فرادید: در گوشهای از جهان اینترنت، سایت بدشکلی وجود دارد که در آن زنان شیرده، تبلیغاتی با تیترهایی از قبیل "تولید در حد کوکاکولا- اونسی یک دلار"، یا "مادر جوان و ورزشکار با شیر پرچرب اضافه!! اونسی دو دلار"، "شیر تازه، قیمت: 60 دلار"، را میتوان پیدا کرد. این سایت مشابهت زیادی با سایت کریگلیست دارد، منتها اینجا تنها یک چیز فروخته میشود: شیر مادر. نکته شگفتآور تنوع بالای شیرهاست، از جمله شیر گیاهخوار، شیر سنی (یعنی اینکه بچه اهداکننده شیر سه ماهه، شش ماهه، یا نه ماهه است، مادرانی که شیر اهدایی را میخرند، دوست دارند که نوزاد اهداکننده شیر هم سن نوزاد خودشان باشد، شیرهایی با پرداخت مدت دار، و حتی شیر برای مردهای بدن ساز.
به گزارش فرادید به نقل از نیوزویک، تنها این سایت است که با دارا بودن 45 میلیون اونس شیر مادر در هر لحظه، به بازاری مجازی برای مرتبط کردن مادرانی که امکان تغذیه کودشان با شیر خود را ندارند، با مادرانی که شیر اضافی دارند، بدل شده است. این سایت که با مدل بازار آزاد بنا شده، توانسته جای خود را میان بانکهای شیر انسان غیرانتفاعی، سایتهای محلی معاوضه شیر، و جدیدترین شرکتهای بیوتکنولوژی که سعی دارند از اولین غذای نوزاد برای خود سودی به هم بزنند، باز کند.
جولیا، 22 ساله، مادر یک کودک دو ساله و یک کودک 7 ماهه است و در فورتورثِ تکزاس زندگی میکند. او میگوید که این سایت برایش یک موهبت بوده است. او میگوید: "من یک مادر خانه دار هستم. پول اضافیای که از این طریق به دست میآورم به من امکان میدهد تا برای خانواده غذای بهتری تهیه کنم و دخترم را به کلاس رقص بفرستم." او با نام کاربری "مامان با شیر ارگانیک"، شیر اضافیش را به قیمت سه دلار برای هر اونس میفروشد. (جولیا و سایر مادران شیردهی که نیوزویک با آنها مصاحبه کرده، از ترس قضاوتهایی که دوستان و خویشان ممکن است دربارهشان انجام دهند، خواستهاند که نام خانوادگیشان ذکر نشود.)
جولیا در حدود 60 تا 70 اونس در روز شیر میدهد؛ پس از تغذیه کودکانش، معمولاً بین 20 تا 24 اونس برایش باقی میماند، که آن را در کیسههای پلاستیکی استریل، فریز میکند. پس از آنکه یک خریدار پیدا شود، او کیسه حاوی شیر را در کلمنی که داخلش یخ خشک قرار دارد، از طریق پست شبانه ارسال میکند. او تا به حال بیش از هزار اونس فروخته است.
فروش شیر مادر اتفاق جدیدی نیست. حتی در قانون حمورابی نیز قوانینی در این مورد وجود داشته است. ضمن اینکه از دیرباز کار سوددهی بوده است. ژانت گلدن، استاد تاریخ در دانشگاه راتجرز و نویسنده کتابی در این موضوع، میگوید که این شغل از پردرآمدترین مشاغل خانگی در قرن نوزدهم بوده است. اما همیشه همه چیز به این خوبی و خوشی نبوده است. در آن زمان، زنان بیپناهی که کودکان نامشروع داشتند، بعضاً به عنوان ماشینهای تولید شیر توسط خانوادههای ثروتمند استخدام میشدند. این زنان اغلب کودک خود را رها میکردند."
گلدن میگوید: "این رابطه ترسناکی است، چرا که شما عملاً زندگی یک کودک فقیر را با زندگی کودکی ثروتمندتر معاوضه میکردید." با پیدایش روشهای جمعآوری و ذخیره شیر مادر، پزشکان آن را به کالایی درمانی، به خصوص برای نوزادان نارس، بدل کردند. در طول قرن بیستم، با پیدا شدن شواهدی در این مورد که شیر انسان در درمان نوزدان بیمار و نارس موثر است، بانکهای شیر در کل آمریکا سر و کلهشان پیدا شد. وقتی که در دهه هشتاد، ایدز به مایه نگرانی بدل شد، بسیاری از بانکها بسته شدند. در سال 1985، "انجمن بانکداری شیر انسان در آمریکای شمالی" تاسیس شد تا استانداردهای ملی برای فرآوری و نظارت بر شیر انسان تدوین کند. امروزه این انجمن، به انجمنی حرفهای با عضویت هجده بانک شیر غیرانتفایی در آمریکا و کانادا بدل شده و بناست تا چند سال آینده، ده بانک جدید هم به این جرگه ملحق شوند.
