ایران وایر , شیما شهرابی :هندزفری توی گوشش است و آرام و بی خیال روی پل عابر پیاده قدم میزند، صدای آهنگ توی گوشش آنقدر زیاد است که صداهای اطراف را نمیشنود، روی پل یکباره یک نفر از پشت یقه تیشرتش را می گیرد، وقتی برمیگردد، تیغه چاقو را روی گردنش میبیند. طرف شروع به داد و بیداد میکند و فحش میدهد، طوریکه چند نفری که روی پل هستند فکر میکنند دعوای شخصی است، لا به لای داد و بیدادش میگوید: «گوشیتو بده» گوشی را که میگیرد، یک مشت تو صورتش میزند و با زهم با صدای بلند میگوید: «برو تا نزدم و چند قدمی هم دنبال او میدود.» موتور سواری پایین پل منتظرش ایستاده، ترک موتور مینشیند و فرار میکند. این روایت یکی از قربانیان خفتگیری است. کسی که ساعت حدود نه شب در یکی از مناطق پر رفت و آمد غرب تهران چنین اتفاقی را تجربه کرده است.
دیگری تیزی قمه را در خیابان انقلاب روی گردنش حس میکند و بعد کیف و لپ تاپ و عینک دودی و مودم وایرلس و ... را تقدیم زورگیرها میکند. یکی دیگر در خیابان ملاصدرا سوار تاکسی میشود و بعد چند دقیقه دو کارد بزرگ روی گردنش قرار میگیرد، دار و ندارش را میگیرند و خودش را پشت خرابههای امیرآباد از ماشین به بیرون میاندازند.
در دو روز گذشته دهها نفر تجربیات مشابهی را در سایت خفتگیری روایت کردهاند؛ تجربیاتی از خفتگیری با قمه و چاقو و کیف قاپی در خیابانهای پر تردد تهران. یکی از قربانیان خفتگیری این سایت را راهاندازی کرده است.
هفته گذشته یکی از دوستان پویا کندری در حساب توئیترش خبر داد که پویا گیر خفتگیرها افتاده و موبایل و وسایل شخصیاش را گرفتهاند و حالا پویا و دوستانش این وب سایت را راهاندازی کردهاند. در قسمت معرفی سایت نوشته شده: «ما خودمون چند دفعه تا الان در تهران جلومون رو گرفتن و از مون با چاقو و قمه خفت گیری کردن. به همین خاطر به این فکر افتادیم که وب سایت «خفت گیری» رو درست کنیم تا از همهی کسایی که خفت گیری شده بخوایم تا جایی و ساعتی که ازشون در تهران خفت گیری شده رو اضافه کنن. اینجوری می تونیم محله های خطرناک شهر رو ببینیم کجاها هستن و همه ببینن که چه محله هایی در شهر مون خطرناک هستن. امیدواریم یه روزی اونقدر امنیت در شهرمون بالا بره که ما هم این وب سایت رو تعطیل کنیم.»
کسانی که تجربه خفتگیری دارند میتوانند با مراجعه به سایت https://kheftgiri.com/ به قسمت ثبت خفتگیری جدید بروند و اتفاقی را که تجربه کردهاند، ثبت کنند. برای ثبت این اتفاق باید به چند سوال پاسخ بدهند. اینکه خفتگیری با چه وسیلهای انجام شده، در این سایت خفتگیریها به سه دستهی خفت گیری با چاقو و قمه، خفتگیری بدون چاقو و قمه و کیف قاپی تقسیم شدهاند و نکته جالب این است که تعداد روایتهای مربوط به خفتگری با قمه و چاقو بیشتر از دو دسته دیگر است. محل دقیق خفتگیری، تاریخ وقوع اتفاق و تعداد خفتگیرها هم باید در همه روایتها مشخص شود و روای میتواند تجربهاش را در چند خط توضیح دهد. محل خفتگیری با دقت روی نقشهای که درسایت وجود دارد، نشان داده میشود. ادمین در قسمت ثبت خفتگیر راوی را با وجدانش هم رو به رو کرده و نوشته است: « فقط لطفاً الکی ننویس. با وجدان خودت… هر چیزی که واقعاً اتفاق افتاده رو بگو…»
ثبت خفتگیر جدید، تنها امکان این وب سایت نیست. در این سایت اطلاعاتی درباره وضعیت خفتگیری در کشورهای دیگر هم داده شده. به نوشته این سایت، ایران در میان کشورهای دیگر رتبه بیست و سوم را از لحاظ جرائم خفتگری و زورگیری داراست و امنترین کشور خاورمیانه به حساب میآید.
