درخواست قطع دست برای دو دزد سابقه‌دار

دزد سابقه‌دار که با همدستش در 12 فقره سرقت وسایل خانه شرکت کرده بود، دیروز در حالی پای میز محاکمه ایستاد که نماینده دادستان برای آنها درخواست قطع دست را مطرح کرد.
در جلسه رسیدگی به این پرونده که دیروز در شعبه هشتم دادگاه کیفری یک استان تهران به ریاست حسین اصغرزاده و با حضور دو مستشار تشکیل شد، ابتدا نماینده دادستان کیفرخواست را خواند.
 
  درخواست قطع دست  برای دو متهم
نماینده دادستان گفت: «سهیل 30 ساله و دوست 32 ساله‌اش هادی که هر دو سابقه کیفری دارند، متهمند که در نیمه دوم سال 93 تا نیمه اول سال 94 و در محدوده شرق و جنوب شرق تهران و در حوزه کلانتری‌های تهران‌نو، نارمک، تهرانپارس و فرجام به 12 خانه دستبرد زده‌اند. متهمان که برای اجرای نقشه‌هایشان از بالکن خانه‌ها وارد می‌شدند یا از طریق تخریب و شکستن در ورودی به خانه شهروندان می‌رفتند از راه این سرقت‌ها پول میلیونی به جیب زدند. حالا سهیل که با قرار وثیقه آزاد است در دادگاه حاضر نشده، اما با توجه به درخواست دادستان، برای هر دوی آنها تقاضای صدور حکم قطع ید دارم.»
سپس سه شاکی این پرونده که در دادگاه حضور داشتند یک به یک در جایگاه ویژه ایستادند و به تشریح ماجرا پرداختند.
 
  اظهارات شاکیان در دادگاه
 یکی از شاکیان گفت: «ساعت 9 شب بود که همراه همسرم برای پیاده‌روی از خانه خارج شدیم، اما وقتی برگشتیم متوجه شدیم LCD خانه به ارزش هفت میلیون تومان سرقت شده است. وقتی خانه را بررسی کردیم، متوجه شدیم دزدان از طریق بالکن وارد خانه شده‌اند.»
دومین شاکی که مرد جوانی بود، گفت: «فقط چند روز از برگزاری جشن عروسی‌مان گذشته و به میهمانی دعوت شده بودیم که وقتی به خانه برگشتم با در باز روبه‌رو شدیم. توپی در تخریب شده بود. وقتی وارد خانه شدیم ناباورانه متوجه شدیم که همه‌چیز به هم ریخته است. همه کادوهای عروسی‌مان به ارزش 22 میلیون تومان، گردنبند و دستبند همسرم، یک سرویس مروارید که هدیه ازدواج‌مان بود و تلویزیون خانه به سرقت رفته بود. بعد از این ماجرا همسرم از ترس جرات نداشت تنها در خانه بماند.»
سومین شاکی نیز گفت: «فقط برای نیم ساعت به خانه همسایه رفته بودم که وقتی برگشتم متوجه شدم قفل در خانه تخریب و باز شده است. طلاهای همسرم، مبلغ 500 هزار تومان و تلویزیون LCD از خانه‌مان سرقت شده بود.»  سپس با توجه به اینکه متهم ردیف اول با وثیقه آزاد بود و در جلسه دادگاه حاضر نشده بود، هادی در جایگاه ویژه ایستاد.
 