انجمن بانکداری شیر آمریکا با اهداکنندگان بالقوه مصاحبه میکند، از آنها تست خون میگیرد و هزینههای محفظههای شیر و پست سریعالسیر را نیز پوشش میدهد. وقتی که شیر یخ زده وارد بانک میشود، پاستوریزه شده و سپس برای یافتن موادی نظیر الکل و نیکوتین، و همچنین بیماریهای همچون هپاتیت و ایدز، تست میشود. این انجمن از بیمارستانها برای فرآوری هر اونس شیر، 4 تا 5 دلار دریافت میکند. پولی که مدعی است، همیشه کفاف هزینههایش را نمیدهد. بچههایی که بیش از همه به این شیرها نیازمندند، همچون نوزادن متولد شده پیش از موعد، در ابتدای صف دریافت شیر قرار میگیرند. نسخه پزشک برای این مورد لازم است. در برخی موارد، انجمن شیر را به کودکانی که تحت پوشش بیمه نیستند، رایگان عرضه میکند.
همچنین دو شرکت انتفاعی علوم زیستی به نامهای "مدولاک" و "پرولاکتا" نیز شیر اهدایی را میفروشند. این شرکتها برای هر اونس شیر آزمایش شده، 1 دلار میپردازند. مدولاک که دفتر آن در اورگون واقع است و در سال 2009 تاسیس شده، چهار اونس شیر استریل شده را به قیمت 5.90 دلار به بیمارستانها میفروشد. محصول آنها تنها شیر انسانی در بازار است که میتوان در دمای اتاق آن را نگهداری کرد. بانک شیر مدولاک، به نام "تعاونی شیر مادر"، همچنین برنامه کوچکی را آغاز کرده تا به مادرانی که بتوانند ثابت کنند، فرزندشان نیازهای درمانی دارد، با تخفیف شیر بفروشند.
پرولاکتا که در کالیفرنیا واقع است و در سال 1999 شرع به کار کرده، عمدتاً با استفاده از تاسیسات 18 میلیون دلاریش، از شیر اهدایی برای ساخت تقویتکنندههای با پایه شیر انسان استفاده میکند. تقویتکننده این شرکت، که عملاً کنستانتره شیر مادر به همراه مواد معدنی است، کالری بیشتری نسبت به شیر مادر عادی دارد، و هدف آن کمک به درمان ضعیفترین نوزادان، یعنی نوزادانی که در هنگام تولد کمتر از 1250 گرم وزن دارد، است. این شرکت میگوید که تقویتکنندهاش برای این کودکان حیاتی است، چرا که این نوزادان شکمهای فوقالعاده کوچکی دارند. ممکن است که نیاز باشد یک نوزاد نارس، در طول یک دوره شصت روزه بستری در بخش مراقبتهای ویژه نوزادان، میزان تقویتکنندهای به ارزش 10000 دلار مصرف کند.
این قیمت، مزه قرص را در دهان تلخ میکند، اما پرولاکتا مدعی است که برای تهیه هر یک اونس تقویت کننده، به اونس شیر مادر نیاز دارد. علاوه بر این پرولاکتا میگوید که تقویتکنندهاش موجب صرفهجویی در هزینههای بیمارستانها میشود، چرا که تحقیقات نشان داده که رژیم شیر مادر میزان وقوع نوعی بیماری رودهای جدی که در نوزادان نارس معمول است را کاهش میدهد. مدولاک نیز در سال آینده، خط تولید تقویتکننده خود را راه اندازی خواهد کرد.
رقابت میان این دو شرکت شدید و خانوادگی است. پرولاکتا توسط النا مدو تاسیس شده بود. او این شرکت را در سال 2009 ترک کرد تا مدولاک را بنیانگذاری کند. پرولاکتا در حال حاضر از مدولاک شکایت کرده و مدعی است که النا مدو اسرار تجاری آنها را دزدیده و لیست مشتریان این شرکت را برای منافع شرکت خود دزدیده است. النا مدو در جواب گفته است: "پرولاکتا در تلاش است تا این صنعت کوچک را با اتهامهای احمقانه به من، قبضه کند. من به آنچه که در پرولاکتا آغاز کردم ،افتخار میکنم، اما تقلید از آنها یک عقبگرد برای من محسوب میشود."
کنترل کیفیت
یکی از بزرگترین انتقاداتی که به این بانکهای شیر انتفاعی میشود این است که آنها اهدای شیر به غیرانتفاعیها را به سوی خود منحرف میکنند. جان هونامان، مدیرعامل انجمن شیر انسان میگوید: "اگر فردا در بانکهای شیر غیرانتفاعی ما تخته شود، بیمهها و بیمارستانها باید پول خیلی بیشتری برای تامین شیر خود بپردازند."
پرولاکتا، زمانی که در سال 2006، اولین محصولاتش را وارد بازار میکرد، به اهداکنندگان پولی پرداخت نمیکرد. در عوض کسانی را استخدام کرده بود که بانک شیر راه میانداختند. بعضی از این بانکها یک مولفه خیرخواهانه هم داشتند، و مثلاً در ازای هر اونس شیری که از اهداکنندگان دریافت میکردند، یک دلار به خیریهها کمک میکردند. منتقدان، پرولاکتا را به خاطر اینکه همیشه شفاف به مادران نمیگفت که سرمایهگذاران از شیری که آنها به رایگان اهدا کردهاند، منفعت مالی میبرند، سرزنش میکنند.