کاخ الیزه در این مورد سکوت کرده استدرحالی که یک رسانه فرانسوی گزارش می دهد مهمانی رسمی نهار هفته آینده در کاخ الیزه برای پذیرایی از حسن روحانی رئیس جمهور ایران به علت اختلاف بر سر سرو کردن شراب لغو شده، کاخ الیزه در این مورد سکوت کرده است.
رادیو آر تی ال فرانسه به نقل از منابع دیپلماتیک گزارش داده بود که مقام های فرانسوی ظاهرا برنامه مهمانی رسمی نهار در پاریس به میزبانی فرانسوا اولاند رئیس جمهور فرانسه را لغو کرده اند.
بنابه این گزاش این تصمیم پس از آن بود که دولت ایران اصرار ورزید نهار بدون شراب با گوشت حلال سرو شود که برای فرانسه قابل قبول نبود. در عوض فرانسوی ها پیشنهاد مراسم صبحانه را دادند که مورد قبول ایرانی ها واقع نشد.
براساس این گزارش دو رهبر روز سه شنبه آینده فقط نشستی رسمی خواهند داشت.
بنابه گزارش ها یک سخنگوی کاخ الیزه از اظهار نظر در مورد اختلاف بر سر شراب و گوشت حلال خودداری کرده است.
به گزارش روزنامه فرانسوی لوموند مشاوران آقای اولاند کل این ماجرا را حادثه ای "مضحک" توصیف کرده اند.
یک منبع نزدیک به رئیس جمهور فرانسه به این روزنامه گفت که این برنامه "هنوز نهایی نشده است" و افزود که هیاتی فرانسوی قرار است تا پایان هفته برای حل جزئیات سفر به تهران برود.
اگر خبر لغو مراسم نهار دقیق باشد، نخستین بار نیست که موضوع صرف شراب در مهمانی های رسمی باعث اختلاف میان دو طرف می شود.
در سال ۱۹۹۹ سفر محمد خاتمی رئیس جمهور وقت ایران به فرانسه چند بار به تأخیر افتاد که یکی از دلایل عمده آن این بود که هیأت ایرانی حاضر نبود در مهمانی شام ژاک شیراک رئیس جمهور فرانسه شرکت جوید چون قرار بود در آن مهمانی، شراب صرف شود.
فرانسوی ها که شراب بخش مهمی از فرهنگ آنهاست آن زمان هم حاضر نشدند به خاطر رئیس جمهور ایران دست از صرف شراب در مهمانی شام بردارند و سرانجام مهمانی شام لغو شد و به جای آن از رئیس جمهور ایران با عصرانه ای غیر رسمی پذیرایی شد.
همان سال در نماز جمعه تهران، تصاویری از سفر آقای خاتمی به ایتالیا میان مردم توزیع شد که در یکی از روزنامه های ژاپنی به چاپ رسیده بود و آقای خاتمی را درحالی نشان می داد که دختر اسکار لویجی سالفارو رئیس جمهور ایتالیا کنارش نشسته بود و جلوی آنها جام بلورینی به چشم می خورد که معمولا برای نوشیدن شراب به کار می رود.
اما در واقع ایتالیایی ها به افتخار رئیس جمهور ایران مهمانی ای ترتیب داده بودند که در آن نوشیدنی الکلی صرف نشود و در جام بلورین پیش روی آقای خاتمی چیزی جز آب خالی نبود.
برنامه امضای چند موافقتنامه
دفتر ریاست جمهوری فرانسه روز سه شنبه خبر داد که در جریان سفر آقای روحانی به پاریس، دو کشور چندین موافقتنامه از جمله در زمینه حمل و نقل هوایی امضا خواهند کرد.
آقای فابیوس در ماه ژوئیه پس از توافق هسته ای به تهران رفته بوددر بیانیه دفتر فرانسوا اولاند رئیس جمهور فرانسه آمده است: "چندین موافقتنامه دربرگیرنده بخش های مختلف، به خصوص دیالوگ سیاسی، همکاری اقتصادی، حمل و نقل هوایی، بهداشت و کشاورزی از سوی وزرای فرانسوی و ایرانی امضا خواهد شد."
سفر آقای روحانی در پی توافق اخیر ایران و قدرت ها بر سر برنامه اتمی ایران انجام می شود. این اولین سفر یک رئیس جمهور ایران به اروپا در ده سال گذشته است.
علی آهنی سفیر ایران در فرانسه در مصاحبه ای با رادیو آر اف آی گفت که تهران انتظارات زیادی از این دیدار دارد: "ما مشغول آماده کردن موافقتنامه های مشخص و تفاهم نامه های همکاری در اتومبیل سازی، بخش انرژی که مهم است.... در بخش های حمل و نقل هوایی و خط آهن هستیم."
در ماه سپتامبر یک هیات بلندپایه تجاری و سیاسی فرانسوی به تهران رفت تا مقدمات گسترش روابط پس از لغو تحریم های ایران را فراهم کند. از جمله یک گروه مهم لابی تجاری به نام مدف هیاتی متشکل از نمایندگان ۱۰۰ شرکت را به ایران فرستاد.
نمایندگان شرکت نفتی توتال، شرکت هواپیماسازی ایرباس و شرکت اتومبیل سازی پژو در میان آنها بودند.
لغو تحریم های ایران براساس برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) می تواند در سه ماهه اول ۲۰۱۶ پس از تایید اجرای تعهدات ایران شروع شود.
لوران فابیوس وزیر خارجه فرانسه در جریان سفر ماه ژوئیه به تهران دعوتنامه ای را تسلیم آقای روحانی کرده بود.
آقای فابیوس آن زمان گفت: "با امضای موافقتنامه تازه (هسته ای) - و رفع تحریم ها - فرانسه قصد دارد در صورت تمایل ایران در چند بخش حضوری پررنگ تر داشته باشد... سیاسی، اقتصادی، فرهنگی."
آقای فابیوس روز سه شنبه گفت که ایالات متحده باید تضمین های ملموس بدهد که در صورت اعمال مجدد تحریم ها علیه ایران، شرکت های اروپایی تنبیه نخواهند شد.
واشنگتن اخیرا هشدار داده که کشورها نباید تا زمان رفع تحریم ها در معامله با ایران شتاب کنند. شرکت های فرانسوی که زمانی در ایران فعال بودند قبلا به خاطر تخطی از تحریم ها با جریمه های سنگین روبرو شده اند.
از جمله بی ان پی پاریباس در سال ۲۰۱۴ تقریبا ۹ میلیارد دلار به خاطر معاملاتی که ناقض تحریم ها شناخته شد جریمه شد.
آقای فابیوس گفت که از زمان پایان مذاکرات هسته ای با ایران، نمایندگانی از فرانسه، بریتانیا و آلمان برای بحث درباره مساله دو بار به واشنگتن رفته اند.
قدیمی ترین هاجدیدترین هابهترین هابدترین هادیدگاه خوانندگان