مغز فراری‌داده‌شده ایرانی، حشره‌شناسان دنیا را به وجد آورد

شرق : یک سال پیش در شهریورماه سال ٩٣، حسین آخانی، استاد زیست‌شناسی دانشگاه تهران، مقاله‌ای در «شرق» نوشت با تیتر «فرار مغزها یا فراری‌دادن مغزها». او در این مقاله از تلاش‌ها و علاقه یک دانشجو و دانشمند حشره‌شناس جوان ایرانی به نام حسین رجائی برای استخدام در دانشگاه تهران نوشت که همه تلاش‌های او با موانعی عجیب مواجه شد و در نهایت با وجود همه پیگیری‌های خودش و دکتر آخانی به نتیجه نرسید و استخدام نشد تا اینکه در نهایت در آلمان به‌عنوان مدیر کلکسیون پروانه‌ها و آزمایشگاه تحقیقاتی سیستماتیک استخدام شد. آخانی در مقاله خود برای «شرق» آن روز دراین‌باره نوشته بود: «من بعد از ١٥سال خدمت در دانشگاه تهران ناامید از اینکه نتوانستم برجسته‌ترین متخصص حشره‌شناسی و فیلوژنی کشور را به ایران بازگردانم، در اتاق کوچکم که دستشویی تغییرکاربری‌شده در دانشکده‌ای دیگر است، با یادآوری برخوردی که با او شد، فقط اشک می‌ریزم».

حالا بر اساس خبری که خبرگزاری ایسنا منتشر کرده، همین دانشمند در رشته تخصصی خود کشفی کرده که حشره‌شناسان دنیا را به وجد آورده است. ماجرا از این قرار است که در قالب یک پروژه بین‌المللی که این حشره‌شناس جوان ایرانی سرپرستی آن را برعهده داشت، خانواده جدیدی از پروانه‌ها کشف شد. یافته‌های تحقیقات منجر به این کشف، همین ماه جاری در مجله علمی معتبر «زولوجیکا اسکریپتا» (zoologica scripta) منتشر شده است. این کشف دودهه پس از کشف خانواده قبلی پروانه‌ها که طی پروژه‌ای بین‌المللی به سرپرستی موزه تاریخ طبیعی اشتوتگارت آلمان صورت گرفته، رخ داده است.

بر اساس اطلاعات مندرج در مجله «زولوجیکا اسکریپتا»، تحقیقات تیم دکتر رجایی از سال ۲۰۱۲ با همکاری پژوهشگرانی از موزه‌های تاریخ طبیعی اشتوتگارت و بن آلمان و پاریس و دانشگاه‌های تورکو (فنلاند) و دانشگاه وین (اتریش) آغاز شد. طبق این گزارش، اولین عضو این خانواده جدید از پروانه‌ها که توسط این تیم تحقیقاتی کشف شده است، شب‌پره‌ای بزرگ (حدودا به اندازه کف دست) است که در شمال تایلند و ویتنام زندگی می‌کند. در سال ۱۹۸۹ نمونه‌های نر آن برای نخستین‌بار در جنگل‌های شمال تایلند یافت شدند و در سال ۱۹۹۴، پروانه‌شناس سرشناس ژاپنی، هیروشی اینوئه، به‌عنوان گونه‌ای جدید (Pseudobiston pinratanai) آنها را توصیف کرد. اما عدم تطابق صفات تشخیصی این شب‌پره با خانواده‌های شناخته‌شده، سبب شد تا محقق ژاپنی و سایر محققان در سال‌های بعد، نتوانند بااطمینان جایگاه این‌ گونه را در سیستم رده‌بندی تعیین کنند. در پژوهش اخیر این خانواده Pseudobistonidae نام‌گذاری شده است.
دکتر رجائی در رابطه با جزئیات و اهمیت این کشف می‌گوید: «نقطه قوت پژوهش اخیر استفاده از روش‌های ژنتیکی، در کنار روش‌های ریخت‌شناسی مقایسه‌ای برای رده‌بندی بوده است؛ برای مثال در پژوهش اخیر، ما ژن‌های این شب‌پره را استخراج کردیم و با ژن‌های نمونه‌هایی از تمام خانواده‌های شناخته‌شده پروانه‌ها مقایسه کردیم و با کمک آنالیزهای تبارشناسی (فیلوژنی) ایده اولیه‌ای از جایگاه این گونه در سیستم طبقه‌بندی پروانه‌ها به دست آوردیم.

