آیا میدانستید هر یک کیلو چربی برابر ۷۵۰۰ کیلو کالری است؟ یعنی شما اگر میخواهید یک کیلو لاغر شوید باید زحمت سوزاندن ۷۵۰۰ کیلو کالری را بکشید تا بدنتان مجبور شود کالری مورد نیاز روزانه را از محل چربیهای ذخیره شده در بدن تأمین کند.
یک راه آن مصرف بیشتر است یعنی طول روز ورزش کنید (تا هم سوخت و ساز بدنتان افزایش یابد و هم مقداری انرژی مصرف کنید، به طور مثال ۵۰۰ کیلو کالری). راه دوم هم این است که کالری کمتری دریافت کنید، یعنی رژیم بگیرید (مثلا ۵۰۰ کیلو کالری کمتر از آنچه در یک روز برای بدن نیاز است دریافت کنید).
فرض کنید شما هر دو راه را با هم اجرا کنید، در این صورت بدن شما مجبور میشود از لایههای چربی (که دلیل چاقی است) این ۱۰۰۰ کیلو کالری روزانه را مصرف کند، و این روند اگر هفت روز و نیم ادامه یابد برابر ۷۵۰۰ کیلو کالری است و شما یک کیلو لاغرتر میشوید. در تئوری که بسیار ساده به نظر میآید، در عمل چطور؟ بگذارید بحث اراده و تواناییهای فردی برای انجام کارهای در ظاهر دشوار را بسپاریم به مطلب بعدی اما مطمئن باشید در عمل هم به همین سادگی است...
چطور بفهمیم اضافه وزن یا کمبود وزن داریم؟ به کمک شاخصی به نام BMI. این شاخص میزان توده چربی بدن را نشان میدهد، البته باید توجه شود در کودکان، زنان باردار، اشخاص مسن و ورزشکارها (به دلیل بالا بودن حجم عضله) از این شاخص استفاده نمیشود.
BMIهر کس از تقسیم وزن آن فرد، برحسب کیلوگرم بر مجذور قد او، بر حسب متر به دست میآید.
(متر) قد * قد / (کیلو) وزن= BMI
بگذارید مثالی بزنیم: فرض کنید فردی با قد ۱۷۵ سانیت متر، وزنی برابر ۶۰ کیلو گرم دارد، بنا براین BMIاین فرد برابر است ۱. ۷۵*۱. ۷۵ % ۶۰ که نتیجه ۱۹. ۵۹ است.
حال این عدد چطور مورد استفاده قرار میگیرد؟
جدولی برای استاندارد کردن این ارقام وجود دارد، بدین صورت که عدد به دست آمده اگر بین پانزده تا هجده و نیم بود، فرد دچار لاغری (نوعی از سوءتغذیه) است. بین هجده و نیم تا بیست و پنج، نشان دهنده وزن طبیعی، بیست و پنج تا سی اضافه وزن، سی تا سی و پنج چاقی درجه یک، سی و پنج تا چهل چاقی درجه ۲ و چهل به بالا چاقی درجه ۳ یا چاقی خطرناک است. برای مثال بالا فرد مورد نظر در وضعیت مطلوبی است.
رژیم گرفتن با مشورت پزشک متخصص
باید توجه کنیم صرفا بوسیله توجه به انرژی غذایی و رعایت در کنترل مصرف انواع خوراکیها به اندام دلخواه خود نمیرسیم و این امر نیاز به داشتن فعالیتهای مرتب ورزشی است، دوماً حذف بسیاری از این خوراکیها که کالری فراوان آنها دچار وحشت ما میشود بدون نظر پزشک تغذیه میتواند اثرات منفی بر سلامتی ما داشته باشد، زیرا ممکن است خود را از دریافت برخی مواد غذایی لازم برای بدن محروم کنیم.
و این مسئله میتواند اثرات بسیار زیان باری برای سلامتی ما به دنبال داشته باشد، و منجر به ایجاد عوارضی همچون ریزش مو، ناراحتیهای قلبی، خرابی پوست صورت و بدن، اختلال در رفتار و عصبی شدن، افسردگی و بسیاری مشکلات دیگر گردد. بنابر این به شما پیشنهاد میکنیم برای اینکه در کمال سلامت جسمی و روحی به وزن ایده آل خود برسید حتماً قبل از هر اقدامی به دکتر تغذیه مراجعه کنید، تأکید میکنم دکتر تغذیه، نه وب سایتهای مختلف یا دوست و آشنا!
رژیمهای سخت شما را چاق میکنند
بدن انسان از مکانیزم بسیار هوشمندی برخوردار است، در هنگام سختیها و مشکلات خود را طوری با آنها تطابق میدهد تا بتواند در آن شرایط دوام آورد. وقتی شما به یک باره یک رژیم سخت را شروع میکنید، بدن شما در شرایطی قرار میگیرد که برای جلوگیری از کمبود مواد غذایی سوخت و ساز خود را کاهش میدهد و بیشتر کالری دریافتی را ذخیره میکند، در این شرایط شما هرچه سختتر رژیم میگیرید بدنتان بیشتر مقاومت میکند و کالریها را بیشتر ذخیره میکند.
طی این رژیم شاید شما لاغرتر شوید اما به دلیل پایین آمدن سوخت و ساز کسل و بیحال میشوید؛ همینطور هنگامی که رژیم خود را متوقف کنید به سرعت دوباره چاق میشوید زیرا بدن شما هنوز در حال مبارزه با قحطی است که فکر میکند آمده است! بنا بر این باز هم تکرار میکنم مراجعه به پزشک متخصص و ماهر تغذیه جزو ضروریات آغاز یک رژیم غذایی مناسب است.
حال با دانستن همه این مسائل اجازه دهید نگاهی به جدول کامل مواد غذایی بیاندازیم، این جدول بخصوص مورد توجه آن دسته از دوستانی قرار خواهد گرفت که به صورت افراطی از برخی خوراکیها مثل آجیل و شیرینی استفاده میکنند. شاید شما هم مثل ما با دیدن برخی ارقام این جدول شوکه شوید: