حمله به آزادی؛ "راستی شما کجایی هستید؟"

حمله به آزادی؛ "راستی شما کجایی هستید؟"

من شارلی ابدو هستم" از اصلی‌ترین شعارهایی است که پس از حمله روز چهارشنبه شکل گرفت

 

روز چهارشنبه، هفتم ژانویه، در فرانسه روز رونمایی از رمان جدید میشل ولبک، نویسنده بنام فرانسوی، بود. اما کتابی که هنوز در قفسه‌های کتابفروشی‌های خیابان "سن میشل" پاریس قرار نگرفته بود، به یک بحث ملی در این کشور بدل شد.

ماجرای کتاب "تسلیم" در فرانسه‌ای می‌گذرد که سیاستمداری مسلمان به مقام ریاست‌جمهوری رسیده و تمامی پایه‌های آزادی و "لائیسیته" (نظام لائیک فرانسه) آن کشور از بین رفته است، زنان دیگر حق کار ندارند و قوانین کشور در حال اسلامی شدن است.

ولبک با ابراز نگرانی درباره آینده فرانسه گفته است: "جمهوریت و لائیسیته در فرانسه مرده است."

در حالی که بسیاری از رسانه‌ها ولبک را سوپراستار ادبیات و سیاست این روزهای فرانسه می‌خواندند، در دیگر سو بسیاری نیز او را به همسویی با "موج اسلام‌هراسی" در اروپا متهم می‌کردند. اما فرانسوا اولاند، رئیس‌جمهور فرانسه، در واکنش به تصویر توصیف‌شده از فرانسه در این کتاب گفته بود: "تسلیم این هراس نشوید."

همه رسانه‌ها خود را برای پوشش خبر رونمایی این کتاب با موضوع جنجالی اسلام و ۵ میلیون فرانسوی مسلمان آماده کرده بودند. اما به ناگهان، خبری هولناک کتاب ولبک را به فراموشی کامل سپرد.

سه مرد سیاهپوش با حمله به دفتر هفته‌نامه طنز "شارلی ابدو" هشت روزنامه‌نگار و کاریکاتوریست به‌نام آن رسانه، از جمله دبیر آن، سرایدار ساختمان و دو پلیس را در محله یازدهم پاریس به قتل رساندند.

"الله اکبر"، "انتقام محمد پیامبر گرفته شد"، "شارلی ابدو را کشتیم"، این‌ها شعارهایی بود که مهاجمان پس از حمله و در حال فرار در خیابان فریاد کشیدند.

فرانسه را شوک فرا گرفت. آنچه رخ داد، به گفته رسانه‌ها در فرانسه از زمان جنگ جهانی دوم به این سو، بی‌سابقه است.

در ساعات ابتدایی، جامعه سیاسی فرانسه واکنش نشان داد. هدف قرار گرفتن بنیان آزادی فرانسه، کلید واژه تمامی این واکنش‌ها بود؛ فرانسوا اولاند آن را حمله به آزادی و آزادی بیان فرانسه خواند. نیکولا سارکوزی، رئیس‌جمهور سابق و رهبر حزب اپوزیسیون "یو ام پی" آن را حمله به دموکراسی فرانسه توصیف کرد و مارین لوپن، رهبر حزب راستگرای افراطی نیز با اشاره به نقش "مسلمانان بنیادگرا" این حمله را "نشانه رفتن آزادی و آزادی بیان" در فرانسه خواند.

ساعاتی بعد، گویی فرانسه تا حدی از شوک خارج شد، بیش از ۳۵ هزار نفر در میدان رپوبلیک پاریس در حمایت از آزادی بیان و "شارلی ابدو" جمع شدند، در لیل و لیون بیش از ده هزار نفر و در مارسی، شهری که جمعیت بسیار زیادی از مهاجران مسلمان را در خود جای داده است، ده هزار نفر در میدان مرکزی شهر جمع شدند. تجمعاتی که بدون دعوت رسانه‌های رسمی یا احزاب سیاسی انجام شد و جمعیت تنها به معجزه شبکه‌های اجتماعی دور هم جمع شدند.