 سپس به مدد روش‌های جدید ریخت‌شناسی (نظیر میکروسکوپ الکترونی) این گونه را با تمام خانواده‌های خویشاوندش مقایسه کردیم و توانستیم صفاتی در سروسینه و نیز بال‌ها پیدا کنیم که در هیچ خانواده دیگری دیده نمی‌شوند. همچنین از شکم یکی از سه شب‌پره ماده‌ای که در کلکسیون تحقیقاتی موزه بن یافتیم، توانستیم حدود ٦٠ عدد تخم رسیده استخراج کنیم. این تخم‌ها با روش‌های خاصی تمیز شدند و در نهایت موفق به ثبت تصاویر خارق‌العاده‌ای با میکروسکوپ الکترونی از آنها شدیم. صفات جالبی در این تخم‌ها پیدا کردیم که فقط در این خانواده پیدا می‌شوند و مستندات تبارشناسانه جالبی به دست می‌دهند. این صفات نیز در نهایت کمک مؤثری بود تا بتوانیم از فرضیه خانواده جدید دفاع کنیم».

او همچنین در رابطه با دلایل اینکه این کشف شگفت‌انگیز دانسته می‌شود ، این‌طور توضیح داده است: «کشف یک خانواده جدید آن هم در گروه‌هایی مثل پروانه‌ها، کشفی نادر است و همین موضوع آن را شگفت‌انگیز و جذاب می‌کند. پروانه‌ها به دلیل رنگ‌های بی‌بدیل‌شان از دیرباز مورد توجه حشره‌شناسان و نیز مجموعه‌داران سراسر جهان بوده‌اند و به همین خاطر تحقیقات مربوط به رده‌بندی آنها سابقه‌ای چندصد ساله دارد. علاوه بر زیبایی، از آنجا که لارو پروانه‌ها از گیاهان تغذیه می‌کنند، بسیاری از این حشرات آفت محصولات کشاورزی به شمار می‌روند. گذشته از اهمیت اقتصادی، این حشرات به دلیل نقش حیاتی‌شان در گرده‌افشانی گیاهان، اهمیتشان در چرخه غذایی سایر جانوران و نیز دیگر نقش‌های بارز اکولوژیک، همواره مورد توجه محققان بوده‌اند. بیش از ٢٠ سال از کشف آخرین خانواده شب‌پره‌های درشت‌جثه گذشته و دیگر به نظر می‌رسید بیشتر خانواده‌های شب‌پره‌ها شناخته شده باشند. در عین حال این پژوهش نشان داد هنوز در سطح خانواده، پروانه‌های ناشناخته‌ای روی کره زمین زندگی می‌کنند که ما از وجودشان بی‌خبریم».

حالا پس از این توضیحات و اهمیت این کشف جدید توسط حشره‌شناس ایرانی شاید بد نباشد دوباره قسمت‌هایی از یادداشت دکتر حسین آخانی را که چهارم شهریور ٩٣ در روزنامه «شرق» منتشر شد و درباره او بود، بازخوانی کنیم. این بخشی از نوشته آخانی درباره رجائی است: «١٤، ١٥سال پیش که من تازه در دانشگاه تهران استخدام شده بودم، دانشجویی داشتیم که از همان ابتدا می‌شد فهمید با دیگران فرق می‌کند. حسین، دانشجویی بود از یکی از شهرستان‌های شرق کشور. فردی مؤدب و باعلاقه و محکم. ما در رشته زیست‌شناسی سفرهای علمی زیادی داشتیم. پای ثابت این سفرها حسین بود. او با علاقه وصف‌ناپذیری همه کارهای سفر را انجام می‌داد. وقتی در اتوبوس بودیم سفرنامه می‌نوشت؛ مطالب بسیار بامزه با قلمی که من به آن رشک می‌بردم. ساز‌ دهنی‌ای داشت که در شب‌های اردو می‌نواخت. به یک کلام همه چیزتمام. کارشناسی را تمام کرد و برای کارشناسی ارشد به دانشگاه شهیدبهشتی رفت. وقتی از دانشگاه ما رفت، تازه فهمیدم که چه کسی را از دست داده‌ایم. بعد هم تقاضای بورسیه به مرکز تبادلات دانشگاهی آلمان را داد و یک‌ضرب بورس دکترای دانشگاه بن را در رشته حشره‌شناسی گرفت».

