یک کمپین متفاوت در تبریز: با سر بطری، ویلچر بسازید!

حتی از جاهایی که فکرش را هم نمی‌کرده، در بطری برایش فرستاده شده، از در بطری‌های پلاستیکی آب و آبمیوه و نوشابه تا در شامپو و خمیر دندان و ...  حالا همین سر بطری‌ها به شش ویلچر تبدیل شده‌اند. شش صندلی چرخدار که هر کدام حکم پاهای یک معلول را دارند.
سپیده جلالی، لیسانس علوم سیاسی دارد و اهل تبریز است. او در سفری که به ترکیه داشت، با کمپین تبدیل سر بطری‌های پلاستیکی به ویلچر آشنا می‌شود و به فکر اجرایش در ایران می‌افتد. او به ایران وایر می‌گوید: «واقعیت این است که این کمپین در خیلی از کشورها وجود دارد و به صورت بسیار سیستماتیک کار می‌کند. یعنی مردم سر بطری تحویل می‌دهند و برای معلولان ویلچر می‌گیرند. از وقتی با این کمپین آشنا شدم، مدام راه‌اندازی چنین کمپینی در ایران گوشه ذهنم بود تا این که تصمیم گرفتم از خودم شروع کنم . اول خودم و خانواده‌ام شروع به جمع آوری این سر بطری‌ها کردیم و بعد به دوستانم خبر دادم.»
 
سپیده بعد ار مدتی یک کمپین فیس بوکی راه می‌اندازد و از مردم می‌خواهد که سر بطری‌های پلاستیکی‌شان را جمع کنند و برایشان می‌نویسد که این بطری‌ها قرار است به ویلچر تبدیل شوند. او از طریق طراحی پوستر و چسباندن آن در مراکز خرید، کتابفروشی‌ها و مراکز فرهنگی به کسانی که به فیس بوک دسترسی ندارند، هم، فراخوان می‌دهد.
 
در ادامه، سپیده شش مرکز در مناطق مختلف تبریز معرفی می‌کند و از همه می‌خواهد که در بطری‌ها‌ی جمع آوری شده را به این مراکز تحویل دهند: «این شش مرکز به صورت داوطلبانه با من همکاری می‌کردند. سر بطری‌ها را از مردم می‌گرفتند و دست آخر همه سر بطری‌ها را من از شش مرکز جمع آوری می‌کردم و به پارکینگ خانه‌مان می‌بردم.»
 
سپیده به تنهایی کار جداسازی، شمارش و بسته بندی بطری‌ها را به عهده می‌گیرد. او در عرض هشت ماه توانسته هزار کیلو (یک تن) بطری جمع آوری کند و آن‌ها را به بازیافت بفروشد و با درآمدش شش ویلچر تهیه کند. او می‌گوید: «یک تن بطری بیش از نیم میلیون در بطری بود که حدود صد و بیست گونی ده کیلوگرمی شد، شمارش و بسته بندی این‌ سربطری‌ها کار سختی بود اما من می‌خواستم هر طور شده، این کار را انجام دهم و خدارا شکر توانستم.» قیمت هر کیلو زباله بازیافتی بسته به فصل و موقعیت بازار فرق می‌کند و از چهار صد تومان تا هزار و دویست تومان متغیر است.
 
سپیده این کمپین رافقط برای خرید ویلچر و کمک به معلولان راه نیانداخته، کمک به طبیعت یکی از مهم‌ترین هدف های این کمپین است: «من فکر می‌کنم کار این کمپین از دوجهت ارزشمند است. اول این که جمع‌آوری این درهای  بطری کمک بزرگی به طبیعت است. چون بعضی پرندگان، بدون آگاهی این سر بطری‌های پلاستیکی را می‌خورند. حتی اگر این بطری‌ها در خاک بمانند هم تا سالیان سال می‌ماند و از بین نمی‌روند. دوم این که ما از زباله به بهترین شکل استفاده کردیم. یعنی از هیچ به این‌جا رسیدیم.» سپیده جلالی معتقد است این کمپین دو گروه را با خود همراه می سازد: «اولین گروه کسانی هستند که درگیر محیط زیست و طبیعت هستند و دلشان می‌خواهد این درهای پلاستیکی به سیستم بازیافت سپرده شود و دومین گروه کسانی هستند که به طبیعت و محیط زیست کاری ندارند اما دوست دارند به معلولان کمک کنند و ویلچر تهیه کنند.»  به همین دلایل او در فراخوانی که برای کمپین منتشر کرده، توضیح زیادی نداده اما آدم‌های زیادی را با خود همراه کرده است.
 
