یک ماه بعد از صدور حکم اعدام برای پسران افغان که گردشگر فرانسوی را در دره فرحزاد آزار داده بودند، زن جوان طی ارسال لایحهای به دادگاه اعلام گذشت کرد و گفت از مردان آزارگر شکایتی ندارد. با اعلام گذشت شاکی خصوصی، پرونده وارد مرحله تازهای شد و سرنوشت پسران افغان در دستان قضات دیوان عالی کشور قرار گرفت. زن 23 ساله فرانسوی که به ایران سفر کرده بود اواخر شهریور 94 در دام پسران افغان در دره فرحزاد گرفتار شد و مورد آزار و اذیت قرار گرفت.
این گردشگر فرانسوی در شکایتش به پلیس گفت: «کوهنورد حرفهای هستم و برای دیدن کوههای ایران به اینجا آمدهام. به دره فرحزاد رفته بودم که یکباره هوا ابری شد و من از ترسم مقابل چادری رفتم که چهار مرد افغان در آن حضور داشتند. آنها مرا به چادرشان دعوت کردند و از من خواستند تا صبح در چادر بمانم. یکی از آنها تصویر یک گرگ و عکسی از شب بارانی را در یک کتاب به من نشان داد و چون زبان یکدیگر را متوجه نمیشدیم به من فهماند که بهتر است برای امنیت جانم شب را در چادر بمانم. من هم قبول کردم. اما به محض اینکه یکی از مردان برای خرید شام از چادر بیرون رفت چهار نفر دیگر بدون توجه به اعتراضهای من، به من تعرض کردند. مرد جوان وقتی به چادر برگشت با چوب به آنها حمله کرد و مرا فراری داد.» به دنبال اظهارات این زن، ردیابی مردان آزارگر در دستور کار پلیس قرار گرفت و سه متهم قبل از فرار از کشور، در تربت جام بازداشت شدند. اما دو نفر دیگر توانستند بگریزند. متهمان در شعبه هشتم دادگاه کیفری یک استان تهران به ریاست حسین اصغرزاده و با حضور دو مستشار پشت درهای بسته و غیرعلنی در حالی محاکمه شدند که منکر آزار توریست فرانسوی بودند. در پایان جلسه هیات قضایی با توجه به نظریه پزشکی قانونی دو مرد افغان را به اعدام محکوم کرد و متهمی که در فرار به زن جوان کمک کرده بود، تبرئه شد. پرونده دو متهم فراری نیز باز ماند تا شاید ردی از آنها به دست آید. یک ماه از صدور حکم اعدام برای پسران آزارگر نگذشته بود که وکیل مدافع زن فرانسوی بار دیگر در دادگاه کیفری یک استان تهران حاضر شد و اعلام کرد موکلش با ارسال لایحهای، از شکایتش صرف نظر کرده است.
این وکیل دادگستری گفت: «موکلم بعد از این ماجرا به کشور فرانسه بازگشت، اما حالا طی نامهای اعلام کرده که نسبت به همه متهمان این پرونده اعلام گذشت میکند.» با اعلام رضایت توریست فرانسوی، قرار است پرونده در دیوان عالی کشور تحت رسیدگی موشکافانه قرار گیرد تا قضات دیوان عالی کشور درباره حکم آن اظهارنظر کنند.
عبدالصمد خرمشاهی (حقوقدان) : بیتاثیر بودن گذشت شاکی در پروندههای تجاوز به عنف تجاوز به عنف از جمله جرائم غیرقابل گذشت است و رضایت شاکی خصوصی در حکم آن تاثیری ندارد. در پروندهای چنانچه ثابت شود تجاوز به عنف صورت گرفته است طبق قانون فرد متجاوز به اعدام محکوم میشود و رضایت بعدی شاکی در مجازات تاثیری ندارد. در این پرونده محکومان به اعدام میتوانند ظرف مدت مقرر برای تجدیدنظر خواهی اقدام کنند. در این صورت پرونده بار دیگر در دیوان عالی کشور تحت رسیدگی موشکافانه قرار میگیرد تا حکم صادره تایید یا در صورت نبود دلایل کافی نقض شود.
نورالله عزیزمحمدی (حقوقدان ) : امکان صدور حکمی سبکتر از اعدام بعد از رضایت شاکیدرست است که طبق قانون اعلام گذشت شاکی خصوصی بعد از صدور حکم اعدام برای متجاوز بیتاثیر است، اما سرنوشت محکوم به اعدام در دستان قضات دیوان عالی کشور قرار میگیرد. وقتی پرونده بار دیگر در دیوان عالی کشور رسیدگی میشود چنانچه ثابت شود تجاوز صورت گرفته حکم صادره تایید و به مرحله اجرا نزدیک میشود، ولی اگر دلایل کافی مبنیبر عنف وجود نداشته باشد و روشن شود تجاوز به عنف نبوده حکم صادره نقض میشود. در این صورت قضات دیوان عالی کشور اختیار دارند تا پرونده را به شعبه همعرض ارسال کنند و این بار پرونده با توجه به رضایت شاکی خصوصی رسیدگی و منتهی به صدور حکمی سبکتر از اعدام خواهد شد. پروندههای بسیاری در این زمینه بودهاند که قبلا منتهی به صدور حکم اعدام برای متجاوز شده، ولی با رضایت شاکی خصوصی در مرحله بعد از صدور حکم منتهی به صدور حکمی سبکتر شده است.
قدیمی ترین هاجدیدترین هابهترین هابدترین هادیدگاه خوانندگان