black day در انگلیسی هم همین طور اول صفت بعد اسم می آید و گرامر مخصوص خود دارد . مسلما در کشورهای همسایه به همدیگر ربط و بدل شد ولی نه مثل ادعایی بی خود شما که دیگران هیچ چیز نداشتند از شما یاد گرفتند، پس چرا شما در طول تاریخ جزء عقب مانده ها هستید؟ به ادعای شما اگر ما نگذاشتیم شما ظاهر شوید پس ما قویتر و متمدن تر از شما بودیم که شما را کنترل کردیم و این از عهده بیابان گرد نمی آید .
    17
    13
    شنبه ۱۳ آذر ۱۳۹۵ - ۱۳:۲۰
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۸
    dast nayaftani - ملبورن، استرالیا
    چقدر اینجا حسود زیاده حالا اینا یه چیزی به اسم خودشون ثبت کردن شما چرا میسوزین آخه اتفاقا غذاهاشون خیلی‌ هم خوشمزه هست همینه شما هیچ وقت پیشرفت نمی‌کنین
    4
    9
    یکشنبه ۱۴ آذر ۱۳۹۵ - ۰۰:۴۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۴
    دژمن الله - روسیه، روسیه
    [::uk.ali - لیورپول، انگلستان::]. خیلی دلم براتون می سوزه با این تحلیل ها و منطق خنده دار آبکی تون برای اینکه هم گرفتار عقده ی حقارت تاریخی هستید هم خیلی بی سواد هستید! اولا که صفت و موصوف مقلوب از دوره ی زبان های ایرانی باستان یعنی فارسی باستان که از 500 قبل از میلاد ازش اثر مکتوب هست (کتیبه ی بیستون) و از زبان اوستایی که قدمتش به 1500 قبل از میلاد می رسه در زبان فارسی وجود داره و توی تمام زبان های ایرانی هم هست و ربطی به زبان ترکی نداره! در ثانی عقل هم خوب خوب چیزیه غذاها و خورش ها مخصوصا اون هایی که با غلات و برنج درست می شه مخصوص آدم های یکجانشین و شهری یا کشاورز بوده ترک ها و مغول های غارتگر صحراگرد جز خوردن شیر و گوشت شکار و دوختن پوستین چه کار می تونستند بکنند؟ توی صحرای گبی برنج و هویج به عمل می آوردند؟؟؟؟؟؟؟. بعدشم کی ادعا کرده شما نذاشتید ما خودمون رو نشون بدیم؟ برعکس تمدن ایران انواع اقوام وحشی و مهاجم رو در فرهنگ و تمذن خودش حل کرده از مقدونی ها گرفته تا عرب ها و ترک ها و تاتارها و مغول ها همه ی این ها رو به دایره ی تمدن وارد کرده!
    5
    10
    یکشنبه ۱۴ آذر ۱۳۹۵ - ۰۶:۴۰
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.