زاینده رود پرآب در عهد قاجار - عکس

روز گذشته پس از ماه‌ها خشکی در زاینده رود آب به بستر خشک آن راه یافت و مردم و کشاورزان منطقه را شادمان کرد.
 
به گزارش مجله تاریخ فرادید، رودخانه زاینده رود که رگ حیاتبخش اصفهان به شمار می رود و در سالهای اخیر به دنبال کاهش بارندگی بارها طعم خشکی را چشیده است روز گذشته پرآب شد و حال و هوای شهر و مناطق اطراف آن را عوض کرد.
 
گرچه مردم این شهر مدیریت ضعیف در سالهای اخیر را یکی از عوامل خشکی زاینده رود می دانند اما منابع تاریخی از خشکسالی های مداوم این رود در ادوار مختلف حکایت دارد.
 
به گزارش منابع تاریخی خشکی های پیاپی زاینده رود باعث می شود ایده انتقال آب به زنده رود که با کارون سرچشمه مشترکی دارد از قرن ها قبل مطرح شود. گرچه اولین بار چنین طرحی در کتاب تاریخ یعقوبی مطرح شده اما طرح عملیاتی ان از زمان صفوی و با پایتخت شدن اصفهان در دستور کار قرار می گیرد؛ نتیجه کار ایجاد یک بریدگی به طول 300 متر، عرض 60 متر و عمق 50 متر بود.
 
"سانسون" سفیر پادشاه فرانسه که در عهد شاه سلیمان صفوی به اصفهان می‌آید ضمن اشاره به خشک شدن زاینده‌رود در فصل تابستان، می‌گوید شاه نقشه ای را در نظر گرفته که آب کارون که رودخانه بزرگی در 12 فرسنگی بالای اصفهان است و فقط کوهی آن را از زاینده‌رود جدا می‌سازد به آن ملحق کند. به نوشته او مسیو ژنه، مهندس فرانسوی نیز الحاق آنها را بر عهده گرفته است. با این حال هم او خبر می دهد که پروژه با کارشکنی صدراعظم وقت، شیخ علی خان زنگنه، متوقف می شود چراکه شیخ علی خان گمان می‌کند در صورت پر شدن زاینده‌رود، دیگر محصولات او در در کرمانشاه و همدان در بازار اصفهان فروش نخواهند رفت.
کار انتقال آب در عهد صفوی و قاجار چندان پیشرفتی نمی کند گرچه دراوایل مشروطیت مردم "سده" پیشنهاد می‌کنند که کار انتقال آب از سرگرفته شود و مخارج آنرا دویست هزارتومان برآورد می کنند اما این طرح نیز به اجرا در نمی آید.
 
اما سرانجام در سال 1327 هجری شمسی کلنگ تونل کوهرنگ بزمین زده می شود در 24 مهر 1332 ش اولین تونل انتقال آب به زاینده رود افتتاح می شود. تا این زمان همچنان خشکسالی ادواری در کنار پرآبی سال‌های پر بارش گاه و بی گاه چهره زاینده رود را تغییر می‌دهد. در این میان عکاسان قاجاری که به اصفهان سفر می کرده اند یا عکاسان اصفهانی چون "میناس" عکس های زیادی از سالهای خشکی و پرآبی زنده رود در عهد قاجار عکاسی کرده‌اند. از تاریخ عکس ها اطلاع دقیقی در دست نیست تنها با توجه به نام عکاسان این عکس ها یعنی ارنست هولتزر، آنتوان سوریوگین و میناس می توان حدس زد که از اواخر عصر ناصرالدین شاه تا اوایل پهلوی اول را شامل می‌شود.
+125
رأی دهید
-3

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۴۳
    aarian - تهران، ایران

    پایه‌های نابودی ایران از همون زمان قاجار و با ظهور و بال و پر دادن به آخوند آغاز شد. هم زمان مملکت رو هم تکه تکه کردند و حکومت بی‌ کفایت قاجار نتوانست هیچ قسمتی‌ از مناطق از دست رفته رو باز پس بگیرد. زمان پهلوی ایران یک جهش شدید به سمت مدرن شدن کرد که وقتش بود ورق زشت آخوند رو بشه...
    7
    98
    دوشنبه ۱۸ آبان ۱۳۹۴ - ۱۱:۵۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۵
    amirHassna - سیدنی، استرالیا

    ایران سرزمینی که متاسفانه در طول تاریخ ساکنین قدردانی درش ساکن نبودن. همین.
    1
    90
    دوشنبه ۱۸ آبان ۱۳۹۴ - ۱۲:۰۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۶
    *بی همتا* - برلین، آلمان

