زندگی میتواند عجیبتر از آن چیزی باشد که انتظارش را دارید. شما را از جایی که هستید به جایی که نمیشناسید پرتاب کند و زیر و رویتان کند. اما آن چیزی که از شما برمیآید این است که با همه ناملایمات زندگی، بخواهید به آرزویتان برسید. این کاریست که اگر بخواهید میتوانید انجامش بدهید.
حورا مریخ در دوران جنگ در تهران بدنیا آمد. سه ساله بود که همراه با والدین و برادر بزرگترش ایران را به قصد اقامت در امریکا ترک کردند. اما همه چیز آنطور که میخواستند پیش نرفت. برای ورود به امریکا ناگزیر بودند ابتدا در ترکیه ویزا بگیرند. درخواست ویزای آنها پذیرفته شد اما به آنها اطلاع دادند تا پایان مراحل صدور ویزا میبایست 6 ماه منتظر بمانند.
شش ماه پس از درخواست ویزا، زمانی که به نظر میرسید ویزای آنها صادر میشود دوباره به خانواده حورا گفته شد که شش ماه دیگر باید منتظر بمانند، و باز هم یک دوره شش ماهه دیگر. تمدید دورههای 6 ماهه به 13 سال کشیده شد و زمانی که حورا 16 ساله بود با درخواست ویزای آنها برای ورود به امریکا موافقت شد. اما اینبار والدین او با هم زندگی نمیکردند و سن برادرش بیش از 21 سال بود. تنها حورا و مادرش قادر بودند به امریکا بروند. اما مادر حورا بیشتر از آن که بتواند جابجایی تازه را تحمل کند بیمار بود. و حورا در 16 سالگی تنها مسافر این سفر 13 ساله شد.
آنطور که خود میگوید "وقتی مهاجرید، مشکلاتی که بر سر راهتان قرار میگیرند غیر معمول هستند. اما تنها چیزی که والدینم به من دادند این بود که باید درس بخوانم".
حورا در یک کالج عمومی ثبت نام کرد و همزمان با تحصیل شروع به کار کرد؛ از پیشخدمتی در رستوران تا خرید و فروش خودرو و تدریس خصوصی. اما تحصیلاتش را ادامه داد و سرانجام دکترایش را در رشته میکروبشناسی از دانشگاه برندیس در بوستون دریافت کرد. میگوید "مشاور تحصیلیام میگفت تو از آنهایی هستی که شجاعت دارند و میتوانی به هر کار تازهای دست بزنی". اکنون حورا مریخ استادیار رشته میکروبشناسی در دانشگاه واشنگتن است.
امسال نام حورا مریخ به عنوان یکی از هفت برنده جایزه صد هزار دلاری سالانه بنیاد ویلچک در علوم و نمایش اعلام شد. شجاعت او پاسخ داده شد.
بنیاد ویلچک که از سال 2000 میلادی توسط یان ویلچک، پزشک و ویروس شناس چکسلواکی تبار امریکایی و همسرش مارسیا راه اندازی شد هر سال با اهدا جوایزی به پژوهشگران و هنرمندان مهاجر به نقش آنها در رشد علمی و هنری امریکا اشاره میکند.
زمینه پژوهشی حورا مریخی در همتاسازی و نسخه برداری از DNA است. در هم پیچیدگی رشتههای DNA در جریان همتاسازی باعث از کار افتادن این رشتهها میشود و در نتیجه سلولها توانایی تقسیم و رشد خود را از دست میدهند. به زبان ساده، رشتههای DNA شبیه به ریلهای قطار هستند. تا وقتی ریلها به موازات یکدیگر قرار داشته باشند قطار میتواند از روی آنها عبور کند. اما اگر ریلها در هم بپیچند مسیر عبور مسدود میشود. آنچه پژوهشها حورا مریخ به آن اختصاص دارد این است که سازوکارهای همتاسازی DNA چگونه این رشتهها را از درهم پیچیدگی رها میکنند و به تکامل ژنتیکی گونهها سرعت میبخشند.
حورا مریخ جایزه امسال بنیاد ویلچک را برای نوآوری در علوم زیست-پزشکی دریافت کرده است. امسال همراه با حورا مریخی دو پژوهشگر دیگر در رشته زیست-پزشکی، چهار هنرمند در رشته نمایش، و یک پزشک برای تحول در نظام درمانی امریکا این جایزه را دریافت کردهاند.
قدیمی ترین هاجدیدترین هابهترین هابدترین هادیدگاه خوانندگان