'یک سوم خانوارهای ایرانی فرزند ندارند یا تک فرزند هستند'
یک سوم خانوارهای ایرانی یا فرزند ندارند یا تک فرزند هستند
محمد ناظمی اردکانی رییس سازمان ثبت احوال ایران گفته است که در ایران سالانه یک میلیون و ۴۰۰ هزار تولد ثبت می شود و در مقابل ۴۰۰ هزار نفر می میرند. ۸۰۰ هزار ازدواج صورت می گیرد که ۱۶۰ هزار مورد آن به طلاق منجر می شود.
آقای ناظمی پیش از خطبه های نماز جمعه تهران گفته که ۳۳ درصد جمعیت ایران (یک سوم) یا فرزند ندارند یا تک فرزند هستند که ۱۴ درصد خانوارها فرزند ندارند و ۱۹ درصد آنها نیز تک فرزند هستند.
به گفته رئیس سازمان ثبت احوال، آمارها نشان می دهد که ولادت و ازدواج در حال کم شدن و فوت و طلاق در حال افزایش است.
نرخ رشد جمعیت ایران که در دهه ۶۰ خورشیدی به حدود ۴ درصد رسیده بود بعد از برنامه کنترل جمعیت کاهش یافت و آمارها نشان می دهد که اکنون نرخ باروری به ۱.۷ درصد کاهش پیدا کرده است.
سیاست کنترل جمعیت در ایران با شعار "دو بچه کافی است و زندگی بهتر، فرزند کمتر"، پس از پایان جنگ هشت ساله ایران و عراق و همزمان با آغاز ریاست جمهوری اکبر هاشمی رفسنجانی در سال ۱۳۶۸ شروع شد. این برنامه پیش از انقلاب بهمن ۱۳۵۷ نیز پیگیری می شد اما پس از آن تا پایان جنگ ایران و عراق متوقف شده بود.
رشد جمعیت در سالهای جنگ هشت ساله با عراق به نزدیک چهار درصد رسیده بود
این تغییر سیاست به افزایش شدید جمعیت در دهه ۶۰ خورشیدی منجر شد و هشدار کارشناسان را در پی آورد.
در طول اجرای برنامه کنترل جمعیت، وزارت بهداشت با ارائه مشاوره رایگان، توزیع کاندوم، وازکتومی (بستن لوله مردان)، توبکتومی (بستن لوله رحم زنان) و روشهای دیگر سعی در کنترل افزایش جمعیت ایران داشت.
بالا بردن سطح رفاه عمومی و خدمات اجتماعی یکی از مهمترین انگیزه های سیاست کنترل جمعیت در ایران بود.
اما دو سال پیش در مهر ماه سال ۱۳۹۱ آیت الله علی خامنه ای رهبر ایران، سیاست کنترل جمعیت را اشتباه توصیف کرد و گفت که "یکی از خطاهایی که خود ما کردیم این بوده که تحدید نسل از اواسط دهه ۷۰ به این طرف باید متوقف میشد. مسئولان کشور در این باره اشتباه کردند و خود بنده هم سهیم هستم."
بعد از آن دولت سیاست کنترل جمعیت را کنار گذاشت و برنامه تشویق فرزند آوری را در دستور کار قرار داد و آقای ناظمی اردکانی می گوید که بنابر این سیاست "نرخ باروری باید از ۱.۷ درصد به ۲.۱ درصد برسد."
به گفته رئیس سازمان ثبت احوال، خانواده های ایرانی "کوچک شده و در حالی که در دهه ۶۰ هر خانواده ۶ نفر عضو داشت هماکنون این تعداد به ۳ نفر کاهش پیدا کرده است."
بر اساس آمارهای منتشر شده جمعیت ایران به ۷۸ میلیون نفر رسیده است.