پاسخ دفتر آیت الله مکارم به نقد مطرح شده درباره حجاب دختران محصل در خارج
قدس آنلاین: دفتر آیتالله العظمی مکارم شیرازی به نقد مطرح شده توسط آیت الله مدرسی یزدی در خصوص حجاب دختران برای تحصیل در خارج از کشور پاسخ گفت.
به گزارش قدس آنلاین، دفتر آیتالله العظمی مکارم شیرازی به نقد مطرح شده توسط آیت الله مدرسی یزدی در خصوص حجاب دختران برای تحصیل در خارج از کشور پاسخ گفت.
بنابر این گزارش، متن پاسخ دفتر این مرجع تقلید به شرح ذیل است:
بسمه تعالى
برادر عزیز جناب آیت الله مدرسى یزدى (دامت تأییداته)
با اهداء سلام و تحیت؛ نامه اى از طرف جنابعالى درباره فتوایى که پانزده سال پیش از طرف حضرت آیت الله العظمى مکارم شیرازى صادر شده و بعضى از مغرضین مایلند از آن سوء استفاده کنند منتشر شده بود، گرچه لحن نامه از جنابعالى بعید به نظر مىرسید، ولى ما پاسخ منطقى آن را خدمتتان عرض مىکنیم:
1. قسمت عمده بحث شما درباره شک در ضرورت بود و ادعا کردهاید تحصیل دختران در زمان ما ضرورتى ندارد، پس جنابعالى منکر کبراى مسأله نیستید که اگر ضرورتى پیدا شد این حکم اجرا بشود. تشخیص موضوع را مراجع معظم به مکلف و اهل خُبره واگذار مىکنند، وظیفه آنها بیان حکم است.
2. نکته مهم دیگر اینکه جنابعالى ضرورت را مسأله خوف مرگ دانستهاید و مفهومش این است که تنها براى معالجه چشم یا گوش و یا بیمارىهاى شدید که منجر به مرگ نمىشود در صورت ضرورت به طبیب غیر همجنس مراجعه نکنند، هرچند چشمشان نابینا و گوششان کر شود. تنها در صورت خوف مرگ مجاز دانستهاید، این چیزى است که هیچ فقیهى به آن فتوا نمىدهد. قرآن مجید در مورد روزه که یکى از واجبات مهم اسلامى است مىگوید: بیماران روزه بر آنها واجب نیست ولابد به خاطر دارید که فقهاى ما مىگویند اگر بیمارى شدیدتر شود یا طولانىتر گردد هرچند خوف مرگ نباشد روزه ساقط مىشود. بنابراین ضرورت از نظر فقه اسلامى منحصر به مرگ نیست.
3. لازم است جمعى از اهل خُبره و کارشناسان بررسى کنند که آیا در شرائط فعلى ما مىتوانیم تمام دختران و زنها را از تحصیل ممنوع کنیم و همه بیسواد بمانند، آیا مشکلى براى ازدواج آنها پیدا نمىشود؟ آیا بدبین به اسلام نخواهند شد که مایه حقارت آنها در جامعه شده است؟ آیا میدان را براى افراد بىبندوبار که تحصیل کنند و استاد دانشگاه و طبیب در امور زنان و مقامات دیگر اجتماعى را بدست آورند آماده نمىکند؟ پس چه خوب است که تشخیص این موضوع را به اهل خُبره وا گذاریم که جنابعالى سفارش کنید جمعى از آگاهان به ضرورتهاى زمان و نیازها از اهل دین و ایمان تشکیل شوند و این موضوع را بررسى کنند که بیسوادى دختران در جامعه امروز مشکلى براى آنها و جامعه ایجاد مىکند یا نه؟ زیرا مىدانیم از نظر فقهى تشخیص موضوعات مهم باید به وسیله اهل خُبره انجام شود.
4. اینکه گفتهاید معظم له فرمودهاند زنان مىتوانند آرایش کنند، این یک تهمت است که بعضىها زدهاند. امام صادق (علیه السلام) مىفرماید: «زنان مىتوانند سرمه در چشم کنند و یا انگشتر در دست نمایند» این فتواى امام صادق است، آیا مىتوان با آن مخالفت کرد؟ البته بدون شک آرایش کردن به صورتى که جلب توجه کند حرام است حرام.
5. امیدواریم در قضاوتها عجله نفرمایید آن هم قضاوتى توأم با توهین نسبت به فقهاى بزرگ عصر ما که ممکن است مسئولیت الهى در روز قیامت داشته باشد و یقین داشته باشید در دنیا هم آثار آن خداى ناکرده دامن انسان را خواهد گرفت.
با عرض معذرت.
وحید علیان نژاد
مسئول پایگاه اطلاع رسانی دفتر حضرت آیت الله العظمى مکارم شیرازى (مدظله العالى)