افسانه اقبال، پروین فرهادی، زهرا قنبری و کوهستان خسروی چهار دختر فوتبالیست ایرانی در تیم قهرمان فوتبال عراقایران وایر , پیام یونسی پور فدراسیون فوتبال عراق از مهرماه سال قبل تصمیم گرفت که فوتبال بانوان راه اندازی کند. چند ماهی تلاش کرد، باشگاه ها را متقاعد ساخت با هزینه ای که از سوی خود فدراسیون هم تامین می شود، اولین قدم ها را بردارند. بهار امسال، دعوتنامه هایی به دست بازیکنان دختر فوتبالیست ایرانی رسید. از آنها دعوت شده بود تا با باشگاه های عراقی قرارداد ببندند.
تعداد مدعوین 11 نفر بود. اما هفت دختر، قبول کردند. افسانه اقبال، پروین فرهادی، زهرا قنبری و کوهستان خسروی به تیم «گاز شمال» رفتند و البته سارا قمی، زمرد سلیمانی، فروغ موری هم با باشگاه «زیرفانی» قرارداد بستند.
اولین ادعا این بود که پول خوبی به جیب می زنند. قرارداد بهترین بازیکنان فوتبال دختران در ایران (مثلا همین هفت ملی پوش) در سال، کمتر از 25 میلیون تومان است. هرگز هم نمی توانند رقم کامل قراردادشان را بگیرند. حالا یکی از همین هفت دختر ایرانی که به باشگاه «زیرفانی» رفته در گفت و گو با «ایران وایر» می گوید: «قرارداد خوب؟ در عراق؟ شوخی می کنید. من شخصا برای این دوره از بازی ها کمتر از 3 میلیون تومان قرارداد بستم. اما لااقل همین پول را گرفتم.»
شوخی ساده ای نیست. دختری از ایران، برای رقمی شاید 3 میلیون تومان به عراق می رود، فوتبال بازی می کند و از انتخابش راضی است.
اگر تا همین امروز بازیکنان ملی پوش عراق برای رسیدن به قراردادهای میلیاردی به فوتبال مردان ایران می آیند، دختران ما باید برای قراردادهای یک میلیون تومانی در ماه به عراق سفر کنند!
فدراسیون فوتبال ایران طی یک دهه اخیر، به عنوان ضعیف ترین فدراسیون در زمینه توجه به ورزش بانوان شناخته می شد. فدراسیونی که پول داشت، اما علاقه ای به مشارکت در زمینه ورزش بانوان نشان نمی داد و نمی دهد. تازگی ها «مهدی تاج» همان نیمچه مسئولیتی که روی شانه اش بوده را هم به باشگاه ها محول کرده.
رئیس فدراسیون فوتبال در روز قرعه کشی لیگ برتر گفت: «مصوب شد که همه باشگاههای فوتبال یک تیم بانوان در فوتسال یا فوتبال بدهند و ما نیز به جای ۵ درصدی که میخواهیم از محل قرارداد بازیکنانشان بگیریم، ۳ درصد دریافت میکنیم و هر باشگاهی باید ۳۰۰، ۴۰۰ میلیون تومان را به بخش بانوان اختصاص دهد.»
فدراسیون اما تا امروز کمترین اقدامی برای تغییر ساعت برگزاری مسابقات بانوان هم انجام نداده است. بازیکنان دختر ایران باید صبح ها ساعت 9 مسابقات شان را شروع کنند که این به معنی بیدار شدن در ساعت 5 صبح است. منهای تمام مشکلاتی مانند قراردادهای بی اعتبار یا امکانات ناکافی و حتی تصمیم به انحلال ناگهانی باشگاه ها. اتفاقی که امروز تیم قهرمان فوتبال بانوان ایران یعنی ملوان را تهدید می کند.
افسانه اقبال یکی دیگر از بازیکنانی است که به عراق رفته. سال قبل با ملوان قهرمان ایران شد و امسال به تیم «شهرداری بم» رفت. قبل از شروع لیگ ایران، مجوز حضور در لیگ عراق را از مدیران باشگاه بم گرفت و راهی عراق شد. از اوضاع راضی است.