خانم‌های خانه‌دار بچه های 4 ساله کلاس نقاشی، دانشجویان دانشگاه های مختلف، مغازه داران، کارمندان، کارگران، مهمانداران خطوط هوایی، رستوران دارها و خیلی از افراد دیگر  دست به کار شده‌اند و در بطری‌های پلاستیکی را جمع کرده‌اند: « جالب‌ترین اتفاق این کمپین حضور همه ادم‌های جامعه از طبقات مختلف و طرز فکرهای متفاوت بود. یعنی هم خانم‌هایی که در کلاس‌های آموزش قرآن شرکت می‌کردند، برای ما سربطری جمع‌آوری می‌کردند، هم خانم‌هایی که در کلاس‌های یوگای باشگاه و یا آرایشگاه ها دور هم جمع می‌شدند. واقعیت این است که ما همیشه درباره خودمان بد می‌گوییم. مثلا می‌گوییم مردم ایران همکاری بلد نیستند و یا کار جمعی نمی‌دانند و ... اما  بعد از همکاری مشتاقانه مردم  در این کمپین، به من ثابت شد که هیچ کدام از این حرفها درست نیست و اگر سیستم پاسخگویی وجود داشته باشد، مردم هر چه در چنته داشته باشند، رو می‌کنند.»
 
تعداد سر بطری‌هایی که در خانه‌ها جمع می‌شود، خیلی کمتر از  جاهایی مثل رستوران هاست. اما برای سپیده جمع‌آوری از خانه‌ها مهم‌تر از هرجای دیگر است: «جمع‌آوری از خانه‌ها بسیار مهم است برای این‌که مسئله تفکیک زباله که متاسفانه برای مردم ما دغدغه نیست، کم کم و با همین کارهای کوچک جا می‌افتد.»
 
سپیده بیست و پنج ساله است و تصمیم گرفته این راه را تا جایی که امکان دارد، ادامه دهد. او آرزو دارد این کمپین به شهرهای دیگر هم برسد و  روز ی برسد که همه مردم ایران درهای بطری را برای خرید ویلچر کنار بگذارند. ایده های دیگری هم دارد:« بعد از کار روی تفکیک در بطری‌های پلاستیکی، می‌خواهم سراغ تفکیک کاغذ و فلز از زباله‌ها بروم.»
+147
رأی دهید
-4

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۵۰
    Dur az persia - فرانکفورت، آلمان

    چند وقت دیگه به دلیل اینکه اولویت را کمک به معلولان فلسطین و غزه قرار نداد و کمک به هموطن ایرانی اولویت کارش بوده سر از اوین در میاره، باور کنید از این جماعت ضد ایرانی هیچ چیز بعید نیست!!!
    5
    25
    ‌سه شنبه ۵ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۹:۳۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۶
    ازاده باش - هامبورگ، آلمان