بخش دیگری از مطلب هم درباره تلاش‌ها برای استخدام او در دانشگاه تهران بود: «از او خواهش کردم درخواست استخدام بدهد. او هم اطاعت کرد. بر اساس فراخوان دانشکده و اعلام نیاز به حشره‌شناس، او هم درخواست داد. به ایران آمد، سخنرانی کرد. در آن زمان من در فرصت مطالعاتی خارج از کشور بودم. گزارش سخنرانی‌اش را به من داد که چگونه با او رفتار کردند. او خودش فهمید که به قول فرنگی‌ها Welcome نیست. سعی کردم به او دلداری بدهم. به ایران آمدم و با همکاران صحبت کردم. دیدم همه مِن‌مِن می‌کنند. دیدم از این می‌ترسند که او جایشان را تنگ کند. حتی برای آنکه جلویش را بگیرند فرد دیگری را با عجله استخدام کردند تا بهانه کنند که دیگر به تخصص او نیازی نیست. اگرچه میان ماه من با ماه گردون، تفاوت از زمین تا آسمان بود! سعی کردم با مذاکره با رئیس پردیس پرونده استخدامی حسین را جلو ببرم. خودش هم به ایران آمد و با رئیس پردیس صحبت کرد. رئیس پردیس که حسین را از دوران دانشجویی می‌شناخت، قول داد مشکل را حل کند. هرچه تلاش کردم بیهوده بود و دست آخر رئیس پردیس آب سردی روی دستم ریخت که مشخص بود فشارجدی است...».
+237
رأی دهید
-4

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۳۶
    *بی همتا* - برلین، آلمان

    درودبرشما اقای حسین اخانی . باعث سربلندی ایرانیان وافتخارافرین شدید ..سپاس
    6
    74
    دوشنبه ۱۲ مرداد ۱۳۹۴ - ۲۰:۳۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۴
    bineshaan - لندن، انگلستان

    دوست من آگهی استخدام دکتری مهندسی پل سازی چینی رو که از دانشگاههای معتبرغرب فارغ التحصیل شده باشند و تجربه کافی داشته باشند رو نشونم میداد. دولت چین حاضر بود سالیانه ۳۰۰-۲۵۰ هزار دلار به این متخصصین بده که اینها رو به کشور خودشون جذب کنه در صورتیکه این افراد در غرب حتی نصف این مبلغ رو هم حقوق نمیگیرن. تنها راه نجات نابودی رژیم جمهوری اسلامیه نه کلمه ای کمتر نه بیشتر.
    11
    88
    دوشنبه ۱۲ مرداد ۱۳۹۴ - ۲۰:۴۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۳
    پژمان1981 - تهران، ایران

    کافی بود پایان نامه دکترای خود را به نام> سوسک شناسی در اسلام - اسم مینهاد تا جمبوری اشغالی سه سوت ایشان را به عنوان رییس کل گروه حشره شناسی دانشگاه های ایران استخدام میکردند.
    5
    97
    دوشنبه ۱۲ مرداد ۱۳۹۴ - ۲۱:۱۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۰
    karaji - کرج ، ایران

    ما مغز هایی مثل زنجانی و خرم در و دسته ‌اش داریم ، ما کل خر هایی مثل مموتی داریم ، ما پیش کسوتانی مثل جنتی و تمساح داریم ،دکتر و مهندس میخواهیم چه کنیم . درد بسیار است !!
    3
    108
    دوشنبه ۱۲ مرداد ۱۳۹۴ - ۲۱:۴۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۷
    waahed - منامه، بحرین

    اگر حالا بعضی از مغزها فراری یا فراری داده میشوند ، در زمان قبل از انقلاب یه جورایی سر به نیست میشدند !
    130
    12
    دوشنبه ۱۲ مرداد ۱۳۹۴ - ۲۲:۰۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۰
    نسترن19 - وین، اتریش

    مملکتی که به دست بی مغزها اداره شود پرواضع که باعث فرار مغزها می شوند.
    4
    88
    دوشنبه ۱۲ مرداد ۱۳۹۴ - ۲۲:۱۰
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۴
    rasan - لندن، انگلستان

    این اصل را هیچ‌وقت فراموش نکنید: بزرگ‌ترین دشمن ما علم و دانش است. و تنها راه مبارزه با این دشمن، تحقیر کردن آن است. تا می‌توانید از افراد بی‌سواد، تجلیل کنید. آنها را در صدر بنشانید. مناصب مهم و بزرگ را به آنها بسپارید. و به همگان نشان دهید که؛ علم و دانش، جز بدبختی و دردسر و بیکاری و گوشه‌گیری، خاصیت دیگری ندارد. اما حواستان باشد که چنین اتفاقی یک‌شبه نمی‌افتد. تغییر دیدگاه مردمی که یک‌عمر علم و دانش را اسباب افتخار و عزت می‌دانسته‌اند، کار آسانی نیست. در عمل! باید در عمل، کاری کنید که مردم، مطمئن شوند که نتیجه‌ی آموختن علم و دانش، فقر و خفت و بیکاری است و نتیجه‌ی بی‌سوادی، ثروت و عزت و افتخار و قدرت...(از رمان «دموکراسی یا دموقراضه»)
    0
    62
    دوشنبه ۱۲ مرداد ۱۳۹۴ - ۲۳:۲۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۳
    Time-to-say-goodbye - تورنتو، کانادا

