بر اساس گزارش خبرگزاری دولتی ایران، ایرنا، حدود ۳۰ قطعه از اشیا و آثار فرهنگی مسروقه از ایران که سر از ایتالیا درآورده، به ایران بازگردانده میشود.
گزارش روز نهم مرداد ماه ایرنا حاکی است که بر اساس کنوانسیون «یونیدروا» درخصوص استرداد اموال فرهنگی مسروقه، این اموال به سفارت جمهوری اسلامی ایران در رم تحویل داده شده و قرار است در شهریورماه امسال به ایران بازگردانده شود.
بر اساس این گزارش، محمدحسن طالبیان معاون سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری جمهوری اسلامی ایران، و پائولا پیاچنتینی مسئول دفتر توقیف اموال فرهنگی مسروقه موزه ملی هنرهای شرقی شهر رم، در مراسم تحویل این آثار به سفارت ایران حضور داشتهاند.
معاون سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ایران گفت: «امروز برای نخستین بار در جهان کنوانسیون استرداد اموال فرهنگی موسوم به «یونیدورا» به اجرا گذاشته شد و نخستین محموله قاچاقی که از ایران خارج شده بود، در حال استرداد است تا به موزه ملی ایران تحویل داده شود.»
«دوئیلیو کورتاسا» وکیل سفارت جمهوری اسلامی ایران در ایتالیا به خبرنگار ایرنا گفت: «پلیس میراث فرهنگی ایتالیا در سال ۲۰۰۷ میلادی در شهر مونتزا در شمال ایتالیا موفق به توقیف برخی از اشیا مربوط به دوران قبل و پس از اسلام شد که به برخی از کشورها از جمله ایران تعلق دارند. دادگاه تجدید نظر شهر میلان نیز با صدور حکمی دستور استرداد این اشیا را به ایران داد.»
پیش از این هم دیگر آثار تاریخی مسروقه به ایران بازگردانده شده بود. از جمله دو سال پیش که آمریکا یکی از اشیای تاریخی ایران را بازگرداند.
مهدی حجت، معاون سازمان میراث فرهنگی و گردشگری آن زمان تایید کرد که دولت آمریکا در اقدامی «نمادین» و برای نمایش حسن نیت خود «شیر دال» اثری باستانی و بسیار ارزشمند متعلق به کشور ایران را به هیئت حسن روحانی تحویل داده است.
گرچه در همان زمان، حمید بقایی، رئیس سازمان میراث فرهنگی در زمان احمدینژاد، جام باستانی مشهور به «شیردال» که از آمریکا به ایران آمد را «تقلبی» دانسته بود.
اما این تنها نمونه نبود و در اردیبهشت امسال هم سازمان میراث فرهنگی ایران از بازگردانده شدن ۱۰۸ شیء ارزشمند باستانی از آمریکا به ایران پس از ۵۱ سال و انتقال این اشیا به موزه ملی ایران خبر داد.
در دی ماه سال ۹۳ نیز، پس از حکم دادگاهی در بلژیک، ۳۴۹ قطعه شیء از ایران باستان با قدمت ۳۵۰۰ سال، پس از ۵۰ سال به ایران بازگردانده شد.
این اشیا نیم قرن پیش در جریان «اکتشاف غیرقانونی» در منطقه خوروین ساوجبلاغ کشف و از ایران خارج شده بود و به گفته رئیس سازمان میراث فرهنگی، ایران در سال ۱۳۶۰ و پس از اطلاع از محل نگهداری این اشیا در بلژیک، اقداماتی حقوقی را برای استرداد آنها آغاز کرده بود که بیش از سه دهه به طول انجامید.
قدیمی ترین هاجدیدترین هابهترین هابدترین هادیدگاه خوانندگان