تا امروز، هیچ مسابقه باشگاهی و ملی فوتبال در ایران تا این اندازه به محلی برای مناقشه طرفین سیاسی بدل نشده بود. «علی مطهری» در واکنش به آن چه «آیت الله محمد یزدی» از وزیر ورزش و جوانان خواسته، بیانیه ای منتشر کرد و رفتار رئیس عالی شورای مدرسین حوزه علمیه قم را عامل دین گریزی مردم دانست.
داستان از بیانیه «بطحائی گلپایگانی» عضو مجلس خبرگان رهبری و بعد واکنش تند «آیت الله یزدی» به یک مسابقه فوتبال در روز تاسوعای محرم آغاز شد. ابتدا قرار بود «مهدی تاج» به عنوان رئیس فدراسیون فوتبال و براساس ماموریتی که «محمود گودرزی» وزیر ورزش و جوانان به او سپرد، با مسئولین فدراسیون جهانی فوتبال وارد مذاکره شود. «فیفا» با برگزاری این بازی یک روز قبل از تاسوعا موافقت کرد، اما شرط خود را موافقت قطعی فدراسیون فوتبال کره جنوبی دانست.
کره ای ها حاضر به تغییر زمان مسابقه نشدند. برای آنها که بیش از دو ماه قبل پرواز و محل اقامت شان را نهایی کرده بودند، برگزاری این بازی در روزی غیر از آن چه فدراسیون جهانی از چهارسال قبل در تقویم خود گنجانده، مقدور نبود.
آیت الله یزدی در روز دوازدهم مهرماه گفته بود: «از وزیر ورزش خواهش میکنم این مسابقه را تعطیل کنند، چراکه سود آن در حال و آینده بیشتر خواهد بود.» او همچنین به «محمود گودرزی» یادآوری کرده بود که حضورش در وزارت ورزش و جوانان، از قبال عاشورا و تاسوعا بوده است.
تنها و اولین واکنش مخالف را «علی مطهری» نایب رئیس مجلس ایران نشان داد. در بیانیه ای که ایسنا به نقل از صفحه اینستاگرام شخصی مطهری منتشر کرده، می توان واژه های تندی را خواند. او نوشته است که به نظر میرسد که ابراز حساسیت بیش از حد نسبت به این موضوع، امری ضد تبلیغ دین به شمار میرود. در جایی دیگر به بازی سال 1378 استقلال مقابل دالیان چین هم اشاره ای کرده و نوشته چرا آن روز نه حساسیتی برای بازی نماینده ایران وجود داشت و مردم در روز تاسوعا رفتاری ناپسند نشان دادند؟
رفتار روحانیونی که اعضای پیشین و کنونی مجلس خبرگان بودند در قبال بازی ایران و کره جنوبی را نوعی خرافه دانسته، به شاگردی «آیت الله یزدی» نزد پدرش اشاره کرده و گفته است که روحانی واقعی با نقطه ضعف مردم مقابله می کند، ولو این که محبوبیت خود را از دست بدهد. در پایان بیانیه اش هم نوشته: «اینجانب جناب عالی را در مجموع یک روحانی عالم و روشنفکر میدانم ولی رویکردی مانند آنچه درباره مسابقه فوتبال ایران و کره جنوبی ابراز کردید برایم قابل هضم نیست و معتقدم عدهای را از دین گریزان میکند و انسان را به یاد اقدامات کلیسای کاتولیک در قرون وسطی میاندازد که منجر به گریز مردم اروپا از دین شد.»
طی روزهای اخیر، واکنش اعضای فدراسیون فوتبال در قبال درخواست روحانی قدرتمند حوزه علمیه قم هم به نوعی جالب توجه بود. ابتدا «مهدی تاج» رئیس فدراسیون فوتبال به صورت رسمی اعلام کرد که تصمیم گیری برای برگزاری دیدار ایران مقابل کره جنوبی در روز تاسوعا را به «شورای تامین امنیت ملی» واگذار می کند.