    چیزی که الان خیلی‌ به در ایران میخوره حشره شناس نیست، ما الاغ شناس، حیوون شناس و ملا شناس لازم داریم...
    0
    58
    ‌سه شنبه ۱۳ مرداد ۱۳۹۴ - ۰۲:۰۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۷
    Cocoo - تورنتو، کانادا

    درود بر حسین آخانی و حسین رجائی. تبریک بر دانشمند عزیز حسین رجائی خیلی‌ خوشحالم که از ایران رفتیید و در کشوری زندگی‌ می‌کنید که به شما و علمتون احترام میذارند و با آزادی میتونید به تحقیقاتتون ادامه بدید در هوائی آزاد پولتون را خرج کنید و با صدای بلند بخندید. آفرین به شما که برای خودت احترام قائل شودی، به عقیده من استادانِ دانشگاههای ایران به اندازه نخود چیزی از علم نمیدونند فقط کسانی‌ استخدام میشن که جای قاشق سوخته رو پیشونیشونه و بوی گندشون از ۵ متری حال همه را به هم بزنه
    0
    20
    ‌سه شنبه ۱۳ مرداد ۱۳۹۴ - ۰۴:۳۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۲
    paksan - ایران، ایران

    مملکت ولایت فقیه مملکت بیسوادها و بسیجی هاست .همه باید بزنند بیرون و ماندن در ایران یعنی بدبختی و خفت و خاری . همون بهتر که استخدام نشد چون اگر میشد باید علاف میشد برای درس دادن چیزهایی که هردکتر معمولی می تونه درس بده. استعدادها باید بزنند بیرون حتی اگر استعداد هم نیستید بزنید بیرون و سختی بکشید ولی شک نکنید موفق تر از داخل خواهید بود
    1
    22
    ‌سه شنبه ۱۳ مرداد ۱۳۹۴ - ۰۵:۱۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۹
    metti - تهران، ایران
    اخه مملکته امام زمان حشره شناس میخواد چیکار؟؟؟مملکته امام زمان بممممبببب میخواد و قیمه نذری و اخونده گدا گشنه به انضماممه یه مشت مردمه دودره بازه دروغگو که کلایه هم و وردارن این شد مملکته امام زمان.حشره شناش؟؟؟؟؟؟گرفتی مارو؟؟؟
    0
    17
    ‌سه شنبه ۱۳ مرداد ۱۳۹۴ - ۰۵:۱۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۷۰
    senator x - تهران، ایران

    ایشان رشته تحصیلی اش را اشتباها انتخاب کردند .اگر رشته جن شناسی آنهم از نوع شیعه اش را انتخاب کرده بود استخدام خیر ,بعنوان استاد مشغول بکارمیشد.داداش همون بهتر که رفتی اگه بیشتر اصرار میکردی مثل بقیه تو یه سفر(علمی) ته دره بودی.ملت ما کراست. روزاول خمینی تا از هواپیما پیاده شد همون جا فریاد زد که متخصص و روشنفکر و این جور چیزها نمیخواهیم,ما مکتبی میخواهیم ,یعنی کلاس اول ابتدائی نهایتا ششم ابتدائی . ولی مگه این مردم فهمیدند!!
    0
    25
    ‌سه شنبه ۱۳ مرداد ۱۳۹۴ - ۰۶:۲۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۴
    Pasargad2 - شیراز، ایران

    اخه اخوند مغز میخواد چیکار. بلد باشی افتابه رو کدوم دستت بگیری. پای راست بزاری اول تو خلا بسه. میشی رییس دانشگاه.
    0
    33
    ‌سه شنبه ۱۳ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۰:۳۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۴
    مترلینگ - منچستر، انگلستان
    میزان برتری در ایران بسته به ریش و پشم و شپشه که شکر خدا زیاد داره هرچی عمامه قطور تر هیکل و گردن کلفت تر و دست به چماق تر ودزد ت و اختلاس گر و با چاشنی نفهمی و خرافات بیشتر ارجح تر میشه همه کاره و مملکت گردان خوب پر واضحه واسه مغز ها جایی نمیمونه یه عده نفهم هم پیدا میشه که به فرار مغز ها میگه وطن فروش
    0
    4
    شنبه ۱۷ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۶:۰۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۳
    aarian - تهران، ایران
    به ملا وابسته باش، دزد و بیسواد و بی‌شرف باش و بله قربان بگو و آقا آقا از دهنت نیفته. تا بی‌نهایت میری بالا. دریغ از سرزمینم که به دست کفتار‌ها افتاده...
    0
    8
    یکشنبه ۱۸ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۴:۱۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.