    افرین به تو بانوی مهربان و تمام کسانی که در راه خدمت به همنوعشون حتی قدمی کوچک بر میدارن...کاریست بسیار ارزشمند .
    0
    38
    ‌سه شنبه ۵ اسفند ۱۳۹۳ - ۲۰:۳۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۷۲
    فدای آقا - اودنسه، دانمارک
    متاسفانه در سایت کاربرانی هستید که از نظر روحی و روانی دچار مشکل و اختلال هستند و مخصوصا به خبرهای مثبت منفی میدند. دلیل اینکه هنوز منفی نیامده بخاطر این هست که این قبیل افراد میگند : نکنه منفی بدیم، همین بلا سر خودمون بیاد. همین ترس و وحشت انسان از بلا دلیل روشن و واضحی است بر اثبات وجود خداوند.
    22
    14
    ‌سه شنبه ۵ اسفند ۱۳۹۳ - ۲۱:۱۰
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۷
    perser68 - فلوریدا، ایالات متحده امریکا
    [::فدای آقا - اودنسه، دانمارک::]. شما خودت جزو کدومشی حالا ؟.
    2
    13
    ‌سه شنبه ۵ اسفند ۱۳۹۳ - ۲۱:۲۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۵
    Unkn0wn - اصفهان، ایران
    چرا فقط روی درب بطری تمرکز کرده ؟. خب اگه قراره بازیافت بشه خود بطری یا اصلا هر چیز قابل بازیافت رو جمع اوری کنه بهتره که . درسته که درب بطری وقتی که توی کیسه جمع بشه وزنش خیلی زیاد میشه اما بدلیل کوچیک بودن تفکیکش مشکل تر هست.
    4
    5
    ‌سه شنبه ۵ اسفند ۱۳۹۳ - ۲۱:۲۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۷
    perser68 - فلوریدا، ایالات متحده امریکا
    تو جنگ جهانی دوم وقتی آلمانیا مشکل کمبود غذا پیدا کردن تو گلدوناشون به جای شمعدونی سیب زمینی میکاشتن!امروز مردم یونان به خاطر مشکلات مالی بالای پشت بوماشون سبزی پرورش میدن! اما همین استفاده از پشت بوم تو آلمان و آمریکا بخصوص تو نیویورک خیلی رواج داره! تو ایران فکر نمیکنم کسی تا حالا اونجور که خارجی استفاده میکنه از پشت بومش استفاده کنه! خیلی ها تو ایران آپارتمان دارن بدون حیاط، اما پشت بوم خوبو خالی که میشه درش سبزی حتی درخت میوه کاشت! درختای اصلاح شده که میوه زیادی هم میدن! میشه دوتا مرغ هم اون بالا نگه داشت! شاید خنده داره! من سال ۶۷تو چهار راه ولیعصر تهران توی بالکنی یه مرغو خروس دیدم! از زباله های آشپزخونه و یه مقدار گندم میشه بهشون غذا داد و از کودشون هم استفاده کرد برای حداقل درخت! جدای از مسئله تولید غذا اون دوستی با طبیعتو آدم به بچه ها یاد میده! بچه خیلی دوست دارن چنین چیزیو و بودن درخت و گلو گیاه و سبزی پرنده و حشراتو باخودش میاره! کافیه تو کیسه های کنفی یه مقدار خاک ریخت و گیاه سبز کرد! اینجا بالای پشت بوم درخت نخل شاید ۵متری کاشتن و چندتا کنار هم شده سایبون!
    4
    19
    ‌سه شنبه ۵ اسفند ۱۳۹۳ - ۲۱:۳۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۷
    perser68 - فلوریدا، ایالات متحده امریکا
    امروز تو ایران فضای زیادی برای درخت کاری وجود نداره اما خیلی ها این امکانو دارن که یه گیاه پیچک کنار دیوار خونه هاشون بکارن و فقط چند روز نیاز به مواظبت داره و بعد از دو یا سه سال بسیار رشد میکنه و بسیار هم زیبا و هرچه بزرگتر میشه زیبایش بیشتر و تا حدودی با برگها و ساقه هاش همون کاریو میکنه که درخت انجام میده! پناهگاه پرنده ها میشه، گلو میوه میده که از گلاش حشره و از میوه هاش پرنده ها تغذیه میکنن و تو بین ساقه هاش لونه میکنن! برگهاش تو پائیز فوق العاده زیبا میشه! بعدش میشه برگاشو تبدیل به کمپوست کرد! هیچ خطر و مشکلی برای دیوار و ساختمون نداره! فقط باید گاهی وقتا جاهایی رو که نباید بپشونه مثل پنجره رو قطع کرد! هر چند سانتی که رشد میکنه با تولید برگ یه بادکش ۵ تائی کنار برگ تولید میکنه تا خودشو به دیوار بچسبونه و هیچ آسیبی به دیوار نمی رسونه و هیچ رشدی به داخل دیوار نمیکنه! دو نوع پیچک وجود داره که هردو قشنگن، با برگهای سه وجهی و با برگهای ۵وجهی که پنج وجهی مناسبتر! خواستن توانستن است ! ملا ها به فکر مردم نیستن اما مردم میتونن خودشون برای روحو روانشون حداقلو انجام بدن! بدرود
    3
    15
    ‌سه شنبه ۵ اسفند ۱۳۹۳ - ۲۱:۵۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.