بازشنوایی بیان تغییر یافته منجر به اعتماد بنفس می‌شود

همایون خیری
یکی از ویژگی‌های مشترک کسانی که از کمبود اعتماد بنفس در خود شکایت دارند این است که قادر نیستند نظر خود را بدون ترس و تردید، و با قاطعیت ابراز کنند. رفتار پرخاشگرانه و افسردگی از جمله نتایج بیان نکردن نظر به دلیل کمبود اعتماد بنفس است. حالا پژوهشگران فرانسوی، سوئدی و ژاپنی با انتشار نتایج یک مطالعه مشترک از روشی استفاده کرده‌اند که می‌تواند بر شیوه بیان احساسی افراد اثر بگذارد و شیوه ابراز نظر آن‌ها را اصلاح کند. این روش بازشنوایی بیان تغییر یافته است و می‌تواند در ایجاد حس اعتماد بنفس در افراد موثر باشد.
 
پژوهشگران می‌گویند بسیاری از افراد وقتی درباره موضوعی حرف می‌زنند لحن گفتارشان با تصوری که خود آن‌ها از شیوه بیان‌شان دارد فرق می‌کند. به عبارت دیگر، اگر تصورشان این است که در ابراز نظر خود قاطع هستند در عمل با فراز و فرودهای کلامی خود به شنونده نشان می‌دهند که درباره موضوعی که حرف می‌زنند چندان هم مطمئن نیستند.
 
روشی که این گروه پژوهشی از آن استفاده کرده‌اند طراحی نرم افزاری‌ست که صدای ضبط شده افراد را بصورت الکترونیکی دستکاری می‌کند و دوباره برای گوینده کلام منتشر می‌کند. صدایی که پس از تغییرات صوتی برای گوینده بازپخش می‌شود تا حدود قابل توجهی احساس‌زدایی شده و در نتیجه به گوینده کمک می‌کند تا در شیوه ارائه کلامی خود قاطعیت بیشتری پیدا کند.
 
تابحال از زبان بدن بعنوان روشی مهم برای ارائه بهتر مطالب نام برده می‌شد. آموزش برای استفاده بهینه از زبان بدن نه تنها در زمینه‌های هنری موضوعی جدی قلمداد می‌شود بلکه کسانی که در مقام سخنران یا مجری در مناسبت‌های مختلف در معرض توجه عمومی قرار می‌گیرند نیز برای استفاده بهتر از مهارت‌های بدنی آموزش می‌بینند. اما پژوهشگران فرانسوی که هدایت مطالعه جدید را بعهده داشتند می‌گویند کلام می‌تواند بیش از زبان بدن در برملا کردن احساسات افراد نقش داشته باشد.
 
در جریان این مطالعه از 109 داوطلب خواسته شد داستان کوتاهی درباره خرید نان را بازخوانی کنند. صدای داوطلبان ضبط و پس از پردازش صوتی برای آن‌ها بازپخش شد. 85 درصد داوطلبان پس از شنیدن صدای خود بر این باور بودند که لحن شاد، غمگین و یا خشمگینانه آنچه شنیده‌اند همانی بوده که خود آن‌ها خوانده بودند. اما برای کسانی که بعنوان ناظر هر دو نمونه پیش و پس از پردازش صوتی را شنیده بودند لحن‌های به کار رفته در دو داستان‌خوانی متفاوت بود.    
 
یافته قابل توجهی که پژوهشگران در مطالعه خود به آن اشاره کرده‌اند مربوط به اثر متقابل شیوه بیان بر احساسات افراد است. بعنوان مثال بعضی داوطلبان پس از شنیدن صدای تغییر یافته خود اظهار داشته‌اند که صدای‌شان حامل نشانه‌هایی از خوشحالی‌ست بنابراین می‌بایست در زمان روخوانی داستان نیز خوشحال بوده‌اند، و این در حالی‌ست که صدای اصلی داستان‌خوانی فاقد چنین احساسی بوده و تغییرات صوتی ایجاد شده بر روی صدای ضبط شده به آن احساس بهتری بخشیده است. پژوهشگران می‌گویند بازپخش چنین صدایی برای گوینده به او کمک می‌کند تا در عمل شیوه بیانی خود را بصورتی تغییر دهد که احساس خوشحالی در بیان او تقویت شود.
 
 گزارش جدید نشان می‌دهد نه تنها حالت چهره و استفاده از زبان بدن می‌تواند در انتقال مفهوم به مخاطبان نقش مهمی بازی کند بلکه احساسات موجود در کلام و شیوه بیان نیز اثر قابل توجهی در ارائه موضوع به دیگران دارد. پژوهشگران در گزارشی که منتشر کرده‌اند می‌گویند می‌توان از روش بازشنوایی بیان تغییر یافته بعنوان شیوه‌ای درمانی برای اصلاح گفتار و ایجاد اعتماد بنفس در افراد استفاده کرد.    
+8
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.