وزیرخارجه کانادا از 'تماس‌های اولیه' برای برقراری رابطه با ایران خبر داد

وزیر خارجه کانادا گفته است این کشور برای حضور موثر در منطقه خاورمیانه لازم است در ایران هم حضور داشته باشد.
 
وزیر خارجه کانادا تایید کرده است که 'تماس‌های اولیه' برای تجدید رابطه ایران و کانادا صورت گرفته است. با این حال استفان دیون گفته است برای بازگشایی سفارت‌خانه‌ها هنوز زود است.
 
استفان دیون به شبکه تلویزیون سی‌بی‌سی کانادا گفته گفت‌وگوهای این دو کشور در سطح رسمی آغاز شده است.
 
گمان‌زنی‌هایی مطرح شده است درباره این‌که این گفت‌وگوها در نیویورک صورت می‌گیرد؛ جایی که ایران و کانادا هردو دفتر دیپلماتیک دارند.
 
آقای دیون حاضر نشده است در این باره اظهارنظری کند اما گفته است برای کشورهایی که در پی احیای روابط هستند، "طبیعی است که این روند گام به گام و در یک قلم‌رو بی‌طرف" صورت بگیرد.
 
کانادا روابط دیپلماتیکش با ایران را در دوره نخست‌وزیری استیون هارپر از حزب محافظه کار قطع کرد.
 
این کشور در تابستان سال ۲۰۱۲ روابط سیاسی خود را با ایران به حال تعلیق در آورد، سفارتش را در تهران تعطیل کرد و ایران را بزرگ‌ترین تهدید برای امنیت جهان خواند.
 
دولت وقت کانادا پس از آن در ماه مه ۲۰۱۳ اعلام کرد که روابط تجاری خود را با ایران کاملا قطع می‌کند و فهرست تحریم‌های خود علیه ایران را گسترش داد.
روابط ایران و کانادا از تابستان چهار سال پیش به تعلیق در آمده است. کانادا آن زمان گفت که این اقدام در اعتراض به برنامه هسته‌ای ایران و "نقض فجیع حقوق بشر و حمایت تهران از تروریسم" صورت گرفته است.
 
این کشور در دهه گذشته روابط سردی با ایران داشته و به جز برنامه هسته‌ای، مرگ زهرا کاظمی خبرنگار ایرانی-کانادایی در زندان ایران هم موجب تیرگی بیشتر روابط دو کشور شد.
 
کل روابط تجاری ایران و کانادا در سال ۲۰۱۲ به ۱۳۰ میلیون دلار رسید که ۹۵ میلیون دلار آن را صادرات غلات، روغن‌های گیاهی، میوه، مواد شیمیایی و ماشین آلات به ایران تشکیل می‌داد. ایران هم ۴۰ میلیون دلار میوه، خشکبار و پارچه به کانادا صادر کرد.
'نگرانی درباره بعضی سیاست‌های ایران'
وقتی جاستین ترودو از حزب لیبرال به نخست‌وزیری کانادا رسید، از علاقه دولتش برای بررسی احیای روابط با ایران، چهار سال پس از قطع تماس های دیپلماتیک، صحبت کرد.
 
او با اشاره به برچیدن بخش‌هایی از برنامه اتمی ایران، آن را "تحولی مثبت" خوانده و گفته بود انتظار دارد تماس‌هایی دیپلماتیک بین کانادا و ایران پدید آید.
وزیر خارجه کانادا می‌گوید بازداشت هما هودفر در تهران، به نگرانی‌های این کشور درباره رفتار ایران افزوده است. کمی بعد هم دولت کانادا اعلام کرد در پی اجرای توافق هسته‌ای ایران و تایید سازمان ملل متحد، بخشی از تحریم‌های خود علیه دولت ایران را لغو می‌کند و به دنبال ازسرگیری گفت‌وگو با ایران است.
 
با این حال استفان دیون، وزیر خارجه کانادا، می‌گوید هم‌چنان مسائلی مانند "حمایت ایران از تروریسم، نقض حقوق بشر و حمایتش از حکومت بشار اسد" مایه نگرانی دولت کاناداست و ارتباط با تهران به معنی تایید این سیاست‌ها نیست.
 
آقای دیون در عین حال گفته است اگر کانادا می‌خواهد در منطقه خاورمیانه حضور داشته باشد، باید در ایران هم "حضور داشته باشد و با ایرانی‌ها با حسن نیت همکاری کند و دولت ایران را به سمت رفتاری قابل‌قبول‌تر سوق بدهد."
 
وزیر خارجه کانادا در عین حال گفته است که بازگشایی سفارت دو کشور در آینده نزدیک بعید است: "این باید گام به گام باشد؛ و [بازگشایی] سفارت، نمی‌تواند گام نخست باشد."
 
در روزهای گذشته بازداشت هما هودفر، شهروند ایرانی‌کانادایی در تهران و همین‌طور حکم اخیر دادگاه عالی اونتاریو برای مصادره ۱۳ میلیون دلار دارایی‌های غیردیپلماتیک ایران به نفع قربانیان تروریسم، به چالشی در این بهبود روابط تبدیل شده است.
 
وزیر خارجه کانادا گفته است نداشتن سفارت در تهران، چالشی در پی‌گیری وضعیت خانم هودفر بوده است.
 
در همین حال سخنگوی وزارت امور خارجه ایران گفته است رای دادگاه کانادا در توقیف میلیون‌ها دلار از دارایی‌های ایران "مغایر با ادعای دولت جدید کانادا مبنی بر تمایل به عادی‌سازی روابط دو کشور است".
+8
رأی دهید
-14

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.