حالا «مهدی تاج خبر داده شورای عالی امنیت ملی، با برگزاری بازی این مسابقه موافقت کرد. پیش از این، شورای عالی امنیت ملی برای مواردی مانند ورود دوربین های صداوسیکا به ورزشگاه های کشور در شهریور ماه سال 93 هم مداخله کرده بود. به نظر هم نمی رسید عالی ترین و مهمترین وزنه تصمیمگیری در سیاست خارجی و امور دفاعی و امنیتی ایران با برگزاری این دیدار ملی مخالفت کند.
شورایی که ریاست آن را «حسن روحانی» به عنوان رئیس جمهور ایران برعهده دارد و چهره هایی مانند «علی لاریجانی»، «صادق لاریجانی»، «محمدباقر نوبخت»، «حسن شمخانی»، «محمدجواد ظریف»، «سعید جلیلی» و یا «سید محمد علوی» و ... در آن حضور دارند. مصوبات این شورا برای اجرایی شدن به تایید آیت الله خامنه ای، رهبر جمهوری اسلامی نیز می رسند.
پیشتر «محمدرضا ساکت» مدیر تیم های ملی ایران به ایسنا گفته بود: «10 راهکار مختلف برای تغییر زمان دیدار با کرهجنوبی را پیشبینی کرده بودیم، اما با موافقت فیفا مواجه نشد.» وقتی فیفا و کره جنوبی با تغییر زمان بازی مخالفت کردند، «امیر عابدینی» عضو هیات رئیسه فدراسیون فوتبال ایران به «کاپ» گفته بود: «تماشاگران بعد از گل تیم ایران، سه بار یاحسین بگویند.» توصیه عابدینی در صفحات مجازی توام با طنزهایی هم از سوی کاربران شد. طنزهایی که آرام آرام جنبه تلخی پیدا کرد.
شایعه دوباره امکان توصیه به بازیکنان تیم ملی، برای جلوگیری از پیروزی احتمالی به صورت شایعه در فضای مجازی، صفحات اینستاگرام و کانال های تلگرام دست به دست چرخید.
یکی از راهکارهای نهایی که به ذهن فدراسیون فوتبال ایران رسیده، درخواست از فدراسیون فوتبال کره جنوبی بود. روز شنبه، سایت کره ای یوهاب نیوز در گزارشی مدعی شد فدراسیون فوتبال در نامه ای به سفارت ایران در کره جنوبی درخواست کرده که تماشاگران کره با رعایت برخی موازین در بازی روز بیستم مهر در استادیوم آزادی حاضر شوند:«فدراسیون فوتبال ایران از هواداران کره ای درخواست کرده هنگام حضور در استادیوم آزادی، وسایلی که همیشه برای تشویق و شادی به همراه دارند را به تهران نیاورند.»
کره ای ها در زمان تشویق تیم شان بادکنک هایی دارند که به هم می کوبند والبته از طبل هم استفاده می کنند. وسایلی که به نظر می رسد درخواست شده وارد استادیوم نشوند. مسئله ای که با مخالفت فدراسیون کره روبرو شده. حتی از فدراسیون فوتبال خبرهایی مبنی بر توزیع احتمالی تیشرت های مشکی رنگ میان هواداران کره جنوبی در روز بازی به گوش می رسید. رنگ پیراهن تیم ملی کره جنوبی قرمز است و شاید پیراهن قرمز هواداران کره در روز تاسوعا باز هم برای بخشی از روحانیون حساسیت برانگیز باشد.
یکی دیگر از تلاش های فدراسیون فوتبال را «ورزش سه» مخابره کرد: «مداحان سرشناس به ورزشگاه آزادی خواهند رفت.» همین طور تأمین شالهایی به رنگ سیاه و ساخت موزایئیک های هواداری روی سکوها از دیگر برنامه های فدراسیون فوتبال ایران برای روز بازی خواهد بود.