یادگاری نویسی بر بزرگترین کتیبه خط پهلوی دنیا

کازرون- کتیبه «کردیر» درکازرون فارس که بزرگترین کتیبه خط پهلوی دنیامحسوب می شود این روزها درحفاظت حداقلی به سرمی برد و یادگاری نویسی بر روی این کتیبه ارزشمند، آن رابا فرسایش جدی رو به رو کرده است.
 
به گزارش خبرنگار مهر، کتیبه باستانی کردیر در مجاورت روستای سرمشهد در ۸۰ کیلومتری کازرون و در ارتفاع ۳۰ متری از سطح زمین قرار دارد. این کتیبه در دوران ساسانیان و از زبان کردیر، یکی از برجسته ترین موبدان این دوره تاریخی و در زمان پادشاهی بهرام دوم نوشته شده است.
این کتیبه که بزرگترین کتیبه خط پهلوی دنیاست از سال ۱۳۱۸ و در ردیف ۳۳۶ فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده اما پس از گذشت ۸۰سال از زمان ثبت آن تا کنون اقدام موثری برای حفاظت از آن انجام نشده است.
 
عضو شورای مرکزی انجمن هم اندیشان جوان شهرستان کازرون با بیان اینکه این کتیبه منحصر به فرد است به خبرنگار مهر گفت: مسئولان و نهادهای متولی باید اقدامات ویژه ای را برای افزایش حفاظت های فیزیکی از نقوش برجسته و کتیبه های کازرون داشته باشند و برای آثار ارزشمند و بی نظیری مانند بزرگترین کتیبه خط پهلوی دنیا که پیش از این هم وعده حفاظت از آن داده شده، باید تلاش کنند.
 
این فعال میراث فرهنگی ادامه داد: در منطقه سرمشهد، مدت هاست که اهالی منطقه حساسیتهای خوبی در خصوص حفاظت از کتیبه کردیر دارند، بدون شک برای حفاظت اصولی از چنین اثر ارزشمند و بی نظیری باید اقدامات اصولی مانند فنس کشی متناسب با فضا، نورپردازی در شب، استقرار نگهبان دائمی برای کنترل کتیبه کردیر، نقش برجسته بهرام و شهر تاریخی سرمشهد و... را انجام داد.
وی با بیان اینکه چنین اقداماتی در کنار تقویت زیرساختهای گردشگری در این منطقه، هم برای برخی از اهالی ایجاد اشتغال خواهد کرد، افزود: نزدیک به ۸۰سال از زمان ثبت کتیبه پهلوی می گذرد، گفت: هنوز هیچگونه اقدام حفاظتی که بتواند ضامن بقای این خطوط باستانی و حفظ این کتیبه ۱۱متر مربعی باشد صورت نگرفته است.
 
عباسپور گفت: عمده ترین آسیب هایی که تا به حال به کتیبه کردیر وارد آمده دارای دو عامل اصلی انسانی و فرسایشهای طبیعی است.
 
وی ادامه داد: کتیبه کردیر به واسطه واقع شدن در موقعیت خاص کوهی که بر آن حجاری شده در معرض مستقیم عوامل فرسایشی از جمله بارش باران، تابش شدید نور خورشید و عوامل دیگری از این دست است از این رو بیشتر در معرض فرسایش است.
 
عضو شورای مرکزی انجمن هم اندیشان جوان شهرستان کازرون ادامه داد: علاوه بر این موارد عدم محصوربودن این نقش باعث دسترسی راحت هر بازدید کننده ای به آن شده به همین واسطه در برخی از قسمتهای این کتیبه، یادگاری هایی ثبت شده و به این اثر تاریخی صدماتی جدی واردآورده از این رو ضروری است اقدامات لازم برای حفظ و نگهداری از این کتیبه ارزشمند انجام شود.
 
سرپرست میراث فرهنگی و گردشگری شهرستان کازرون نیز در این‌باره به خبرنگار مهر گفت: کتیبه سرمشهد یا همان کتیبه پهلوی یکی از شاخص ترین نقش برجسته های ایران است و در زیر آن نیز نقش برجسته بهرام قرار دارد.
 
محمدرضا معینی ادامه داد: برای نگهداری از این نقش برجسته حفاظت فیزیکی انجام می شود و به طور معمول روزانه گشت زنی های لازم در اطراف آن صورت می گیرد.
 
وی با اشاره به تعامل مردم روستای سرمشهد بیان کرد: انجمن میراث فرهنگی در این روستای تاریخی فعال است به گونه ای که در حال حاضر با تعاملات صورت گرفته تعدادی فنس به دهداری تحویل شده است.
 
