روایت هیلاری کلینتون از چگونگی آغاز مذاکرات محرمانه با ایران در عمان

انتخاب : هیلاری کلینتون کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری در آمریکا گفت توافق هسته‌ای به معنی دوستی ما با ایران نیست.
 
به گزارش «انتخاب»، کلینتون که در جمع هواداران خود در ایالت آیووا سخنرانی می‌کرد در پاسخ به سئوالی در خصوص موضع وی درقبال ایران بخصوص توافق هسته‌ای اخیر اظهار داشت: اجازه بدهید کمی درباره پیشینه این موضوع توضیح دهم و برای اطلاعات بیشتر و جزئیات توجه شما را به مطلبی که دو ماه پیش در بنیاد بروکینز بیان کردم جلب کنم.
 
متن سخنان وی در زیر می‌آید:
  
وقتی اوباما رئیس جمهور شد و از من خواست که وزیر امور خارجه شوم موقعیت ما با ایران اینگونه بود که ایران در دوره ریاست جمهوری بوش توانسته بود به چرخه سوخت هسته‌ای دست یابد. ایران تاسیسات مخفی خود را ساخته و سانتریفیوژ‌های خود را در آن به راه انداخته بود و در مسیر ساخت سلاح هسته‌ای حرکت می‌کرد. چیزی که در آن زمان ما انجام دادیم و من هم به عنوان سناتور از آن حمایت می‌کردم این بود که تحریم هایی را که از گذشته درقبال ایران داشتیم افزایش دهیم. در آن زمان من به عنوان سناتور از این مصوبات حمایت می‌کردم و به همه مصوبات در خصوص تحریم ایران رای مثبت می‌دادم. ما تلاش می‌کردیم تا از این طریق برای ایرانی‌ها پیام بفرستیم. نکته اساسی این است که ما نمی‌توانستیم بقیه دنیا را با خود همراه کنیم و به همین علت این تحریم‌های آمریکا تاثیر زیادی در تغییر رفتار ایران نداشت.
 
من و اوباما معتقد بودیم که ما باید با مشارکت جامعه جهانی ائتلافی بر علیه ایران شکل دهیم که بتواند ایران را در مقابل نوعی تحریم‌های فلج کننده قرار دهد و رفتار ایران را تحت تاثیر قرار دهد. به همین علت بود که من در ۱۸ ماه اول مسئولیت خودم به عنوان وزیر امورخارجه تلاش خود را بر متقاعد کردن اروپایی‌ها و بخصوص روسیه و چین مصروف کردم و تلاش کردم که آنها از تحریم‌ها بر علیه ایران در شورای امنیت سازمان ملل حمایت کنند. در ماه ژوئن سال ۲۰۱۰ ما به این خواسته رسیدیم. پس از آن ما می‌بایست این تحریم‌ها را اجرا می‌کردیم. درست است که ما این تحریم‌ها را تصویب کرده بودیم اما برخی کشورها تمایلی به اجرای آن نداشتند و این تلاش‌ها نتیجه‌ای نمی‌داد.
 
در اینجا بود که ما مجموعه‌ای گسترده از اقدامات را در دستور کار خود قرار دادیم تا کشو رهای مختلف را به تبعیت از اجرای تحریم‌ها وادار کنیم. من زمان زیادی را صرف کردم و با سفر به کشورهایی مانند هند، ژاپن و کره جنوبی که به شدت به منابع انرژی نیاز داشتند و به ایران به عنوان یک منبع تامین انرژی فکر می‌کردند تلاش کردم آنها را متقاعد کنم. حتی کشورهای جنوب اروپا بعنوان مثال یونان با بحران بزرگ مالی مواجه شده بودند و مقدار زیادی از انرژی مورد نظر خود را از ایران تامین می‌کردند. ما سراغ اتحادیه اروپا رفتیم و از آنها خواستیم خرید نفت از ایران را متوقف کنند. کوتاه سخن اینکه ما توانستیم شرایطی را فراهم کنیم که تانکر‌های نفتی ایران در بندرها متوقف بماند.
 
قبل از اینکه من پست وزارت امور خارجه را ترک کنم به عمان رفتم و با سلطان عمان دیدار کردم ما در آنجا یک پایگاه بزرگ داریم و سلطان عمان از دوستان خوب آمریکاست. من با ایشان صحبت کردم و گفتم که آیا ایرانی‌ها تمایلی به مذاکره درباره برنامه‌های هسته‌ای‌شان دارند یاخیر. من دیدار دیگری سال بعد داشتم و یک تیم را برای گفنگو با ایرانی‌ها بصورت کاملا سری به عمان فرستادم و در پی این دیدار‌ها بود که اولین دیدار رسمی بین مقامات دو کشور را شاهد بودیم و در ادامه جان کری وزیر امورخارجه و تیم وزارت امور خارجه بعد از من به شدت روی رسیدن به یک توافق که الان شاهد آن هستیم کار کردند.
 
این تنها یک توافق بین ما و ایران نبود و سایر کشورها هم در این توافق حضور داشتند و در نهایت آن را امضاء کردند. خب آیا این توافق نامه کامل و بی نقص است؟ البته که نه! به نظر من این توافقنامه یک توافقنامه کامل و بی نقص نیست که همه مشکلات و پیامد‌های ناخواسته را پیش بینی کرده باشد اما این توافق را می‌توان یک توافق خوب تلقی کرد و اگر بطور موثر اجرا شود از دستیابی ایران به بمب اتمی جلوگیری می‌کند.
 
