میخواهیم به جام جهانی صعود کنیم، اما در حد فاصل دو دیدار ایران مقابل گوام و هند، دو موج پیاپی هجوم از زیرمجموعههای وزارت ورزش متوجه سرمربی تیم ملی میشود. بخش اول را عناصری ساختند که از سوی محمود گودرزی به صورت مستقیم در به فدراسیون علی کفاشیان تحمیل شده بودند و موج دوم را نرم نرم رسانههایی میسازند که یا تحت نظر وزارت ورزش هستند و یا رگههایی از دولتی بودن در خود دارند.
این اولین بار نیست که طی دو سال اخیر، روزنامه دولتی ایران ورزشی به صورت مستقیم به کارلوس کیروش سرمربی تیم ملی ایران حمله میکند. رسانهای که طی دو سال گذشته پیرو خط فکری وزارت ورزش بوده و از زمان حضور محمود گودرزی در این وزارتخانه خود را مکلف به انتقاد از سرمربی تیم ملی دیده، بعد از انتقادات «علیرضا اسدی» دبیرکل فدراسیون فوتبال از سرمربی پرتغالی، تنها رسانه ورزشی بود که صرفا با رویکردی خبری به این اتفاق نگاه کرد. دبیرکل فدراسیون فوتبال البته میداند که این روزها تنها مردی است که وقتی در فدراسیون حرفی تازه در نقد کیروش به زبان بیاورد، خبرگزاری برنا (خبرگزاری رسمی وزارت ورزش و جوانان) او را در راس اخبار قرار خواهد داد. ایران ورزشی البته کمی پررنگتر حمایت خود را از خط و مشی مدیران دولتی و تحمیلی به فدراسیون فوتبال نشان میدهد.
سرمقاله روزنامه ایران ورزشی یک روز قبل از بازی ایران مقابل هند در ۱۷ شهریورماه و درحالی که پیروزی در خانه حریف میتوانست شاگردان کیروش را با یک بازی کمتر از تمام حریفانش، به صدر جدول ببرد نوشت: «پس از جام جهانی، کیروش هم مانند تمام مربیان قبلی باید به تغییر نسل رو میآورد. او که جام ملتهای آسیا را پیشرو داشت با تغییرات اندک به این تورنمنت رفت اما پس از استرالیا، فصل تغییرات در تیم کیروش آغاز شد و تیم ملی چهرهای جوان به خود گرفت. اگر تاریخ باز هم تکرار شود، تیم کیروش نباید به جام جهانی ۲۰۱۸ روسیه صعود کند.»
روزنامه دولتی ایران ورزشی با دادن یک نوید خرافی در مورد زمان بندی صعود ایران به جام جهانی در بخش پایانی سرمقاله خود نوشت: «کارلوس کیروش نباید فراموش کند که تغییر نسل همواره هزینه سنگینی به دنبال دارد و روند سینوسی تیم ملی در ۲۰ سال اخیر، حادثه نبوده و تعقیب تاریخ به ما یادآوری میکند که باید بیش از گذشته تلاش کنیم و مراقب باشیم تا جام جهانی روسیه را از دست ندهیم.»
روزنامه ایران ورزشی در حالی از تغییر نسلی که کارلوس کیروش در تیم ملی آغاز کرده در آستانه بازی با هند انتقاد میکند که تمامیت فوتبال ایران طی سالهای اخیر خواهان همین تغییر نسل و جوانگرایی بودند. ایران ورزشی فردای همان روز و بعد از صدرنشینی مقابل هند با تیتر معنی دار «برد شگفت انگیز؟» و «بزرگنمایی به سبک کیروش» این پیروزی را خفیف و حقیر جلوه داد.
نکته جالب، رفتار خبرگزاری برنا بعد از پیروزی تیم ملی مقابل هند بود. بسنده کردن به یک خبر کوتاه از پیروزی، بازتاب مختصر کنفرانس خبری و بعد تیتر درشت: «تیم ملی آمد، کیروش نیامد» در فاصله دو روز بعد از پایان بازی. در حالی که خبرگزاری برنا روز پنج شنبه سعی کرده بود دلیل غیبت کیروش را رفتن دوباره او به مرخصی جلوه دهد، اما این مربی صرفا برای بازدید از کمپها و زمینهای تمرینی کشور امارات (برای برگزاری اردوی بعدی تیم ملی) به دبی رفت و روز جمعه به تهران بازگشت.
