ایران وایر , شیما شهرابی یکی موهایش را بالای سرش جمع کرده، یکی گوشواره بزرگی به گوشش آویخته و دیگری یک کلاه کج بافتنی روی موهای بلندش گذاشته است. تقریبا همه لبخند زدهاند و لابد حالا با به یاد آوردن لحظهای که عکاس شاتر دوربین را فشار داده، دلشان غنج میرود.
سمت چپ همه این عکسها، عکس دیگری از همان افراد قرار گذاشته شده که هیچشباهتی به عکس کناری ندارد؛ نه خبری از لبخند است و نه اثری از موهایی که هر کس به روش و سلیقه خودش درست کرده. عکسهای سمت چپ همه ضمیمه شدهاند به یکی از معتبرترین کارتهای شناسایی ایرانیها؛ «کارت ملی».
این تصویری کلی از «کمپین چالش کارت ملی» است. این کمپین با هشتگ « kartmelichallenge» در اینستاگرام، افراد را به مقایسه عکس های معمولی خود با عکسهای کارت ملیشان دعوت کرده است. در قسمت توضیحات صفحه نوشته شده است: «1. عکس خودتون و کارت ملی تون 2.عکس با حجاب و بی حجاب خودتون رو برامون دایرکت کنید و یا ما رو تگ کنید.»
ادمین این صفحه یک دختر 23 ساله است که دلش نمیخواهد خودش را بیش تر معرفی کند.
او یک ماه پیش این صفحه راه انداخته و ابتدا عکسهای بیحجاب و با حجاب دختران را کنار هم قرار داده و از کاربران خواسته تا گزینه بله و خیر به حجاب را برای هر عکس انتخاب کنند. بیش تر عکسها اینترنتی هستند اما تفاوت میان عکسهای با حجاب و بی حجاب محسوس است. نمونه گسترده این چالش پیش تر در صفحه «آزادیهای یواشکی» راه افتاده بود. بعد از چند عکس، ادمین تصمیم میگیرد سراغ مقایسه عکسهای کارت ملی افراد و عکسهایی که به شکل معمولی گرفته میشود، برود. خودش میگوید اولین عکسی که برای این چالش در صفحه اینستاگرام قرار داده، تصویر کارت ملی یکی از دوستانش بوده است.
او به «ایران وایر» میگوید: «خیلی کم پیش میآید که کسی از عکس کارت ملی خود راضی باشد. جذابیت این کمپین هم به همین است.»
او بعد از گذاشتن اولین عکس، از دیگران هم دعوت میکند به این چالش بپیوندند: « روزی بیش تر از 20 نفر عکسهایشان را برای ما ارسال میکنند.»
الویت با عکسهایی است که تفاوت عکس معمولی با عکس کارت شناسایی بیش تر باشد.
کاربران هم درباره عکس ها نظرات جالبی میدهند. ادمین میگوید: «معمولا افرادی که سادهتر هستند، بیش تر مورد پسند کاربران قرار میگیرند و آنهایی که آرایش های زیاد دارند و یا عملهای جراحی زیادی داشتهاند، بیش تر مورد انتقاد قرار میگیرند.»
«سحر» یکی از افرادی است که قصد دارد عکس خود را با هشتگ این صفحه به نمایش بگذارد. او اصلا از عکس کارت ملی خود راضی نیست: «این عکس هیچ شباهتی به من ندارد. هر بارهم درباره این موضوع حرف میزنم، برادرم بلند بلند میخندد و میگوید اتفاقا خود واقعیات این عکس است چون هیچ دست خوردگیای ندارد.»
سحر اما معتقد استد: «در عکس کارت ملی، صورتها هم از عرض و هم از طول دراز میشوند و چهرهها کاملا با چهره طبیعی افراد متفاوت هستند.»
بسیاری از افراد دیگر هم مثل سحر فکر میکنند و معتقدند اندازه صورتشان در کارت ملی طبیعی نیست. با این حال، چارهای ندارند و باید با همان عکس روی کارت ملی سر کنند.
در سایت ثبت احوال نوشته شده برای کارت شناسایی ملی، عکس متقاضی باید 6 در 4 و با زمینه روشن باشد و با سن جاری متقاضی مطابقت داشته باشد. اما در دفاتر پلیس + 10 که متقاضی کارت ملی باید مدارکش را تحویل دهد، روی حجاب کامل زنان در عکسها تاکید شده است.
حمید سالها است که عکاس آتلیه است و یکی از کارهایش، گرفتن عکس پرسنلی است. او میگوید: «منظور از حجاب کامل در عکسهای پرسنلی اداری، پوشیده شدن کامل موی سر، قسمتی از پیشانی و چانه است.»
او حالا دیگر میداند که چه عکسهایی از طرف ثبت احوال، اداره گذرنامه و یا مدارس قابل قبول نیست: «دیگر با تجربه شدهایم. برای عکسهای گذرنامه هیچ روتوشی پذیرفته نمیشود و عکسها باید کاملا ساده و بدون روتوش باشند. برای عکسهای شناسنامه و کارت ملی یک مقدار روتوش ایرادی ندارد اما اگر خیلی زیاد از فتوشاپ استفاده شود، عکس پذیرفته نمیشود.»
حمید به نکته جالبی اشاره میکند: «خود مشتریها هم دیگر به مواردی که ایراد میگیرند، وارد هستند و خیلی از آن ها دوست ندارند ریسک کنند و عکسشان تکرار شوند. خیلیها که می خواهند برای کارت ملی، شناسنامه یا پاسپورت عکس بگیرند، معمولا بدون آرایش می آیند و خودشان مقنعه و یا روسری را محکم میبندند. حتی شده که بعضیها از ما سنجاق قفلی میخواهند که از زیر، مقنعه خود را سفت کنند و تاکید میکنند که عکس بدون روتوش ظاهر شود.»
قدیمی ترین هاجدیدترین هابهترین هابدترین هادیدگاه خوانندگان