افسانه به ایران وایر می گوید: «برای من شخصا مسائل غیرمالی مهم تر است. این که اینجا نباید صبح زود بازی کنیم، این که امکانات خوبی داریم. فوتبال بانوان عراق تازه تاسیس است، اما متاسفانه امکاناتش را نمی شود با ایران مقایسه کرد.» تیم او در فینال پیروز شده و حالا به مسابقات قهرمانی آسیا هم رسیده. افسانه می گوید: «مسابقات آسیا در استرالیا برگزار می شود. نمی دانم همراه این تیم باشم یا نه. اما مسلما برای من چنین اتفاقی فوق العاده خواهد بود.»
دختری مانند افسانه دومین قهرمانی اش را در کمتر از سه ماه تجربه کرده. یکی را در ایران، دیگری را در عراق. یکی از هم بازی هایش که نمی خواهد از او نامی برده شود به ایران وایر می گوید: «وقتی عراق را انتخاب کردم، فدراسیون به ما گفت مشکلی ندارد می توانید بروید. ما اجازه بازی در بقیه کشورها را نداریم. چون فوتبال را بدون حجاب بازی می کنند. اما فدراسیون به ما گفت برای در عراق فوتبال با حجاب اجباری خواهد بود. اما وقتی رسیدیم، گفتند هرطور که راحت هستید. می خواهید با حجاب باشید یا بدون حجاب. اما هیچ کدام از دخترها بدون پوششی که فدراسیون تایید کرده بازی نکردند.»
دلیلش مشخص است. آنها می خواهند دوباره به ایران برگردند. هر هفت دختر ایرانی در بازی فینال حضور داشتند. «زهرا قنبری» برای تیم «گاز شمال» گلزنی می کند و با همین تک گل، چهار دختر ایرانی قهرمان عراق می شوند و سه دختر دیگر نایب قهرمان. «سارا قمی» هم بهترین گلزن بازی ها شد. یک لیگ کاملا ایرانی، در همسایگی ایران، با ستارگان ایرانی.
«سحر» از خبرنگاران ورزش بانوان در ایران است. بیش از 10 سال در ورزش بانوان فعالیت داشته و حالا با تماشای قهرمانی و نایب قهرمانی دختران ایرانی در عراق، اینگونه تحلیل می کند: «الان مسئله امیدوار کننده این است که دختران ما بالاخره موفق شدند مجوز خروج از ایران و بازی کردن را بگیرند. شاید ناراحت کننده باشد که آنها با حداقل دستمزد به فوتبال نوپای عراق رفته اند، اما همین که موفق شدند از فدراسیون فوتبال و وزارت ورزش اجازه خروج و بازی کردن داشته باشند را باید به فال نیک گرفت.»
قرارداد کمتر از ماهی یک میلیون تومان، نشان دهنده وجود انگیزه هایی دیگر در بین این دختران است. آنها حتی حس ناامنی اولیه ای که برای حضور در عراق داشتند را هم به جان خریده بودند. افسانه می گوید محل برگزاری بازی ها و محل اسکان آنها کاملا امن است. یکی دیگر از ملی پوش های ایرانی در عراق هم می گوید که فقط روزهای اول کمی نگران بودند، اما بعد متوجه شدند از نظر امنیتی مشکلی وجود ندارد.
دختران ایرانی حق حضور در لیگ هایی که مورد تائید وزارت ورزش و فدراسیون فوتبال نیستند را ندارند. فدراسیون برای آنها کارت ITC یا همان ترانسفر بین المللی را صادر نمی کند. حالا شاید لیگ نوپای عراق فرصتی را فراهم کرده تا دختران فوتبالیست ایران کمی از قفس بیرون بیایند.
افسانه اقبال، پروین فرهادی، زهرا قنبری و کوهستان خسروی، سارا قمی، زمرد سلیمانی، فروغ موری اولین صف شکن های دختر ایرانی بودند. شاید آنها را بتوانیم کمی بعد در رقابت های آسیایی استرالیا البته با پیراهن باشگاه عراقی هم ببینیم.
سال هاست که فوتبال بانوان در ایران با فقر شدید امکانات روبرو است زهرا قنبری ملی پوش ایرانی تیم گاز شمال عراق ماه گذشته هفت بازیکن تیم فوتبال دختران ایران به لیگ عراق رفتند. سارا قمی خانم گل تیم فوتبال بانوان عراق شد
قدیمی ترین هاجدیدترین هابهترین هابدترین هادیدگاه خوانندگان