    منتظرم . ببینم . حامیان رژیم مزدور . میان اینجا چی کامنت خواهند گذاشت .. وحال وروز امروزه 37 سال حکومت ملائی چی برسر زاینده رود ایران رفت ..
    13
    57
    دوشنبه ۱۸ آبان ۱۳۹۴ - ۱۲:۲۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۱۰۷
    pars40 - فرایبورگ، سوییس

    به امید روزی که در ایران ایرانی حکومت کنه .
    2
    69
    دوشنبه ۱۸ آبان ۱۳۹۴ - ۱۳:۴۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۷
    دوستدار - استهکلم، سوئد

    با حاکم شدن اخوند در ایران هیچ که شادی و خوشی واقعی بین مردمان ایران ازبین رفت روزی طبیعی جانداران دوروبر رودخانه ها و جانداران ابزی و گیاهان و درختان وووو با خشک شدن اب جاری رودخانه ها دارد ازبین میرود.
    1
    29
    دوشنبه ۱۸ آبان ۱۳۹۴ - ۱۴:۳۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۸
    آلونا ازنامنسکایا - مسکو، روسیه
    درود بر شاه عباس واقعا این سی و سه پل نماد زیبایی معماری ایرانی است
    14
    23
    دوشنبه ۱۸ آبان ۱۳۹۴ - ۱۵:۰۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۶
    *بی همتا* - برلین، آلمان
    آلونا ازنامنسکایا - مسکو، روسیه -- شاه عباس پادشاه ایران بوده . حالا درود میفرستی ?. توکه میگی شاهاهان و طرفدارنش شاه اللهی هستند. پس ببین کارارزنده شاهان ایران را .
    8
    13
    دوشنبه ۱۸ آبان ۱۳۹۴ - ۱۶:۵۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۶
    *بی همتا* - برلین، آلمان
    این متن راجع به بالابودن اب زاینده رود گفته میشود . اقای آلونا ازنامنسکایا - مسکو، روسیه . بجای نظر وتفاوت اب و پائین امدن اب زاینده رود دراین رژیم 37 ساله اخوندیسم .میاد نام سازنده سی وسه پل که همه میدانند درزمان شاه عباس ساخته شده اظهاروجودی میخواهد بکند .
    7
    13
    دوشنبه ۱۸ آبان ۱۳۹۴ - ۱۷:۵۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۹
    Sepas - تهران، ایران
    سلام دوستان اگر از یک نگاه دیگر هم بنگریم بدون آبی این اثر تاریخی‌ باعث می‌شه دیرتر پوسیده و خراب بشه و نسلهای آینده هم از دیدنش لذت ببرند.
    10
    3
    دوشنبه ۱۸ آبان ۱۳۹۴ - ۲۰:۰۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۷۰
    senator x - تهران، ایران
    آخوند میگن درمورد کم آبی زاینده رود خودمردم مقسرند.چرا اینقدر نظر بناموس مردم دارید؟چرا اینقدر زنا میکنید؟چرا اینقدرلامضحب شدید؟چرا اینقدر گران فروشی و کم فروشی میکنید؟چرا اینقدر مال حرام بسفره هایتان میبرید؟چرا اینقدر بی حجابی رونق گرفته؟چرا خمس و ذکات نمیدهید؟چرا نمازجماعت نمیروید؟چرا روزی 2 هزاربار فحش خواهر و مادر به رهبر میدهید؟باین دلائل که زایندرود خشگه.حالا میپرسم چرا زمان شاه پرآب بود؟با اخم و تشر میگه من چمدونم برو از خودش بپرس
    0
    10
    دوشنبه ۱۸ آبان ۱۳۹۴ - ۲۱:۳۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۵
    ایران عزیز - هیوستون، ایالات متحده امریکا
    تو مملکت ما اثار باستانی اصلا معنا ومفهومی نداره بیشتر انها یا دزدیده شد یا خراب شد در اصفهان اثار باستانی بسیار دیدنی و در عین حال عجیب و پر از معما بود که به راحتی خرابش کردند هیچکس علت این کار را نفهمید. یکی از دلایل مهم افسردگی در اصفهان خشکی زاینده روده مردم زنده بودن با زاینده رود. خدا نابودشون کنه که به منابع طبیعی هم رحم نمی کنن
    0
    5
    ‌سه شنبه ۱۹ آبان ۱۳۹۴ - ۰۴:۴۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.