رهبران جوامع مسلمان فرانسه نیز حمله را به شدت تقبیح کردند، حسن شلقومی، از معروف‌ترین امام‌های فرانسه، گفت: "این وحشی‌ها روحشان را به جهنم فروخته‌اند و می‌خواهند که هراس‌افکنی کنند. آنها آزادی و پلیس‌هایی را که محافظ این آزادی هستند، هدف قرار داده‌اند."

حمله به آزادی؛ "راستی شما کجایی هستید؟"
بزرگداشت قربانیان حمله به دفتر مجله شارلی ابدو


شکاف در "شش ضلعی"

اما سال‌هاست که نشانه‌های فراوانی در این کشور "شش ضلعی" از بروز بحران در نگاه به "دیگری" در جامعه و مسلمانان این کشور وجود دارد. بحرانی که می‌توان یک سوی آن را در کتاب ولبک و سوی دیگر را در "عملیات تروریستی چهارشنبه سیاه" عنوان کرد.

طبق نظرسنجی‌ها، اگر یک روز پیش از "چهارشنبه سیاه" انتخاباتی در فرانسه برگزار می‌شد، مارین لوپن، رهبر حزب راست افراطی که گفتمان ضدخارجی، ضدمسلمان و ضدیهودی‌های آن کشور را رهبری می‌کند، در دور اول، به ریاست‌جمهوری می‌رسید.

طبق نظرسنجی دیگری که در سال ۲۰۱۴ انجام شد، مردم فرانسه تصور می‌کنند که ۳۱ درصد جمعیت کشور را "خارجی‌ها" تشکیل می‌دهند، تصوری که چهار برابر بیش از رقم واقعی است. ۸۷ درصد اعضای حزب رئیس‌جمهور سابق فرانسه هم که راست میانه‌رو آن کشور را نمایندگی می‌کند ، طبق نتایج آمارگیری در سال ۲۰۱۴ معتقدند که در فرانسه بیش از حد "خارجی" حضور دارد، در حالی که در سال ۲۰۰۶ تنها ۳۸ درصد اعضای این حزب چنین اعتقادی داشتند.

در دیگر سوی جزایر دورافتاده جامعه فرانسه هم ۹۰۰ زن و مرد جوان با ملیت فرانسوی حضور دارند که طی سال‌های اخیر به گروه‌های جهادگرا در خاورمیانه بخصوص گروه جهادگرای موسوم به "دولت اسلامی" پیوسته‌اند. بیشتر آنها را نیز نسل دوم و سوم مهاجران مسلمان آن کشور تشکیل می‌دهند. فرانسه در این زمینه اولین کشور غربی صادرکننده جهادگرا به شمار می‌رود.

هویت مسیحی و حتی یهودی جامعه فرانسه که از قوانین سفت و سخت نظام لائیک فرانسه تبعیت می‌کنند در حال آب رفتن است. در سال ۱۹۶۶ بیش از ۸۰ درصد فرانسوی‌ها خود را کاتولیک معرفی می‌کردند، اما این رقم در سال ۲۰۰۷ به ۵۱ درصد رسید. تنها ۵ درصد‌ فرانسوی‌ها مرتب به کلیسا می‌روند و ۶۳ درصد جوانان بین ۱۸ تا ۲۴ سال خود را بدون مذهب توصیف می‌کنند.

اما در سوی دیگر مسیر کاملا برعکس است، هویت اسلامی و مذهبی هر روز در جامعه مسلمانان فرانسه پررنگ‌تر می‌شود. هویتی که به گونه‌ای رشد می‌کند که خود را در تقابل با ارزش‌های سنتی فرانسه همچون دموکراسی، آزادی بیان و لائیسیته می‌یابد. از جمله بیش از یک‌چهارم مسلمانان فرانسه "جمهوریت" آن کشور را در تقابل با دین خود توصیف می‌کنند.

