بازیهای فکری کامپیوتری باعث تقویت حافظه و قدرت استدلال افراد سالمند میشود و ممکن است در یافتن راه جلوگیری از بروز زوال ذهنی مفید باشد.
پژوهشگران کینگز کالج دانشگاه لندن در تحقیق گستردهای که انجام دادهاند به این نتیجه رسیدهاند که تمرین فکری باعث افزایش کارآیی مغز شده و به بهتر انجام دادن کارهای روزمره مانند خرید و آشپزی کمک میکند.
در این پژوهش که به ابتکار یکی از برنامههای بیبیسی به جریان افتاد، تقریبا هفت هزار نفر در سنین پنجاه سال و بالاتر شرکت داشتند و برای شش ماه زیر نظر پژوهشگران فرار داشتند.
داوطلبان با همکاری بیبیسی، انجمن حمایت از مبتلایان آلزایمر و شورای پزشکی بریتانیا انتخاب شدند و تا آنجا که پژوهشگران اطلاع داشتند، هیچکدام با ضعف حافظه یا مشکل ذهنی دیگر مواجه نبود.
از بعضی از داوطلبان خواسته شد تا به دفعات دلخواه، هر دفعه به مدت ده دقیقه به بازیهای کامپیوتری فکری بپردازند و از بعضی دیگر - گروه شاهد - خواسته شد که فقط به جستجوی ساده اینترنتی اکتفا کنند.
پژوهشگران با استفاده از یک رشته آزمایشهای شناخته شده پزشکی به بررسی قدرت ذهنی داوطلبان پرداختند. این آزمایشها یکبار قبل از آغاز پژوهش صورت گرفت و سپس در فاصله سه ماهه و شش ماهه تکرار شد با این منظور که مشخص شود که آیا بین گروه اعضای گروه آزمایش و گروه شاهد تفاوتی ایجاد شده است یا نه.
پس از شش ماه مشخص شد که کسانی که به بازیهای "تقویت فکری" شامل استدلال و حل مشکلات پرداخته بودند بهتر از دیگران مهارتهای ذهنی خود را حفظ کرده بودند. این آزمایشها همچنین نشان داد که فواید ناشی از این بازیها زمانی بروز کرد که افراد دست کم پنج بار در هفته به آنها پرداختند. جالبتر اینکه این بهبود ذهنی به ویژه در مورد افراد بالای شصت سال چشمگیرتر بود.
پیش از این، تحقیقاتی که در زمینه ارتباط بازیهای فکری کامپیوتری و تقویت ذهنی انجام گرفته بود نشان میداد که این بازیها تاثیری بر افراد جوان ندارد.
پژوهشگران موسسه روانپزشکی، روانشناسی و اعصاب در کینگز کالج تحقیق طولانی مدتتری را برای بررسی استفاده از همین روش در جلوگیری از بروز زوال ذهن آغاز کردهاند.
دکتر دتاو بروان، عضو انجمن حمایت از مبتلایان آلزایمر میگوید که بازیهای مغزی اینترنتی به سرعت به یک صنعت چند میلیون پوندی تبدیل میشود و انجام تحقیقاتی از این قبیل میتواند در آگاهی از آثار این بازیها مفید باشد. وی گفته است که اگرچه طول مدت انجام پژوهش کینگز کالج برای تعیین تاثیرات این بازیها در جلوگیری از زوال ذهنی کافی نبود، اما نتیجه به دست آمده در حد خود بسیار هیچان انگیز است.
تحقیق طولانی مدتتری برای بررسی تاثیر بازیها بر حفظ سلامت ذهنی سالمندان آغاز میشود