به نظر میرسد انرژی وزارت ورزش با خبرگزاریها و رسانههای تحت امرش برای زیر فشار گذاشتن کارلوس کیروش و فدراسیون فوتبال آرام آرام بیشتر میشود. بعد از اینکه علی کفاشیان برای آرام کردن فضای فوتبال کشور و جلوگیری از یک جنگ داخلی میان سرمربی تیم ملی و دبیر این فدراسیون، از علیرضا اسدی خواست تا زمان بازگشت او مصاحبهای با رسانهها نداشته باشد، دبیرکل فدراسیون فوتبال در گفتوگو با خبرگزاری «میزان» مدعی شد که هر زمان و با هر رسانهای که بخواهد گفتوگو خواهد کرد و کسی قادر به بستن دهان او نیست. علیرضا اسدی در همین مصاحبه در مورد اینکه آیا او برای مهندسی انتخابات آینده وارد فدراسیون فوتبال شده است، به میزان گفت: «همین الان میتوانم ۱۵ رئیس فدراسیون را نام ببرم که با دستور مستقیم وزارتخانه کار میکنند! اکنون مشکل من توانمندی است یا ارتباطی که با وزارتخانه دارم؟! اگر هم ارتباطی وجود دارد به آن افتخار میکنم!»
البته میزان حمایتهای نامحسوس از عناصر وزارت ورزش هم در فدراسیون فوتبال کم نیست. بعد از اینکه «علی اکبر محمدزاده» یکی دیگر از نیروهای وزارت ورزش در فدراسیون فوتبال و رییس کمیته اخلاق این فدراسیون بعد از بازی با گوام خبر از احضار اشکان دژاگه و سردار آزمون به کمیته اخلاق به دلیل خالکوبی روی بدنشان را داد، بخش عمدهای از رسانههای داخل کشور در نقد این تصمیم، وزارت ورزش را بانی اصلی این احضار دانستند. در عین حال کفاشیان هم چنین تصمیمی را بیمورد دانست و مدعی شد احمدزاده باید پیش از این با او برای احضار دو ستاره تیم ملی مشورت میکرد.
اما واکنش روزنامه ایران ورزشی یک هفته بعد از این اتفاق حیرت انگیز بود. روزنامه ایران ورزشی روز پنج شنبه با تیتر بزرگ «دژاگه- تیم ملی در مسیر جدایی» سعی کرد با نگاهی فنی به ستاره ۲۹ ساله تیم ملی، ادامه حضور او در فوتبال ایران را زیر سئوال ببرد. در حالی که دژاگه در بازی مقابل گوام یکی از بهترین بازیکنان ایران بود، ایران ورزشی روی جلد خود او را بازیکن بیتاثیر این روزهای فوتبال ایران معرفی کرد. رفتاری که شبیه به اظهارنظر عجیب رییس کمیته اخلاق فدراسیون فوتبال در هفته گذشته هم بود: «ما بازیکنانی که خالکوبی کردهاند را از حضور در تیم ملی محروم میکنیم!»
رسانههایی که این روزها در جامعه رسانهای ایران خود را متصل به دولت تدبیر و امید میدانند تقریبا در همان مسیری قدم برمی دارند که سایت اصولگرای رجانیوز طی دو سال اخیر در آن قدم زده است. شباهتهایی آشکار میان خط و مشی خبرگزاری برنا و روزنامه دولتی ایران ورزشی با گزارشی که ابتدای سال جاری رجا نیوز روی خروجی سایت خود قرار داد میتوان پیدا کرد. در گزارش رجا نیوز آمده بود: «در ادامه تنشهای به وجود آمده میان فدراسیون فوتبال و وزارت ورزش و جوانان حالا خبر از آن میرسد که مسوولان این وزارتخانه در تازهترین اقدام خود به دنبال روشن شدن سرنوشت پولهای واریزی نهادهای بین المللی به حساب فدراسیون فوتبال هستند تا مشخص شود با وجود دریافت این مبالغ چرا هنوز فدراسیون فوتبال دم از بیپولی میزند و مدعی است وزارت ورزش باید از این فدراسیون حمایت مالی کند.»
سایت رجانیوز و روزنامه کیهان یکی از منتقدین اصلی حضور کارلوس کیروش طی چهار سال اخیر بودند. به نظر میرسد این همان راهی است که امروز رسانههای دولت تدبیر و امید در پیش گرفتهاند. قدم زدن در جهت منویات وزیر ورزش و جوانان!
قدیمی ترین هاجدیدترین هابهترین هابدترین هادیدگاه خوانندگان