دولت چین به عبور ناو آمریکایی از نزدیک جزایر مصنوعی خود اعتراض کرد

ناوشکن لاسن در "عملیات گشت زنی" از کنار جزایر مصنوعی چین عبور کرددولت چین به شدت نسبت به عبور یک ناو جنگی آمریکایی از نزدیکی جزایر مصنوعی خود در دریای چین اعتراض کرده است.
 
روز سه شنبه، ٥ آبان (٢٧ اکتبر)، سخنگوی وزارت امور خارجه چین گفت که ناوشکن آمریکایی لاسن "به طور غیرقانونی وارد آب‌های ساحلی" این کشور شده و افزود دولت جمهوری خلق چین "با قاطعیت با اقدام هر کشوری که به بهانه آزادی عبور و مرور دریایی یا هوایی حق حاکمیت و امنیت ملی چین را نقض کند به شدت مخالف و نسبت به آن معترض است." وی افزود که دولت چین مصمم است که به هر ترتیب از حق حاکمیت ارضی خود دفاع کند و به "هر اقدام تحریک‌آمیز عمدی در نقض این حق" واکنش لازم را نشان خواهد داد.
 
وزارت خارجه چین از ایالات متحده خواسته است تا اعتراض این کشور را جدی بگیرد و "قورا در صدد اصلاح اشتباه خود برآمده و در آینده نیز از دست زدن به هر حرکت تحریک آمیزی که بتواند حق حاکمیت چین را مخدوش کند خودداری ورزد."
 
شین‌ هوا - خبرگزاری دولتی چین - هم در تفسیری پیرامون این ماجرا نوشت که عبور ناو آمریکایی "نقض فاحش حق حاکمیت جمهوری خلق چین و قدرت نمایی نظامی تحت پوشش سنجش حق آزادی کشتیرانی است."
 
در ساعات اولیه بامداد روز سه شنبه، ناوشکن آمریکایی لاسن، که حامل موشک‌های هدایت شونده است، در جریان عملیات گشت‌زنی دریایی خود وارد حریم ١٢ میلی چند جزیره مصنوعی شد که دولت چین در آب‌های مورد اختلاف در دریای چین احداث کرده است.
 
تعدادی از کشورهای دیگر نسبت به این منطقه ارضی دارند اما دولت چین تعدادی از صخره‌های مرجانی منطقه را به جزایر مصنوعی با امکان استقرار تاسیسات نظامی تبدیل کرده و ساخت و ساز بر این جزایر ادامه دارد.
 
ایالات متحده تعلق جزایر این منطقه به چین را به رسمیت نشناخته و این منطقه را از جمله آبراه‌های آزاد بین‌المللی می‌داند. سخنگوی کاخ سفید گفته است که ایالات متحده همواره اهمیت حرکت آزاد تجارت دریایی در منطقه دریای جنوبی چین را به دولت چین یادآور شده است.
این نخستین بار از زمان آغاز عملیات ساخت و ساز بر جزایر مصنوعی در این منطقه در اواخر سال ٢٠١٣ است که نیروی دریایی ایالات متحده گشتی‌هایی را به نزدیک این جزایر اعزام کرده است. در سال ٢٠١٢، ناوهای آمریکایی از منطقه مورد اختلاف عبور کردند.
 
دولت چین نسبت به بخش اعظم منطقه دریای جنوبی چین و جزایر اسپراتلیس ادعای مالکیت دارد اما کشورهای ویتنام، مالزی، برونئی، فیلیپین و تایوان نیز مدعی مالکیت بر این حوزه و و جزایر پراکنده واقع در آن هستند. دریای جنوبی چین یکی از آبراه‌های مهم بین‌المللی است و ارزش کالاهای عبوری از این آبراه در هر سال به حدود ٥ تریلیارد دلار بالغ می‌شود.
 
تصمیم نیروی دریایی آمریکا در اعزام یک ناوشکن به جای شناورهای کوچکتر برای گشت‌زنی به این منطقه و تاکید براینکه این نوع گشت‌زنی‌ها ادامه خواهد یافت می‌تواند باعث سردی روابط بین دو کشور شود هر چند بعید است که دولت چین به بروز واکنش نظامی نسبت به چنین اقداماتی دست بزند.
 
در حقوق دریایی بین‌المللی، سواحل هر کشوری تا فاصله ١٢ میل دریایی جزو حریم حاکمیتی آن کشور شناخته می‌شود اما این امنیاز برای جزایر مصنوعی که بر صخره‌های مرجانی زیرزمینی ساخته شود منظور نشده است.
 
ایالات متحده نگران آن است که هدف چین از ایجاد این جزایر مصنوعی، گسترش قابلیت نظامی خود در این منطقه باشد هرچند دولت چین گفته است که عملیات ساختمانی "عمدتا" جنبه غیرنظامی دارد و کاربرد نظامی آن "محدود" است. گفته می‌شود که تصاویر ماهواره ای احداث سه باند پرواز هواپیماهای نظامی بر روی این جزایر را نشان می دهد.
+22
رأی دهید
-33

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.