بسیاری از اعضای فراکسیون زنان نهمین دوره مجلس شورا از حضور دوباره در مجلس باز ماندند. فعالان حقوق زنان یکی از دلایل این موضوع را زن ستیزی این زنان نماینده در تصمیمگیریهایشان برای مطالبات خانمها عنوان میکنند. سکینه عمرانی، نماینده مردم سمیرم یکی از اعضای این فراکسیون است. با او درباره مطالبات زنان در روز جهانی زن گفتو گو کردهایم.
امروز روز جهانی زن است، به نظر شما مهمترین مطالبات خانمها چیست؟اولا روز زن از نظر ما، روز تولد حضرت زهرا است. در واقع این روز برای ما بسیار مهم است که روز زن و مادر نامیده میشود، حالا به تبعیت از روز جهانی زن باید بگویم که مهمترین مطالبه زنان در جهان، این است که در جامعه برایشان ارزش قائل شوند نه این که بخواهند مثل یک کالا به آنها نگاه کنند. متاسفانه در دنیای غرب و دنیای تجارت و تبلیغات عملا از زن به عنوان یک ابزار برای جلب مشتری استفاده شده و این کلا جنسیت زن را زیر سوال میبرد. زن در دنیای غرب از حالت یک انسان وارسته، مستقل و انسانی که میتواند به کمال برسد، فاصله گرفته و به صورت تاجر مابانه به او نگاه میشود. در دنیای اسلام زن واقعا یک موجود باارزش است که میتواند به کمال برسد و طبق آیات متعدد قرآن، قابل احترام است. این برخلاف دید جاهلانه غرب است. دید جاهلانه هم در زمان حضرت نبی وجود داشت و هم امروز موج دوم دید جاهلانه درباره زنان در دنیا ایجاد شده که اسلام با این دید جاهلانه که زن به عنوان یک کالا باشد، کاملا مخالف است. کسی که با دین اسلام آشناست و مبانی دینی اسلام را میداند، قطعا میداند که اسلام چه احترامی برای زن و مطالباتش قائل است. مهمترین مطالبه خانمها در واقع همین نگاه درست جامعه است که فقط و فقط در دین اسلام و در یک جامعه دینی به این نیاز درونی خانمها پاسخ داده میشود.
ولی در همین جامعه دینی حرفهای آقای قاضی پور، نماینده همین مجلس درباره خانمها، بسیاری از خانمها را آزرده کرده...کلا ما که آن صحبتها را محکوم میکنیم. حالا چه شده و چرا ایشان این صحبتها را کرده، عقیدهاش بوده یا جوگیر شده، اما این صحبتها بسیار ناشایست بوده و ما خانمهای مجلس نهم هم بدون اینکه بخواهیم جار و جنجالی در مجلس ایجاد شود یا صحبتی شود که یک وقت به هر حال تعبیرهای دیگری شود ،از طریق مراجع قانونی اقدام کردیم و ایشان باید پاسخگوی این صحبتهایشان باشند. فرقی نمیکند این صحبتهای ناشایست از زبان چه کسی باشد، هر احدی گفته باشد باشد، ناشایست است اما از زبان یک نماینده مجلس بدتر است. چون مجلس شان والایی دارد. ما اصلا ماندهایم که چطور این حرفها زده شده. با اطمینان میگویم واقعا برای ما خانمهای مجلس نهم، مجلس مساوی با مسجد بود. با وضو وارد میشدیم و با خواندن قرآن جلسات را شروع میکردیم. در واقع حجابمان و حتی تن صدا را بسیار مراقبت میکردیم که خدایی نکرده کوچکترین ایراد و اشکالی در رفتارمان وجود نداشته باشد. حتی در آرا و رای گیریها من اطمینان دارم که اکثر خانمها به دور از حواشی سیاسی سعی میکردند وجدان شان و خدا را به عنوان قاضی قرار دهند. بنابراین مکان، مکان مقدسی است و اطمینان دارم که صحبتهای ایشان در هیچکدام از مجالس نبوده، مخصوصا در مجلس نهم که من خودم حضور داشتم و فضای معنوی بین خانمها را میشناسم. صحبتهای ایشان به دور از انصاف، حقیقت و وجدان است. ما خانمها این را محکوم میکنیم و صراحتا هم علیه ایشان در مراجع قضائی مربوطه دادخواست دادیم که به زودی به آن رسیدگی میشود.