طبق اعلام وزارت کشور فرانسه ۹۰ درصد نسل دوم مهاجران مسلمان بین ۱۸ تا ۲۵ ساله با اصلیتی از کشورهایی مانند مغرب یا ترکیه، شعائر ماه رمضان را به جا می‌آورند. همچنین، در حالی که ۳۰ درصد نسل دوم مهاجران ۲۱ تا ۲۵ ساله مسلمان، شعائر اسلامی را به جا می‌آورند، این رقم بین مهاجران نسل اول و بالای ۴۰ سال حدود ۲۰ درصد است.

بر اساس تحقیقات مدرسه عالی علوم اجتماعی "ای‌اچ‌ای‌اس‌اس" فرانسه، میزان پایبندی نسل دوم مهاجران مسلمان به شرع و زندگی "حلال" در فرانسه بیش از والدین خود است.

تمام این آمارها گویای یک واقعیت تلخ است؛ فرانسه از فرانسوی کردن فرزندان مهاجران خود که همانند تمام شهروندان آن کشور از تمام امکانات رفاهی، آموزشی و اقتصادی برخوردارند، ناتوان است.

با آنکه رواداری و احترام به دیگران از پایه‌های نظام آموزشی فرانسه است، اما به نظر می‌رسد که بیگانه و "خارجی" انگاشتن "دیگری" همچنان در جامعه فرانسه بسیار پررنگ است.

یک همکار روزنامه‌نگار روزی ماجرای طنزآمیزی در این رابطه تعریف می‌کرد، او می‌گفت پدربزرگ من در جنگ برای فرانسه مرده است و سه نسل است که اعضای خانواده من در این کشور زندگی می‌کنند، درس خوانده‌اند، کار کرده‌اند و مالیات پرداخته‌اند، اما خیلی پیش می‌آید که از من همچنان بپرسند: "راستی شما در اصل، کجایی هستید؟"