  انکار مشارکت  در 12 فقره سرقت
وی گفت: «قبول دارم 6 سابقه سرقت دارم، اما واقعا در 12 فقره سرقت وسایل خانه با سهیل مشارکت ندارم. در شهرستان جوشکار بودم، اما به تهران آمدم و کار مناسبی پیدا نکردم. به همین خاطر چند بار دست به سرقت زدم و بازداشت شدم، چون با سهیل دوست بودم یک روز از من خواست سوار ماشینش شوم و با هم دور بزنیم. او ماشینش را مقابل یک خانه متوقف کرد و از من خواست تا مراقب اوضاع باشم. چند دقیقه بعد سهیل برگشت و صندوق عقب ماشین را به در ورودی خانه چسباند. او از من خواست وارد خانه شوم و تلویزیون را بردارم و داخل صندوق عقب بگذارم. او در عوض این کار فقط 100 هزار تومان به من پول داد. من در بقیه سرقت‌ها با او همدست نبودم، اما وقتی من و سهیل بازداشت شدیم او از من خواست تا 12 فقره سرقت را گردن بگیرم. او قول داده بود برایم وثیقه بگذارد و من را از زندان آزاد کند. من هم به خاطر پیمان رفاقت سرقت‌ها را گردن گرفتم، اما چون سهیل به وعده‌اش عمل نکرد و در این مدت خودش با وثیقه آزاد شد، تصمیم گرفتم واقعیت را بگویم.»
او ادامه داد: «هیچ‌وقت فکر نمی‌کردم مجازات سرقت، قطع دست باشد، حالا از قضات تقاضا دارم به جوانی‌ام رحم کنند و در مجازاتم تخفیف قائل شوند.» در پایان این جلسه هیات قضایی وارد شور شد تا رای صادر کند.
 
 
شرایط صدور حکم قطع دست برای سارق حسین اصغرزاده قاضی دادگاه
صدور حکم قطع ید برای سارق شرایط خاصی دارد که در ماده 198 قانون مجازات اسلامی به آن اشاره شده و سرقت در صورتی موجب حد می‌شود که دارای کلیه شرایط و خصوصیات زیر باشد:
  •   سارق به حد بلوغ شرعی رسیده باشد.
  •  سارق در حال سرقت عاقل باشد. سرقت دیوان موجب صدور حکم قطع ید نمی‌شود.
  •  سارق با تهدید و اجبار وادار به سرقت نشده باشد.
  •   سارق قاصد باشد.
  •   بداند و ملتفت باشد که مال غیر است.
  •   بداند که ربودن آن حرام است.
  •  صاحب مال، مال را در حرز قرار داده باشد و سارق با شکستن حرز دست به سرقت زده باشد. مثلا حرز خودرو پارکینگ است. حرز طلا و جواهرات گاوصندوق است.
  •  سارق به تنهایی یا با کمک دیگری هتک حرز کرده باشد.
  •  مال سرقتی به اندازه نصاب یعنی 5/4 نخود طلای مسکوک که به صورت پول معامله می‌شود، ارزش داشته باشد.
  •   سارق مضطر نباشد؛ یعنی در شرایط اضطرار دست به سرقت نزده باشد.
  •   سارق پدر صاحب مال نباشد.
  •  سرقت در سال قحطی صورت نگرفته باشد.
  •  مال سرقتی از اموال دولتی و وقفی نباشد.
در این صورت و اثبات این شرایط حکم قطع چهار انگشت دست راست سارق به‌طوری که انگشت شست و کف دست باقی بماند صادر می‌شود. چنانچه همین سارق برای دومین بار دست به سرقت بزند طبق حکم شرعی حکم قطع پای چپ سارق صادر می‌شود و در مرتبه سوم حکم حبس ابد و در مرتبه چهارم حکم اعدام صادر می‌شود.
 
شرایط دشوار صدور حکم قطع دست غلامرضا طیرانیان حقوقدان
 در قانون شرایط صدور حکم قطع ید به‌قدری سخت است که کمتر شاهد صدور و اجرای چنین حکمی هستیم، در صورتی که سارق چنین شرایطی را داشته باشد مشمول حکم قطع ید می‌شود، اما چنانچه همه این شرایط را نداشته باشد سرقت غیرحدی محسوب شده و سارق مشمول مجازات تعزیری که زندان است، می‌شود.
+18
رأی دهید
-22

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.