روزنامه اعتماد نوشت : دادسرای امور جنایی تهران پس از پنج سال رسیدگی، مدیر شبکه سوم سیما، کارگردان و تهیهکننده سریال «پنج کیلومتر تا بهشت» را در ارتباط با «مرگ پسری ١٢ ساله» که به تقلید از این سریال خود را حلقآویز کرده بود، به این مرجع قضایی احضار کرد. سریال «پنج کیلومتر تا بهشت» که رمضان ٩٠ از شبکه سه پخش میشد، سرنوشت مردی را نشان میداد که در یک نزاع به کما رفت اما روحش میتوانست در عالم واقع سفر کند و به خواب دیگران برود.
محمدمهدی کوهی (متوفی) پس از دیدن این فیلم به تصور اینکه میتواند پس از دار زدن خود تبدیل به روح شده و از آنچه دیگران دربارهاش میگویند باخبر شود، خود را از میله بارفیکس خانهشان حلقآویز کرد و پس از شش روز، در بیمارستان جان باخت. پدر او درباره این حادثه گفته است: «روز حادثه، محمدمهدی و برادر شش سالهاش مشغول بازی بودند که محمدمهدی ناگهان تصمیم گرفت، به تقلید از سریال «پنج کیلومتر تا پایتخت» تبدیل به روح شود، به محل کار من و مادرش و همسایهها برود تا ببیند ما راجع به او و کارهایش چه میگوییم. برای همین یک روسری را به میله بارفیکسی که برای ورزش کردن بچهها در خانه نصب کرده بودیم، قلاب کرد و سرش را داخل آن قرار داد اما ناگهان حلقآویز شد.»
قاضی مرادی، بازپرس شعبه دوم دادسرای امور جنایی تهران با اشاره به صدور دستور احضار علیاصغر پورمحمدی مدیر شبکه ٣ به عنوان صادرکننده مجوز پخش سریال، علیرضا افخمی کارگردان و داوود هاشمی تهیهکننده سریال به دادسرای جنایی، اتهام آنها را «تسبیب در مرگ شبهعمد مهدی کوهی به نحو مشارکت» اعلام کرد و به «اعتماد» گفت: «بر طبق نظریه کمیسیون پزشکی قانونی تهران، با توجه به تاثیرپذیری محمدمهدی کوهی (متوفی) از محتوای سریال «پنج کیلومتر تا بهشت» و عدم اخطار از سوی سازمان صدا و سیما برای ممنوعیت تماشای آن برای اطفال، دستور احضار مدیر شبکه سوم، کارگردان و تهیهکننده سریال به اتهام «تسبیب در مرگ شبه عمد مرحوم مهدی کوهی به نحو مشارکت» به دادسرا صادر شد.»
مرگ محمدمهدی ١٢ ساله، پنج سال پیش در شهریور ٩٠ به پلیس اطلاع داده شد. پس از بررسیهای تکمیلی مشخص شد او با تاثیر گرفتن از سریال «پنج کیلومتر تا بهشت» خود را به وسیله یک روسری و در پیش چشمان برادر شش سالهاش دار زده است. برادر او به پدرش گفته است: «من به داداش گفتم این بازی را نکند اما خودش میخواست تبدیل به روح شود. اولش که روسری را دور گردنش انداخت، داشت تاب میخورد اما یکدفعه چشمهایش را بست و روی زمین افتاد. من ترسیده بودم و گریه میکردم و همسایهها پشت در جمع شده بودند اما مامان گفته بود در را روی کسی باز نکنم. بعد یکی از همسایهها شماره تلفن بابا را از پشت در از من گرفت و به او زنگ زد.» با ثبت اظهارات خانواده متوفی، مسوولان سریال برای تحقیقات به دادسرا احضار اما در نهایت تبرئه شدند. با اعتراض اولیایدم به رای صادره، قضات دادگاه کیفری٢ تهران با ایراد نقص به قرار منع تعقیب عوامل ساخت سریال، پرونده را برای بررسی مجدد به دادسرای جنایی ارسال کردند تا اکنون پس از پنج سال دستور احضار عوامل سریال صادر شود.
تاثیر گرفتن از فیلمهای تلویزیونی که بعضا به مرگ منجر شده است پیش از این نیز سابقه دارد. اردیبهشت ٨٨ بود که پسری اهل یاسوج پس از دیدن سریال کرهای جومونگ از شبکه سوم سیما، قصد ازدواج با بازیگر نقش اول آن (سوسانو) را داشت اما به دلیل مخالفت والدینش دست به خودکشی نافرجام زد. او از پدرش خواست تا با فروش گوسفندانش هزینه سفرش به کره و پیدا کردن سوسانو را تامین کند اما وقتی با مخالفت او روبهرو شد، با خوردن قرص دست به خودکشی زد.
از سوی دیگر احضار عوامل ساخت سریال«پنج کیلومتر تا بهشت» به دادسرای جنایی در ارتباط با مرگ پسر ١٢ ساله، بار دیگر اهمیت نظارت بر پخش تصاویر خشونتآمیز از صدا و سیما و سایر رسانههای جمعی و تاثیر آن بر بازتولید خشونت در جامعه را یادآوری میکند. این در حالی است که بخش خبری ٢٢ شبکه سوم سیما، شامگاه شنبه، هنگام پخش خبر لغو کنسرتها در خراسان رضوی، تصویر دادستان مشهد را در حالی روی آنتن برد که پشت سر او سه مرد (سارق مسلح) به دار آویخته شده بودند. این تصویر در حالی به مدت چند ثانیه از تلویزیون پخش شد که اعدامشدهها روی دار تکان میخوردند. محسنی اژهای، سخنگوی قوه قضاییه در واکنش به این تصویر، انتشار آن را یک «خبط بزرگ» توصیف کرد و گفت: «دو موضوع کاملا جدا بوده که اینها را ضمیمه کردهاند و مخاطب فکر میکند یک صحنه است.» خبر شبانگاهی نیز یک روز پس از بازتاب گسترده انتشار این تصاویر در شبکههای اجتماعی، آن را «یک سهلانگاری بصری» اعلام و با بیان اینکه «برای خبر لغو کنسرت در مشهد، تصویر آرشیوی و نامرتبط پخش کرده است» از مخاطبان عذرخواهی کرد.
قدیمی ترین هاجدیدترین هابهترین هابدترین هادیدگاه خوانندگان