+24
رأی دهید
-2

Hojati 47 - استکهلم‌-سوئد - استکهلم‌-سوئد
من مخالف خشونت هستم اما باید بفهمن که اول تو کشورهای دیگه دخالت نکنن دوم این که هر دینی برای خودش قابل احترامه..اینها هم باید از اشی که خودشون پختن یک ملاقه بخورن
‌پنجشنبه 18 دي 1393 - 14:56
رزم جو - لوس انجلس - امریکا
شاعر میگه : چاه نکن بهر کسی‌ اول خودت بد کسی‌. آره پسر خوبم لول
‌پنجشنبه 18 دي 1393 - 15:50
my babylon - سن خوزه - ایالات متحده آمریکا
شما اگر یک کم تو یوتیوب سرچ کنید می بینی که در ایران همش به عیسائی ها گیر میدن بد شما حرف مفت نزن این کار شما مسلموناست که همش میکد دین ما کامل است پس لطفآ توجیه الکی نکن که دارم از خنده میمیرم حجتی ٤٧
‌پنجشنبه 18 دي 1393 - 16:43
Darya_ir - دوسلدورف - المان
ایا در زمان شاه فقید . ادیان از جایگاه احترام وازاد نبودند? جمهوری اسلامی خواستید . بقول خمینی جمهوری اسلامی نه یک کلمه کمتر . نه یک کلمه بیشتر ..یعنی بقیه ا بروند.....
‌پنجشنبه 18 دي 1393 - 17:27
بت شکن - مونترال - کانادا
جهان در کنار مردم فرانسه است، ما ایرانیان زخم خورده نیز در کنار مردم فرانسه و استرلیا و آمریکا هستیم ولی‌ باید پرسید انروزی که زنده یادان بختیار ها، فرخزاد ها، شرفکندی‌ها و هزاران جوانان ما که در دهه ۶۰ قربانی خشونت تروریستها شدند آیا مردم فرانسه و آسترلیا و آمریکا در کنار ما بودند و ماندند؟
‌پنجشنبه 18 دي 1393 - 17:27
Darya_ir - دوسلدورف - المان
بت شکن - مونترال - کانادا --درود بر افکار و نوشته شما .
‌پنجشنبه 18 دي 1393 - 17:58
MIRZADEH I ESHGHI - دوسلدورف - آلمان
اینها همونهای نیستن که قرار بود اسد رو ساقط کنن و غرب حمایتشون میکرد؟
‌پنجشنبه 18 دي 1393 - 19:30
irane aziz - وین - اتریش
هنوز چند ماه از مرگ مظلومانه فرهاد امیر اصلانی به جرم توهین به یونس ناا پیغمبر نگذشته و سهیل عربی‌ هم داره به جرم توهین به محمد اعدام می‌شه،و ۳۵ ساله که داعشی‌های ایران میلیونها ایرانی‌ را اسیر دین ارتجأی خودشون کردن و دنیا هم قبولشون کرده و ابامای بزدل و مسلمان زده هم در خفا از اونا حمایت می‌کنه....چرا در قتل امیراصلانی،فرخزاد،بختیار و ده‌ها مظلوم مخالف نظام که بی‌رحمانه ترور شدن،جهان به صدا در نیومد
‌پنجشنبه 18 دي 1393 - 23:46
توپوزی - لینز - اتریش
Darya-دوسلدورف-آلمان -آقا ساواکی !! ما همه آدمهای عاقل مخالف جمهوری اسلامی هستیم ولی تو داری برای اخوندها خوراک تبلیغاتی درست میکنی.شاه فقیدت چه ربطی به تیراندازی سه تا الجزایری تو فرانسه دارد.مردم ایران تصمیم گرفتند به حکومت مشتی انگل خاتمه بدهند.اگر اربابهای تو بزدل بودند و برای فرار از هم سبقت گرفتند و مملکت را برای تنها گروه متشکل گذاشتند و فلنگ را بستند و آخوندها هم به همه چیز گند زدند دلیل برائت اربابت نمیشود.آدم کشی آدم کشی است چه ده تا چه هزارتا.
‌پنجشنبه 18 دي 1393 - 23:57
بادبادک - زوریخ - سویس
والا حافظه من تا جایی‌ که یاری میکنه اینا همه فرزندان کسانی‌ هستن که نسل قبلیشون از دست حیواناتی مثل خودشون به اروپا پناهنده شدن حالا توله‌های همون حیوانات شدن مار تو آستین! ببخشید ولی‌ نادان هستن این دوستان اروپایی‌ که به این حیوانات پناهندگی دادن که فکر می‌کنن نسل بعدیشون آدم میشه. اینا ذاتاً خرابن میگن یک بز گر گله را گر می‌کند باید این حیوانات رو با اردنگی بفرستن همون قبرستونی که ازش اومدن خودشون + کل فک و فامیل و فرزندان حتی نوزادان. الان فاز روشن فکری نگیرید نوزادان اینا هم بزرگ بشن همین میشن همون طوری که اینا شدن.
جمعه 19 دي 1393 - 00:05
قیس - اهواز - ایران
غربی‌ها آزادی رو زندان کردن با این آزادیشون، کجای دموکراسی اینجوریه که به ادیان مذاهب توهین بشه،شوخی هم حدی داره با کسی شوخی کن که باهات شوخی داشته باشه
جمعه 19 دي 1393 - 12:46
MIRZADEH I ESHGHI - دوسلدورف - آلمان
بادبادک جان حافظ ات که ظاهراً ضعیفه.لاقل مطالعه و سواد ت رو زیاد کن تا بفهمی ریشه فرار نسل قبلی این جنایت کار‌ها در سابقه و روحیه استعمار گر‌ فرانسوی‌ها ریشه داره که نسل‌های قبلی‌ الجزائر ای‌ها رو به فرانسه کشونده البته غالبا به گتو‌های اطراف شهر‌های بزرگ و اینکه هنوز فرانسه به شکل فعال به خاطر داشتن روحیه استعمار گری در امور داخلی‌ دیگر کشور‌ها از مالی‌ تا سوریه دخالت میکنه و بستر مناسبی رو برای این جنایتکار‌ها فراهم میکنه.
جمعه 19 دي 1393 - 15:44
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.