تغییر در ریاض، تدبیر در تهران همزمان با آن که روزنامههای ایران رویدادهای اخیر عربستان سعودی را هر یک با تعابیر خود به چاپ رساندهاند، محمود صدری در سرمقاله روزنامه دنیای اقتصاد نوشته است، بعید نیست که تغییرات کنونی در ساخت سیاسی عربستان، علاوه بر مقتضیات داخلی و کشاکشهای نسلی بین نخبگان حاکم، پاسخی به تحولات منطقهای و نوعی چارهجویی برای تنگناهای سیاست خارجی عربستان هم باشد.
به نوشته این مقاله دو مقام جدید عربستان سعودی یعنی ولیعهد و وزیر خارجه آن کشور از طرفداران اتخاذ سیاست سختگیرانه در برابر ایران و در عین حال مورد وثوق آمریکا هستند و بعید نیست که بکوشند، سیاست خارجی ایران از جمله مذاکرات جاری هستهای با غرب را به تنگنا بکشانند.
به اعتقاد آقای صدری اما ایران کماکان برگهای برندهای در اختیار دارد که رجحان آن بر برگهای عربستان آشکار است و این متاعی است که در بازار افکار عمومی جهان به ویژه مغرب زمین، خریداران بسیاری دارد.
آینده روابط ایران و آمریکا
اکثر روزنامهها از قول حسن روحانی در سفر به شیراز تیتر زدهاند که: "تمام قطعنامهها علیه ایران را لغو خواهیم کرد". از همین رو فیاض زاهد در روزنامه آرمان نوشته است، ملاقات محمدجواد ظریف و جان کری در محل اقامت هیات ایرانی در کنار سخنان رئیس جمهور اهمیت زیادی دارد.
به نوشته این استاد دانشگاه، واقعیت آن است که حل پرونده هستهای با کلیدی که آقای روحانی آن را نمایان کرد، میتواند سرآغاز باز شدن قفلهای بزرگ دیگر هم باشد به این معنی که حل پرونده هستهای ایران پلی برای پایان بحران بیاعتمادی تاریخی میان ایران و آمریکا باشد.
آقای زاهد تاکید کرده این یک فرصت تاریخی است که ایران میتواند با کسب امتیازاتی در میان رقبای منطقهای خود از جمله ترکیه و عربستان سعودی، جایگاه خود را بیشتر مستحکم کند. به باور نویسنده، توافق دهم تیر میتواند شروع برای حل بسیاری از مسائل ایران با جامعه بینالملل باشد.
آقایان ضیافت تمام شد!
امروز در صفحه اول روزنامههای تهران، به نقل از رهبر ایران آمده که "کلید مشکلات اقتصادی در لوزان، ژنو و نیویورک نیست"، در همین حال محمد صرفی در سرمقاله روزنامه کیهان نوشته است، حتی اگر از فردا تحریمها برداشته شود و قیمت نفت سه برابر هم شود، نتیجهای جز تشدید بیماری هلندی اقتصاد ایران نخواهد داشت.
به نوشته یادداشت روز کیهان، خداحافظی با نفت برای دولت که به طور تاریخی چرخ اقتصاد و سیاست و فرهنگ و مواردی از این دست را با بشکههای نفت چرخانده کار سادهای نیست اما با توجه به واقعیتهای روشن دنیای سیاست و اقتصاد، باید گفت: آقایان! ضیافت نفت به پایان رسیده است، نمیخواهید فکر خود را به کار اندازید؟
فصل دوم سریال لغو یا اخلال
در گزارشی که در روزنامه شرق به چاپ رسیده آمده که سریال لغو یا اخلال در سخنرانی سیاسیون وارد فصل دوم خود شده است، سریالی که کارگردان آن همانهایی هستند که همیشه بودند؛ تندروها.
در فصل اول سریال لغو و اخلال، فعالان سیاسی اصلاحطلب و برخی چهرههای مستقل سوژه بودند و حالا فصل دوم این سریال در استان فارس کلید خورد، آن هم یک شب قبل از ورود رئیس جمهوری به فارس.
این گزارش حاکیست که نخستین هدف تندروها در فصل دوم، علی یونسی، دستیار ویژه رئیس جمهور در امور اقوام و اقلیتها بود که شامگاه سهشنبه برای سخنرانی به شهرستان گراش رفت، اما اخلال برخی حاضران او را برآن داشت که سخنرانی خود را با یک صلوات، نیمه تمام رها کند.
به نوشته روزنامه شرق اما تنها شیراز و استان فارس نیست که تندروها در آن خودسری میکنند. نمونههای دیگری از این قضایا پیشتر در کرمان، اصفهان، کرمانشاه و مشهد رخ داد. یعنی یا با اخلال و تشنج همراه شد یا این که اصلا پای مدعوین به آن شهرها باز نشد.
کاهش ۲ درصدی نرخ سود بانکی
روزنامه اعتماد در گزارشی از کارشناسان در باره تصمیمات اخیر شورای پول و اعتبار نظرخواهی کرده است. به نوشته این گزارش با گذشت بیش از چهار ماه آخرین ابلاغ بانک مرکزی در مورد تغییرات نرخ سود، سرانجام این نرخ برای سه ماهه پیش رو، در شورای پول و اعتبار به تصویب رسید.
از این پس سپردههای اشخاص در بانکها ۲۰ درصد سود سالانه دریافت خواهد کرد و تسهیلات گیرندگان در قالب عقود مبادلهای ۲۱ درصد سود میپردازند و دریافتکنندگان عقود مشارکتی نیز زیر بازپرداخت سود ۲۴ درصدی خواهند رفت.
به نظر گروه اقتصادی روزنامه اعتماد، این شیوه تعیین نرخ سود یک نوع تبانی بین بانکهای تجاری کشور است، انتقادی که از سوی مسوولان نظام بانکی بیپاسخ نمانده و در این گزارش به چاپ رسیده است.
سود بانکی، تیغ دو لبه
الهه بیگی در روزنامه جهان صنعت نوشته است که به نظر میرسد در راستای اقدامات اساسی دولت برای مهار تورم رویه کاهش نرخ سود سپردههای بانکی به صورت تدریجی ادامه داشته باشد، چرا که با توجه به نرخ تورم اعلام شده که حدود ۱۵ درصد است، میتوان نرخ سود بانکی را به زیر ۲۰ درصد هم کاهش داد. در این میان اما دو نکته بسیار مهم است که باید به آن توجهی ویژه شود.
به اعتقاد نویسنده این گزارش اول این که با کاهش نرخ سود، احتمال خروج سرمایه سپردهگذاران از بانکها وجود دارد. دومین نکته اما بحث نظارتی بانک مرکزی است که پس از اتخاذ تصمیم صحیح در جهت کاهش نرخ سود بانکی، باید عزم خود را جزم کند و از تمامی ظرفیتهای موجود استفاده کند تا این موضوع به خوبی رعایت شود.