همانطوریکه من در سخنرانی خود بارها گفته‌ام اگر رئیس جمهور شوم تلاش خوهم کرد تا ایرانی‌ها را به پاسخگویی وادار کنم و برای آنها روشن کنم که اگر بخواهند در اجرای توافق تقلب کنند و به هر نحوی مفاد توافقنامه را نقض کنند برایشان پیامد هایی در پی خواهد اشت.
 
من این راگفته‌ام که از توافق صورت گرفته حمایت می‌کنم اما این توافق بر سایر رفتار‌های بد ایران تاثیری نداشته است. ایران به عنوان یک دولت، بزرگترین حامی تروریسم در جهان است. در این زمینه داعش و القاعده را هم داریم که کشور محسوب نمی‌شوند. ایرانی‌ها به وضوح رژیم‌ها از جمله یمن را برای مدت هاست بی ثبا ت کرده‌اند. از اسد حمایت کرده‌اند که ما پیامد‌های آن را الان داریم می‌بینیم. بنابراین این روشن است که ایران هنوز چالش بزرگی برای ما و دوستان و دیگر هم پیمانان ما بخصوص اسرائیل و همچنین کشور‌های حوزه خلیج فارس به حساب می‌آید.
 
من معتقدم در حال حاضر ما در موقعیت قوی تری برای شکل دادن به یک ائتلاف بر علیه رفتارهای بد ایران هستیم چرا که ما برنامه هسته‌ای ایران را مهار کرده‌ایم. من فکر می‌کنم کار‌های بیشتری باید بکنیم و ببینیم که ایرانی‌ها می‌خواهند در زمینه حل مساله سوریه کمک کننده باشند یا خیر. در این زمینه گفتگوهایی به همت وزیر خارجه آمریکا برگزار شده. ما می‌خواهیم بدانیم که آیا ایرانی‌ها از سیاست بی ثبات سازی رژیم‌های خاورمیانه دست برداشته‌اند یا خیر. خیلی کارهای دیگری هست که می‌توان انجام داد
این توافقنامه ایران را به یک متحد دوست و بازیگر مسئولیت پذیر با استانداردهای ما تبدیل نکرده است اما من فکر می‌کنم آنچه ما از طریق این توافقنامه در زمینه برنامه هسته‌ای ایران بدست آورده‌ایم خیلی خیلی مهم است.
+13
رأی دهید
-25

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۴۵
    amirHassna - سیدنی، استرالیا

    امریکا سال 57 از ندونم کاری ملت استفاده کرد و خمینی بیسواد رو به ایران تحمیل کرد. سال 88 هم ضربه خودش رو به ملت زد. ملت ایران باید با افزایش دانش و سطح اگاهی اجازه دخالت به قدرت بیگانه رو ندن و این اخوندکها رو از ایران بیرون کنن اما افسوس که خود مردم هم هنوز تکلیفشون باخودشون روشن نیست و راحت بازی می خورن از کارناوال عاشورا بگیر تا اعتقاد به قران و وحی و این چیزا که اصلا پایه علمی نداره.
    5
    31
    ‌پنجشنبه ۱۴ آبان ۱۳۹۴ - ۱۰:۲۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۳
    fdsa60 - تهران، ایران
    در سیاستمدارهای آمریکایی آدمی به پستی این زن وجود ندارد .کفتار پیر دست از سر خاورمیانه ور نمیداره
    19
    33
    ‌پنجشنبه ۱۴ آبان ۱۳۹۴ - ۱۰:۳۰
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۷
    loder - شیراز، ایران
    مطمئن باش تو نمیشی این کفتار ضد ایرانیه یه نوع سادیسم داره از دردو رنج ایرانیا لذت میبره ......شما فعلا برو گندی رو که تو لیبی زدی ماست مالی کن بعد بیا حرف مفت بزن ننگ بر تو و علی گدا ;)
    12
    23
    ‌پنجشنبه ۱۴ آبان ۱۳۹۴ - ۱۱:۰۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۶
    کیوان م - تهران، ایران
    این هیلاری اگر رئیس جمهور بشه که حتما میشه ،دماری از آخوند و آخوند پرست در میآره که هیچکس دیگه به فکر اینکه آخوند بشه رو از مخش بیرون میکنه ،این آخوندها از اون خمینی پیر خرفت گرفته تا این علی‌ چلاق بنگی همیشه می‌گفتن با آمریکا سازش نمی‌کنیم ،ولی‌ حقیقت اینه که در خفا میشینن با هم چای قند پهلو میزنن .بعد که خوش بش شون تموم شد باز صحنه سازی و فیلم که ما با آمریکا سازش نمی‌کنیم و بدبختی پشت بدبختی برای مردم ،خودشون که همه چیز در اختیارشون هست و کمبودی ندارن،دودش تو چشم مردم از همه چیز بی‌ خبر طی‌ این ۳۷ سال رفته و میره ،،آخوند=شیاد،آخوند =دروغگو، آخوند=مفتخور ،آخوند=دزد.
    19
    19
    ‌پنجشنبه ۱۴ آبان ۱۳۹۴ - ۱۱:۳۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.