دامنه فعالیت رباتهای هوشمند وسیعتر شده است. کارشناسان هشدار میدهند که پیشرفت رباتهای هوشمند سبب میشود که باز هم افراد جدیدی بیکار شوند و رباتها جایشان را بگیرند و همین امر به نارساییهای اجتماعی بیفزاید.
کامپیوترها روز به روز هوشمندتر میشوند. آنها زبانهای مختلف را تشخیص میدهند، مرجع خط های متفاوت را تشخیص میدهند، پاسخ مناسبی برای ایمیلهای رسیده مییابند و عناصر درون یک عکس را شناسایی میکنند.
کامپیوترهای هوشمند مدتهاست که زبانی را به زبان دیگر ترجمه میکنند، ترافیک شهرها را با دقت پیشبینی میکنند و خودروهای بیسرنشین را به مقصد میرسانند. این فعالیتها در حالی است که کامپیوترهای هوشمند در جریان کار میآموزند و فعالیتهای خود را بهینه میسازند.
دیگر دوران کامپیوترهایی که تنها برنامههای ارائه شده توسط انسان را اجرا میکردند به سر رسیده است. الگوریتمهای یادگیری ماشینی و همچنین در دسترس قدرت گرفتن حجم عظیم حافظه، که پردازش دادهها را در زمانی بسیار کوتاه امکانپذیر میکند، این مسیر پیشرفت کامپیوترهای هوشمند را میسر ساختهاند.
شرکتهای بزرگ فنآوری جهان چون گوگل، اپل، فیس بوک، آمازون و میکروسافت میکوشند با در خدمت خود قرار دادن نخبگان جهان، توانایی یادگیری رایانهها را افزایش دهند. این پیشرفتها امروزه زندگی روزانه ما را تحت تاثیر خود قرار دادهاند.
هشدار کارشناسان
کارشناسان اما هشدار میدهند که پیشرفت در هوشیاری کامپیوترها تاثیرات بدی بر جامعه خواهد گذاشت. این کارشناسان بر این نظرند که با پیشرفت فعالیتهای هوشمند کامپیوترها، آنها میتوانند باز هم بیشتر جایگزین فعالیتهای انسان شوند.
بررسیهای بانک "آمریکا مریل لینچ" در این باره به این نتیجه رسیده که در سال ۲۰۲۵ میلادی (۱۰ سال دیگر) رباتها در تولیدیهای بزرگ صنعتی حدود ۴۵ درصد کار کارگران را انجام خواهند داد. این درحالی است که در حال حاضر رباتها تنها ۱۰ درصد تولید را در این مراکز بزرگ تولید صنعتی به عهده دارند.
جو شوندورف، یکی از مقامات پرسابقه انفورماتیک در "سیلیکون ولی" آمریکا در این باره اعلام کرده است که جایگزینی فعالیتهای رباتهای هوشمند به جای انسان، تنها در بخش صنعت نیست. او میگوید این رباتها در مرحلهای از رشد هستند که میتوانند کارهای دفتری را نیز با مهارت فراوانی سامان دهند.
جو شوندورف که از مسئولان ارشد شرکتهای کامپیوتری "هیولت پکارد" و "اپل" فعالیت کرده، هشدار می دهد که از هم اکنون باید به فکر افرادی بود که شغلشان را به خاطر پیشرفت رباتهای هوشمند از دست خواهند داد.
مارتین فورد، نویسنده کتاب "صعود رباتها" نیز در این باره میگوید: «ما به دوره جدیدی وارد شدهایم.» او در ادامه میگوید: «من فکر نمیکنم بتوانیم رباتها را از پیشرفتهایشان بازداریم و نگذاریم جایگزین فعالیتهای انسانی شوند.»
پیشرفت رباتهای هوشمند در حالی است که آنها هیچ خواست اجتماعی از راهبران صنعتی ندارند و در طولانی مدت میتوان با صرفهجویی بیشتری تولید کرد.
اریک هورویتس، یکی از محققان شرکت مایکروسافت اما دیدگاه دیگری دارد. او بر این نظر است که فناوری تولید رباتهای هوشمند راهی بسیار طولانی در برابر خود دارد: «مشخص شده است که آفریدن هوش مصنوعی بسیار دشوارتر از آن بوده که انتظارش را داشتیم.»
این محقق شرکت مایکروسافت که در دانشگاه نخبگان ماساچوست (MIT) در این باره سخنرانی میکرد در ادامه گفت: «گرچه هنوز کاملا مشخص نیست که هوش مصنوعی ما را به چه نتایجی میرساند، اما انقلاب ماشینهای هوشمند دیرزمانی است که آغاز شده و به پیش میرود.»