سرپرست میراث فرهنگی و گردشگری شهرستان کازرون گفت: در این راستا مقرر شده که نسبت به فنس کشی اطراف بزرگترین کتیبه خط پهلوی اقدام و نسبت به حفاظت و نگهداری از آن اقدامات لازم انجام شود.
+100
رأی دهید
-7

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۶۴
    Sabokbalam - کالیفورنیا، ایالات متحده امریکا

    تا وقتی که خائن و مغرض بین ما هست چه انتظاری برای بهبود اوضاع دارید؟ کشور ما نیاز به یک هیتلر برای یک پاکسازی عمیق دارد.
    4
    60
    ‌سه شنبه ۲ تیر ۱۳۹۴ - ۱۱:۵۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۶
    بیدار58 - بابلسر، ایران

    باید این یارو رو پیداش کنن و دقیقا همین نوشته رو رو بدنش داغ کنن با همین ابعاد
    0
    53
    ‌سه شنبه ۲ تیر ۱۳۹۴ - ۱۲:۲۰
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۶
    davod77 - کرمانشاه، ایران

    از ماست که برماست !!!!!!!
    0
    25
    ‌سه شنبه ۲ تیر ۱۳۹۴ - ۱۵:۳۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    nassau - مالاگا، اسپانیا
    سبکبلم - کالیفورنیا، ایالات متحده امریکا. تاریخ ایران نشون داده که ایرانی‌ جماعت به چاپلوسی و پاچه خاری و خیانت به همنوع خود همیشه پرچم دار بوده.
    1
    18
    ‌سه شنبه ۲ تیر ۱۳۹۴ - ۱۸:۱۰
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۳
    Daneshjou - شیکاگو، ایالات متحده امریکا

    اموزش از دوران خردسالى، گنجاندن درس اثار تاریخى در برنامه هاى درسى مدرسه و بازدید مرتب دانش اموزان از انها، سپردن حفظ اثار تاریخى بدست افرادى که واقعا به این کار علاقه دارند، نصب انواع حفاظها و حتى انتقال اثار منحصر بفرد تاریخى به موزه ها از جمله اقداماتى است که کشورهاى پیشرفته براى حفظ اثار تاریخى خود انجام مى دهند. بسیارى از مردم ایران که هنوز نمى دانند زباله را کجا باید بریزند و خط کشى خیابانها و جاده ها چه فایده اى دارد از کجا بدانند که سنگ نبشته بى صاحب روى کوه چه اهمیتى دارد؟!
    0
    25
    ‌سه شنبه ۲ تیر ۱۳۹۴ - ۲۱:۵۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۳
    آزاد_اندیش - سائوپائولو، برزیل
    مزدورهای رژیم منحوس آخوندی که پول میگیرن تا هویت ملی رو از بین ببرن! اگه خدای ناکرده یه چند سال دیگه هم بمونن کلا میگن تاریخ بشریت از 1400 سال پیش شروع شده و قبل از اون توهم و خیال بوده! نگردین دنبال آثار تمدن قبل از اون که نیست (ما از بین بردیم)!!!.
    0
    7
    ‌سه شنبه ۲ تیر ۱۳۹۴ - ۲۳:۳۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۴
    Sabokbalam - کالیفورنیا، ایالات متحده امریکا
    [::nassau - مالاگا، اسپانیا::]. متاسفانه همینطور هست که میفرمایید، نه اکثریت ولی بسیاری از ما همین خصلت نادرست را به یدک میکشیم.
    0
    3
    ‌چهارشنبه ۳ تیر ۱۳۹۴ - ۰۲:۱۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۴
    Sabokbalam - کالیفورنیا، ایالات متحده امریکا
    [::Daneshjou - شیکاگو، ایالات متحده امریکا::]. محترم، بیشتر این مواردی رو که بهشون اشاره کردید در دوران پهلوی رعایت میکردند. هم آموزش داشتیم و هم نیروی انتظامی جلوگیری میکرد. ولی چرا به فاصله یکی دو نسل باز داریم به قهقرا سقوط میکنیم، جای سوال دارد.
    0
    6
    ‌چهارشنبه ۳ تیر ۱۳۹۴ - ۰۲:۲۰
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۰
    raha1984 - هامبورگ، آلمان
    اسمشون رو سر سنگ قبرشون بنویسند
    0
    6
    ‌چهارشنبه ۳ تیر ۱۳۹۴ - ۰۷:۳۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.