روزنامه اعتماد در گزارشی نوشته است که سه هفته پس از انتشار بیانیه لوزان، مذاکرات در وین از سرگرفته شد. شطرنج هستهای میان ایران و کشورهای پنج بعلاوه یک به مراحل پایانی و جدال شاه و وزیر رسیده است. پس از ۱۸ ماه مذاکره فشرده، در نهایت طرفین روی سرفصلهایی به تفاهم رسیدهاند و قرار است تا مهلت ۳۰ ژوئن، جزئیات این متن را تکمیل کرده و پرانتزهای باز را بسته و متن برنامه جامع را نهایی کنند.
به نوشته این گزارش از پروسه نگارش برجام در بسیاری از رسانههای بینالمللی به عنوان مرحلهای سخت و مملو از ریزهکاریها یاد شده است. گفته میشود که اگر دو طرف در مسیر تحقق این راهکارها موفق شوند، سرانجام پرونده هستهای ایران پس از ۱۳ سال مذاکره در حالی تمام میشود که برنامه هستهای ایران از سوی جامعه جهانی به رسمیت شناخته شده و تحریمهای چندوجهی نیز علیه تهران لغو میشود و البته طرف مقابل هم با ابزارهای شفافیتساز از صلح آمیز بودن این برنامه مطمئن خواهد شد.
آل سعود و آرزوهای برباد رفته
جعفر بلوری در سرمقاله روزنامه کیهان نوشته است، تنها ساعاتی پس از اعلام آتشبس، جنگندههای سعودی به بمباران پراکنده برخی مناطق یمن ادامه دادند. سوای از این که هدف واقعی از این حملات کور و پراکنده چیست، باید گفت، جنگ در یمن هنوز تمام نشده و آتش بس اعلام شده نیز شکننده است.
به نظر نویسنده این مقاله، یمن روزهای حساس و سرنوشتسازی را در پیش رو خواهد داشت. به احتمال زیاد سعودیها پس از ناکامی در حملات هوایی، به فکر چاره افتاده و با اعلام آتش بس خواستهاند، علاوه بر انجام یک مانور تبلیغاتی، راهحلی برای جبران این شکست بیابند.
به نوشته این مقاله، اگر این آتش بس دوام پیدا کند، انصارالله قطعا در تثبیت ارضی و بیرون راندن تروریستهای القاعده به موفقیتهای مهمتری هم دست خواهد یافت. گذشت زمان بسیاری از حقایق را نشان خواهد داد، از جمله این که آیا ائتلاف سعودی توانسته موشکهای انصارالله را نابود کرده و مقاومت انقلابیون را بشکند.
استانی شدن انتخابات یا ...
نعمت احمدی در روزنامه آرمان نوشته است که ظاهرا نمایندههای مجلس عزمشان را جزم کردهاند که طرح استانی شدن انتخابات را عملیاتی کنند؛ چرا که پریروز به طرح دو فوریتی آن رای داده و دیروز هم کلیات آن را تصویب کردند و حالا در چرخه دستور کار مجلس قرار گرفته است.
به اعتقاد این حقوقدان، یکی از انتقادهای مطرح شده علیه این طرح آن است که در صورت تصویب و اجرای آن، افراد مستقل یا آن عده از افرادی که بودجهای برای تبلیغات ندارند ولی در عین حال مقبولیت آنها چشمگیر است، به مجلس راه نخواهند یافت.
آقای احمدی نوشته که در این طرح همچنین پیش بینی نشده که اگر نمایندهای استعفا دهد، فوت کند یا به هر دلیلی نتواند در مجلس حضور پیدا کند، کسی که باید جانشین او شود، چگونه انتخاب خواهد شد؟ از طرفی امروز برای بهبود رابطه نماینده با مردم تا جایی که امکان دارد حوزههای انتخابی را کوچکتر در نظر میگیرند نه این که حوزههای خردتر را کلان کرده و معایب ذکر شده را به وجود آورند.
