اول: صدای مهیب انفجار که بلند شد، فریاد کمک کمک یکی از اهالی روستای «شوریک» در خوی با صدای جیغ عروسش در هم آمیخت و مردم روستا را خبر کرد. پیر و جوان با این صدا از خانهها بیرون آمدند و با دیدن شعلههای آتش در چند ده متری خانه خود دلیل فریادها را فهمیدند. هر یک با در دست داشتن سطل آب یا پتو به سمت خانه رفتند و با ریختن آب قصد خاموش کردن آتشی به آن عظمت را داشتند. اهالی شوریک آنقدر همدل بودند که تقریبا هر کسی متوجه این صدا شده بود، به محل آمده بود. هنوز همه اهالی وارد خانه نشده بودند، اما بیش از 20 نفر در خانه بودند و در تکاپوی خاموش کردن آتش که ناگهان صدای مهیب انفجار بار دیگر خانه را لرزاند و هر یک از کسانی را که برای کمک آمده بودند به گوشهای پرت کرد. افراد در آتش میسوختند و دیگر کسی نمانده بود که برای کمک بیاید.
دوم : نه اورژانسی در کار بود و نه آتشنشانی در روستا مستقر. به تازگی یک ایستگاه آتشنشانی قرار بود در این روستا بگذارند، اما هنوز جز یک سالن هیچ امکاناتی نداشت. مردمی که پس از چند دقیقه وارد روستا شدند با دیدن زبانههای آتش به سمت خانه رفتند و مصدومان را سوار خودروهایشان کردند و به سمت شهر رفتند. اینطور که صابرینیا، رئیس اورژانس کشور به «فرهیختگان» گفت در میان راه آمبولانسهای جادهای به کمک آمدند و مصدومان را از خودروها خارج و به آمبولانسها منتقل کردند.
سوم : صدای گریه همراهان مصدومان در بخش اورژانس بیمارستان قمر بنیهاشم در خوی باعث به هم خوردن جو اورژانس و شاکی شدن پرسنل آن شده است. پرستاران این قسمت از همراهان میخواهند بیرون بمانند، اما وضعیت وخیم بیماران که بیشترشان بیهوش هستند به همراهان این اجازه را نمیدهد که بیرون بروند. مصدومان نه میتوانند خودشان روی تخت بروند و نه بههوش هستند که بتوانند خود را روی تختهای بدون حفاظ اورژانس کنترل کنند که زمین نیفتند. پزشکان یک به یک برای معاینه مصدومان میروند و هر یک از همراهان اصرار دارند زودتر بیمار خودشان را ویزیت کنند. در این میان دو کودک هم هستند. البته این دو کودک تنها کودکان حادثهدیده نیستند، بلکه تنها کودکانی هستند که به این بیمارستان آورده شدهاند. موبایل همراهان مدام زنگ میخورد و خبرهای بدی که از مصدومان دیگر حادثه از بیمارستانهای امام ارومیه و سینای تبریز میرسد حال همراهان را خرابتر و جو اورژانس را بدتر میکند؛ مهین در بیمارستان سینای تبریز به کما رفت، ابراهیم از سوختگی شدید دچار حمله قلبی شده، معصومه 11 ساله وضعیت وخیمی دارد. خبر آخر، تقی 25 ساله فوت شد...
قرار است آمبولانس بخریم
این حادثه اگرچه نهم تیر امسال اتفاق افتاده، به هیچ عنوان رسانهای نشد و اولین خبری که از این حادثه منتشر شد، برابر بود با اعلام دو فوتی این حادثه که صابرینیا، رئیس اورژانس کشور اعلام کرد. این در حالی است که جستوجوهای خبرنگار ما حاکی است که حادثه پنج فوتی داشته و مصدومان دیگر نیز با سوختگیهای بالای 80 درصد وضعیت بهشدت وخیمی دارند. صابرینیا درباره اینکه پنج نفر فوت شدهاند و اسامیشان در اختیار خبرنگار ماست ولی دو نفر را اعلام کردهاند، توضیح داد: «پنج نفر را تایید میکنم و منظورم از فوت شدن دو نفر این بود که تنها آن دو در حین انتقال به بیمارستان فوت شدهاند.» او درباره اینکه چرا این روستا مجهز به اورژانس نبوده، توضیح داد: «اورژانس 115 در حال حاضر به اورژانس جادهای و شهری مربوط میشود که شهرهای بالای 50 هزار نفر شامل این قانون میشوند. آمبولانسهای دیگر متعلق به خدمات بهداشتی هر روستا یا شهری است که از تعداد 50 هزار نفر جمعیت کمتری داشته باشند.» او همچنین گفت: «اینکه میگویند همه مصدومان را مردم روستا منتقل کردهاند، درست نیست، زیرا آنها فقط تا نزدیکی روستا اقدام به انتقال آنها کرده و از آنجا به بعد آمبولانسهای جادهای مصدومان را تحویل گرفته و به بیمارستانها منتقل کردهاند.»