بارها فعالان حقوق زنان و جامعه مدنی عنوان کردند که زنان مجلس نهم در تصمیمگیریها زنستیز بودهاند. خودتان چه نظری دارید؟متاسفانه روزنامههایی که از طیف خاصی بودند و از نظارت مجلس نهم بر امور زنان نگران و ناراحت بودند، علیه خانمها سوء تبلیغ را به راه انداختند و گرنه خانمها اصلا این گونه نبودند.
برای مثال منتقدان به حمایت زنان مجلس نهم از تفکیک جنسیتی شهرداری یا حمایت از ممنوعیت زنان به ورزشگاه برای تماشای مسابقات والیبال اشاره میکنند...ما درباره تفکیک جنسیتی، طرح ندادیم. طرح در شهرداری تهران اجرا شد و ما گفتیم تفکیک جنسیتی فضای مطلوبتری ایجاد میکند. در بحث والیبال هم ما میگفتیم با توجه به اینکه یک فضای هیجانی وجود دارد، به هر حال اگر یک جای جدایی برای خانمها در نظر بگیرند که مستقیم بتوانند راه پیدا کنند به جایگاه خودشان و نخواهند از وسط جمعیت هیجان زده بروند، هیچ مشکلی نیست اما تا زمانی که فضا ایجاد نشده صلاح هم نیست که بخواهند بروند. ضمن این که دیدن والیبال مطالبه عموم مردم نبوده و مطالبه گروه خاصی بوده، بنابراین، این زن ستیزی نیست. ما در اموری به خانمها بسیار کمک کردیم، مثلا ما از طرح کاهش ساعت کاری زنان و زنانی که شرایط خاصی دارند، همگی دفاع کردیم. مثلا در مورد خانمهایی که شرایط خاصی دارند، عنوان کردیم خانمها باید تمام حقوق را بگیرند با کاهش ساعت کاریشان. خب این موضوع بسیار به خانمها کمک میکند که در عین اینکه بیرون کار میکنند و از لحاظ اقتصادی کمک حال خانواده هستند، فرصت بیشتری دارند که به مشکلات داخل خانه هم برسند. در دو موردی که شما فرمودید، بیشتر بعد تبلیغاتی داشت و برای تخریب به کار رفت وگرنه خانمهای مجلس نهم زنستیز نبودند و نیستند.
اغلب خانمهای مجلس نهم نتوانستند از مردم رای دوباره بگیرند و به مجلس دهم راه یابند. مثل خود شما. این موضوع را چطور تحلیل میکنید؟آنهایی که نماینده شهرهای کوچک هستند ، فرقی نمیکند خانم یا آقا باشند، بیشتر وقت و زمانشان را صرف پیگیری امور عمرانی میکنند، چون درخواستها ومطالبات مردم حوزهشان همین است. در شهرهای کوچک وظایف نماینده خیلی واضح و مشخص نیست و شاید به دلیل ضعف دستگاههای عمرانی که کار مردم را راه نمیاندازند، بیشترین امید مردم به نمایندهها است. در شهرهای کوچک نماینده را شبیه یک منجی میبینند که حتی برای کارهای ابتدایی خودشان هم دست به دامن نماینده میشوند و کار نمایندهها در حوزههای شهرهای کوچک بسیار زیاد و بسیار سخت است و اکثر شهرهای کوچک نمایندهها یک دورهای هستند. همه مردم انتظار دارند همه مطالباتشان پیگیری شود و این امکان پذیر نیست و یکنفر نمیتواند کار شخصی چند صد هزارنفر را پیگری کند. مثلا جاهای مختلف بوده که ما میگوییم فلان کار عمومی انجام شده و فلان اتفاق افتاده اما فرد میگفت: این کار چه فایدهای برای شخص من دارد. بنابراین مردم بیشتر شخصی رای میدهند یعنی بر مبنای اینکه کار شخصیشان انجام شده یا نه، رای میدهند.
قدیمی ترین هاجدیدترین هابهترین هابدترین هادیدگاه خوانندگان