رئیس بانک مرکزی جمهوری اسلامی از مذاکره با کمپانیهای خارجی کارت اعتباری از جمله مسترکارد خبر داده و اعلام کرد که بانک مرکزی «در حال آمادهسازی زیرساختهای لازم» برای استفاده از این کارتها در داخل کشور است.
روزنامه جهان صنعت روز شنبه، ۲۹ آبانماه، به نقل از خبرگزاری کتاب ایران، ایبنا، خبر داد که بانک مرکزی ایران با شرکتهای خارجی «صادرکننده کارت اعتباری» وارد مذاکره شده است.
به گفته ولیالله سیف، رئیس کل بانک مرکزی، «مذاکرات لازم» با شرکتهای صادرکننده کارت اعتباری، بهویژه مسترکارد و ویزاکارد، «انجام شده و مواردی در این زمینه در شرف نهایی شدن است».
در مردادماه گذشته محمود واعظی، وزیر ارتباطات ایران، خبر داد که شرکت ملی پست قراردادی با یک «شرکت خارجی» برای استفاده از کارت اعتباری بینالمللی در ایران امضا کرده و نام این شرکت خارجی را «ویژنکارت ایرانیان» اعلام کرد.
به دنبال انتشار این خبر، حرف از کمپانی مسترکارد در ایران به میان آمد و گفته شد که این کمپانی در پی لغو تحریمهای بینالمللی فعالیت در ایران را آغاز خواهد کرد.
اما شرکت خدمات مالی چندملیتی مسترکارد که در نیویورک در ایالات متحده مستقر است این گزارشها از همکاری با ایران برای ارائه کارت اعتباری را رد کرد.
سخنگوی کمپانی مسترکارد در گفتوگو با خبرگزاری آذربایجانی ترند ضمن تاکید بر این که این شرکت هیچ گونه فعالیتی در ایران ندارد دلیل این امر را تحریمهای بینالمللی علیه جمهوری اسلامی ذکر کرد.
حال رئیس بانک مرکزی ایران مشخصا به دو کارت ویزا و مستر اشاره کرده و از مذاکره با آنها خبر داده است.
با این حال آقای سیف، رئیس بانک مرکزی، نیز به این نکته اشاره کرده که «یکی دو شرکت ارائهدهنده خدمات بینالمللی در این زمینه آمریکایی است و ما امکان کار با آنها را نداریم».
او همچنین اضافه کرده است: «اگر مواردی باشد که احساس کنیم مخاطراتی به همراه دارد از آن جلوگیری خواهیم کرد ولی به صورت کلی منعی در این زمینه وجود ندارد.»
او توضیح بیشتری در این باره نداده است.
پیشتر در اوایل مهرماه رسانههای ایران از آغاز توزیع کارت اعتباری از سوی بانکهای داخلی خبر داده بودند، کارتهایی که تنها برای خرید در داخل ایران قابل استفاده است.
در همان زمان خبرگزاری تسنیم گزارش کرد که فرایند صدور کارتهای اعتباری عام برای متقاضیان در شعبههای نظام بانکی از روز یکشنبه چهارم مهر در کشور آغاز شده است.
پس از انقلاب سال ۵۷ در ایران و به دنبال آن قطع روابط با آمریکا و اعمال برخی تحریمها علیه ایران، استفاده از کارتهای اعتباری بینالمللی به دلیل عدم امکان پشتیبانی شرکتهای آمریکایی ویزا و مستر از آنها، امکانپذیر نبود.
بانک ملی ایران در اوایل دهه ۷۰ شمسی، به مدت کوتاهی کارتخوانهای ویزا و مسترکارد را نصب کرد، اما این دستگاهها عملاً به دلیل تشدید تحریمها بلا استفاده ماند.