به جای گران کردن نان، یارانه غیر نیازمندان را قطع کنید
فواد شمس، در سرمقاله روزنامه ابتکار نوشته، یارانهها که قرار بود یاریگر مردم باشد این روزها وبال گردن دولت شده است. ساماندهی نحوه اجرای طرح هدفمندی یارنهها به کلاف سردرگمی تبدیل شده است که دهها گره کور دارد. هر زمان که دولت میخواهد یکی از این گرهها را باز کند، بخشی از اقشار مردم خصوصا کسانی که بیشتر از منابع مالی، رانت و قدرت برخوردارند معترض میشوند.
به نوشته این مقاله تازهترین اقدام دولت این است که میخواهد یارانه بخشی از ثروتمندان را قطع کند. بعد از انتشار این خبر ناگهان اظهارات ضد و نقیض فراوانی بیان شد و برخی به آن اعتراض کردند.
به نظر آقای شمس اگر به مسئله یارانهها به صورت ریشهای نگاه کنیم و فلسفه آن را بررسی کنیم، میبینیم که اصلا یارانه یک حق ویژه برای همه اقشار نیست.
ماجرای اشیای چغامیش
محمد بهشتی، در سرمقاله روزنامه ایران نوشته، اشیایی که بامداد چهارشنبه به ایران برگشت، گل نوشته و آثار مربوط به اثر مهر بود که مربوط به محوطه تاریخی چغامیش است. این اشیا قبل از انقلاب در اختیار مرکز شرقشناسی دانشگاه شیکاگو قرار گرفته بود که به دلیل وقوع انقلاب ارتباط با این دانشگاه قطع شد تا سال ۱۳۸۰ که دوباره این ارتباط برقرار و همان سال تعدادی از گل نوشتههای مربوط به تخت جمشید به ایران بازگردانده میشود.
به نوشته رئیس پژوهشگاه سازمان میراث فرهنگی، در دولت گذشته این ارتباط دوباره قطع میشود، ضمن آن که ماجرای دادگاه رسیدگی به شکایت بازماندگان حادثه بمبگذاری لبنان در یکی از دادگاههای آمریکا هم مطرح میشود و دادگاه حکم به توقیف اشیاء مربوط به تخت جمشید نگهداری شده در مرکز تحقیقات شرقشناسی شیکاگو میدهد.
آقای بهشتی که پیشبینی کرده حکم نهایی دادگاه به احتمال زیاد به نفع ایران صادر خواهد شد در عین حال گفته که اشیاء چغامیش خارج از این توقیف بوده و مرکز شرق شناسی شیکاگو در نخستین فرصت این اشیاء را به ایران بازگردانده است.
پسلرزههای مرگ دختر پورشه سوار در فضای مجازی
الناز محمدی در روزنامه شهروند به ماجرای تصادف اخیر دو خودروی گران قیمت در تهران پرداخته که پنج کشته و یک زخمی داشت. به نوشته این گزارش مثل همیشه شایعهها یکی یکی از راه رسیدند؛ بعضی گفتند که یکی از سرنشینان بی ام دبلیو فرزاد حسنی، مجری تلویزیون بوده و بعضی گفتند که مالک پورشه زرد رنگی که در خیابان شریعتی با درخت برخورد کرد، هوتن قلعهنویی، پسر امیر قلعهنویی، سرمربی تیم فوتبال استقلال تهران است.
به نوشته این گزارش این شایعات با تشخیص هویت سرنشینان دو خودرو یکی یکی تکذیب شدند، اما ماجرا به این جا ختم نشد؛ کاربران اینترنتی صفحهای را برای تنها زن قربانی یکی از این تصادفها ساختند، عکسهایش را از صفحه شخصی او در اینستاگرام به این صفحه منتقل کردند و تا لحظه تنظیم گزارش شهروند، حدود هجده هزار نظر زیر صفحه نوشته شد.
نویسنده گزارش آن دسته از نظرات کاربران را که از مرگ این دختر ابراز خوشحالی کردند را دستمایه گفتگو با یک جامعه شناس قرار داده و به بررسی این رفتار اجتماعی در گزارش خود پرداخته است.