ایران وایر :مرحله ثبت نام، انتخابات مجلس خبرگان رهبری و مجلس شورای اسلامی تاکنون چند غایب بزرگ داشته است.
مهم ترین غایب انتخابات مجلس خبرگان، عباس واعظ طبسی از حوزه انتخابیه مشهد است. این روحانی 80 ساله، از سال 57 تاکنون به عنوان نماینده ولی فقیه امپراطوری عظیم مالی آستان قدس رضوی را اداره می کند.
او از نظر سیاسی به اکبر هاشمی رفسنجانی نزدیک است ولی همواره بر حفظ رابطه اش با علی خامنه ای هم اصرار داشته است. در سال های اخیر، ظهور احمد علم الهدی، امام جمعه مشهد که حامی دوآتشه علی خامنه ای است، سبب ایجاد یک دوقطبی سیاسی در خراسان رضوی شده است. با این حال طرفین کوشیده اند دامنه تنش ها محدود بماند.
غیبت واعظ طبسی از این نظر مهم است که پس از مرگ مهدوی کنی، او یک نام مهم در فهرست کاندیداهای احتمالی برای ریاست مجلس خبرگان بود. همین احتمال درباره مجلس پنجم هم وجود داشت.
واعظ طبسی را می توان قدرتمندترین حاکم محلی ایران دانست. پیش از این، موسسه «ایران فوکوس» گزارشی منتشر کرد که در آن ثروت عباس واعظ طبسی را 770 میلیون دلار تخمین زده و او را ششمین ثروتمند ایرانی معرفی کرده است.
آستان قدس رضوی را بزرگترین موقوفه جهان لقب داده اند، حداقل در 12 استان موقوفه دارد و از دادن مالیات هم معاف است. علاوه بر اینکه دولت ایران سالانه حداقل 40 میلیارد تومان به عنوان حق اجاره به این نهاد می پردازد که مربوط به موقوفه هاست.
تمامی فعالیت های اقتصادی – تجاری این موسسه مذهبی از سوی «موسسه سازمان اقتصادی رضوی» انجام می شود. این موسسه در سال 1377 تشکیل شده و دارای 90 شرکت است. این شرکت ها به هیچ دستگاه نظارتی و قانونی پاسخگو نیستند و تنها مرجع نظارت و کنترل بر آنها، «معاونت نظارت و حسابرسی دفتر رهبری» است.
فعالیت شرکت ها و موسسه های اقتصادی آستان قدس رضوی شامل پنج گروه از شرکت های و موسسه های صنعتی مانند «سیمان سمنگان»، «معدن و گرانیت و «تولید فرش»، صنایع غذایی مانند «فرآورده های لبنی» و «قند، نان و خمیر مایه»، کشاورزی مانند «عمران و جنگل های قدس رضوی»، «مزرعه نمونه» و «موقوفات و کشاورزی جنوب خراسان»، خدماتی و عمرانی از قبیل «داروسازی ثامن»، «بتن و ماشین رضوی»، «کارگزاری رضوی» و «منطقه ویژه اقتصادی سرخس» و خودرو سازی مانند «شهاب خودرو»، «شهاب یار» و «کمباین سازی» است که سالانه هزاران میلیارد ریال را نصیب آستان می کند.
علاوه بر این، آستان قدس رضوی در برخی شرکت های مادر مانند «فولاد مبارکه» نیز سهامدار است و حدود 43 درصد از زمینهای مشهد را نیز در اختیار دارد. برخی تحلیل گران ارزش زمین هایی که در مالکیت آستان قدس قرار دارد را 20 میلیارد دلار تخمین زده اند.
افزون بر این سرمایه های کلان، از منظر تجاری نیز انبوه شرکت های وابسته به آستان در موقعیت خوبی قرار دارند. در حال حاضر بر اساس گزارش های رسمی، دولت نیز به این موسسه بیش از یک هزار میلیارد تومان بدهکار است.
بر اساس گزارش رسمی سال 88، سود آستان قدس رضوی سالانه 40 درصد بوده است؛ سودی که به گفته واعظ طبسی، کمک کرده این موسسه «یک مقداری خودش را در برابر تحریم، تورم، مسایل اشتغال و فضای سیاسی و جوسازی ها نگه دارد.»
حضور سالانه 20 میلیون مسافر داخلی و خارجی که برای زیارت قبر امام هشتم شیعیان به مشهد می روند، یک فرصت بی نظیر اقتصادی برای درآمدزایی این موسسه مذهبی ایجاد کرده است؛ فرصتی که اگرچه به رونق اقتصادی و گردشگری شهر مذهبی مشهد کمک کرده ولی برنده اصلی این ماجرا، آستان قدس رضوی است.
در طول سه دهه گذشته، نام مسوولان آستان قدس رضوی با پرونده های پرحاشیه زیادی گره خورده است. از مهم ترین این پرونده ها، می توان به پرونده «المکاسب»، اختلاس شرکت «مهاب قدس» و همچنین اختصاص یک میلیارد و 500 میلیون تومان برای تولید یک مستند توسط «سحر ریحانی»، کارگردان جوان ایرانی اشاره کرد.
ناصر واعظ طبسی، فرزند واعظ طبسی هم یکی از متهمین پرونده شرکت المکاسب بود. گفته می شد که او اختلاس 100 میلیارد تومانی کرده است. او در نهایت با سپردن وثیقه 5 میلیارد تومانی آزاد شد. این پرونده مربوط به سال 79 است و در نهایت در سال 81، دادگاه ناصر واعظ طبسی را تبرئه کرد. مصطفی واعظ طبسی، دیگر فرزند آیت الله هم در ماجرای مستند یک و نیم میلیارد تومانی، نامش به عنوان متهم مطرح شد.
در تازه ترین نمونه، چندی پیش نیز «حمید چیتچیان»، وزیر نیرو در برنامهای تلویزیونی از اختلاس ۱۲ هزار میلیاردی در پروژه خط راهآهن گرگان، بجنورد، مشهد خبر داد
نفر اصلی این پرونده نیز آستان قدس رضوی بود که به گفته وزیر نیرو قصد داشت شرکت مهاب قدس را که 12 هزار میلیارد تومان ارزش دارد، به مبلغ 600 میلیارد تومان بخرد. تلاش های دولت برای جلوگیری از این تخلف تاکنون ناکام مانده است. برخی نمایندگان مجلس و قوه قضائیه در این زمینه به نفع آستان قدس رضوی وارد عمل شده اند و به گفته یک مقام وزارت نیرو، "در سطح کلان نظام" درباره آن تصمیم گیری شده است، یک نمونه از قدرت واعظ طبسی
قدیمی ترین هاجدیدترین هابهترین هابدترین هادیدگاه خوانندگان