روز گذشته امکان دیگری نیز به این سایت افزوده شد و این سایت قسمتی را به خفتگیرها اختصاص داد. در قسمتی از این سایت نوشته شده: «اگر خدایی نکرده خفتگیر هستید، اینجا کلیک کنید.» با کلیک بر روی این بخش وارد صفحه جدیدی میشویم که مراکز مختلفی را برای کسانی که دست به خفتگیری میزنند، معرفی میکند. در این بخش نوشته شده: « شاید فکر کنید که این صفحه شوخی باشه! ولی ما واقعاً فکر می کنیم اگر یک نفر هم از خفت گیرها این صفحه رو ببینه و بتونیم تاثیر بگذاریم روی زندگیش، به هدفی که داریم، می رسیم. کسانی که خفت گیری می کنن اعتیاد دارن، مشکلات خانوادگی زیادی دارن، حرفه ای بلد نیستن و بی سواد هستن معمولا. به همین خاطر براتون اول از همه دعا می کنیم که همه مشکلات تون حل شه و بعد از اون یک سری پیشنهاد خوب داریم.»
پیشنهادهای این سایت در قالب چهار سر فصل ارائه شدهاند. برای کسانی که مشکل بیکاری دارند، مراکز کاریابی معرفی شده، برای کسانی که به مواد مخدر وابستگی دارند، مرکز ترک اعتیاد، برای کسانی که حرفه خاصی بلد نیستند، مراکز آموزش فنی و حرفهای و برای کسانی که درگیر مشکلات خانوادگی هستند، کلینیکهای مددکاری معرفی شده است. در دو روز گذشته بسیاری از کاربران شبکههای اجتماعی از این ایده استقبال کردهاند و لینک این وبسایت را به اشتراک گذاشتهاند، برخی انتقادهایی داشته اند و برخی پیشنهادهایی دادهاند: یکی از کاربران نوشته پیشنهاد میکنم یکسری توصیه امنیتی و مراقبتی اضافه شود، مثلا بنویسید چه کار کنید که اسیر زورگیران نشوید.
یکی دیگر از کاربران نوشته اینجور کارها کمک کردن خودمان به خودمان یا شهروند به شهروند است. ما تجربه خودمان را میگوییم هم آمار میگیریم و هم با زورگیری مبارزه میکنیم، درست مثل کاری که در دنیا برای مبارزه با رشوه خواری انجام دادند. اشاره این کاربر به تجربه جهانی سایت من رشوه دادم" است. این سایت در واقع بخشی از یک پروژه جهانی برای مبارزه با فساد دولتی و احیای حس مسئولیت عمومی است. در این سایت مردم داستانهای رشوه دادن خودشان را برای دیگران بازگو میکنند. هند یکی از کشورهایی است که رشوه در آن یک موضوع عادی و روزمره است، با اینحال این سایت را یک بنیاد خیریه هندی راهاندازی کرده و مردم تجربیاتشان را به اشتراک گذاشتهاند.
داستانهایی درباره میلیاردها دلار رشوه که البته حالا به منبعی مهم برای تجزیه و تحلیل رشوهخواری در هند تبدیل شده است. در بحبوحه بحران اقتصادی یونان هم جوانی که تجربه تلخی از رشوه دادن داشت بخش یونان را در این سایت فعال کرد و به طور موازی کمپینی به نام من یک پاکت دادم به راه افتاد. مردم به صورت ناشناس در یک دفترچه کوچک مبلغی را که به عنوان رشوه داده بودند، مینوشتند، نتایج عالی بود و دادهها دقیقا نشان داد که کدام بخشها بیشترین مشکلات را دارند.
کاربران زیادی امیدوارند که این سایت هم تجربهای مشابه وبسایت«من رشوه دادم دات کام» داشته باشد و روزی به عنوان یک منبع مهم آماری برای مطالعه میزان جرائم زورگیری و خفتگیری به کار رود. پویا کندری در حساب کاربری توئیترش نوشته: «در دو روز اول راهاندازی سایت خفتگیری صد تا داستان خفتگیری ثبت شد که در حال تحلیل آنها هستیم»، داستانهایی از قمه و چاقو و زورگیری، درست بیخ گوش شما.
قدیمی ترین هاجدیدترین هابهترین هابدترین هادیدگاه خوانندگان