رئیس اورژانس کشور با بیان اینکه در طرح تحول نگاه سلامت و بهداشت تحولاتی در این وضعیت رخ داده، ادامه داد: «توسعه خدمات اورژانس و خرید آمبولانس برای این فوریت برای مناطق روستایی و عشایر در دستور کار قرار گرفته است که تا آخر امسال تعداد زیادی از این مراکز راهاندازی خواهند شد.»
او با بیان اینکه حادثه سنگینی بوده و درصد سوختگیها بالای 80 درصد بوده است، ادامه داد: «مراکز درمانی خوی ارومیه و تبریز بهترین خدمات درمانی را در اختیار مصدومان قرار دادند ولی شدت حادثه بهشدت سنگین بود. یکی از بیماران با اینکه 10 درصد سوختگی داشت، به دلیل دیابت بالا فوت شد، یکی از بیماران بدحال دیگر نیز در حین انتقال دچار ایست قلبی شد و با اینکه cpr صورت گرفت، اما باز هم جان خود را از دست داد. یکی از فوتیهای دیگر نیز در بیمارستان تبریز بود که سوختگیهای داخلی شدیدی داشت.» صابرینیا افزود: «دو گروه پروازی داشتیم که مصدومان را با شرایط خاص درمانی با هواپیما به تهران بیاورند که در فرودگاه ارومیه فوت شدند. مجموعا پنج نفر به بیمارستان سوانح و سوختگی مطهری تهران انتقال دادیم که خوشبختانه به سلامت این انتقال انجام شد و اکنون در این بیمارستان تحت مراقبتهای ویژه هستند و از مردم میخواهیم برای سلامت این هموطنانمان دعا کنند.»
صدای انفجار آمد و بعد چشمانم را در بیمارستان باز کردم
یکی از اهالی روستای شوریک شهرستان خوی به «فرهیختگان» گفت: «چهار نفر نیز به اصفهان منتقل شدهاند که آنها نیز وضعیت وخیمی دارند. قرار بود هفت نفر به تهران بروند، اما از فرودگاه زنگ زدند و گفتند دو نفرشان فوت کردهاند. صبح یکشنبه مراسم تشییع جنازه این دو نفر برگزار شد.»
یکی از کسانی که در این حادثه نیز مصدوم شده به «فرهیختگان» گفت: «اولین کپسول فقط باعث مصدومیت صاحبخانه، همسرش و عروسش شده بود، اما وقتی برای کمک رفتیم کپسول دوم هم ترکید. وقتی کپسول ترکید دیگر هیچ چیز را به یاد ندارم تا زمانی که چشمانم را در بیمارستان باز کردم. تمام تنم میسوزد و درد میکند.» او همچنین گفت: «روستای ما لولهکشی گاز ندارد و انفجار کپسول پیش از این هم اتفاق افتاده بود ولی این دفعه حادثه خیلی شدید بود.»
یکی دیگر از اهالی شهرستان خوی که از بستگان مصدومان است به «فرهیختگان» گفت: «روستای شوریک با خوی یک ساعت فاصله دارد. ما اصلا این خبر را متوجه نشده بودیم. دو ساعت بعد در شبکه استانی آذربایجان غربی این حادثه را دیدیم و وقتی با بستگانمان تماس گرفتیم صدای گریه شنیدیم و متوجه شدیم در بیمارستان هستند و بلافاصله ما هم به بیمارستان آمدیم.»
به هر حال اینطور که از صحبتهای رئیس اورژانس، پرسنل بیمارستانهای امام ارومیه، سینای تبریز، قمر بنیهاشم(ع) خوی و مطهری تهران مشخص است بیشتر مصدومان وضعیت خوبی ندارند و بیشتر سوختگیها بالای 70 و 80 درصد است.
قدیمی ترین هاجدیدترین هابهترین هابدترین هادیدگاه خوانندگان