سازمان انرژی اتمی: خرید تجهیزات برای رآکتور اراک 'خلاف و نقض توافق ژنو نیست'

ایجاد رآکتور آب سنگین اراک از جمله برنامه‌های نگران‌کننده برای برخی کشورها بوده است

ایران گزارش حاکی از نگرانی مقامات آمریکایی در مورد خرید تجهیزات برای رآکتور اراک را وارد ندانسته است.

روز سه شنبه، ۱۸ آذر (۹ دسامبر)، بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران در مورد گزارش‌های حاکی از اقدام به خرید تجهیزات برای رآکتور آب سنگین اراک، گفت که چنین خریدهایی "خلاف و نقض توافق ژنو نیست."

روز گذشته، خبرگزاری فرانسه نوشت که اخیرا دولت ایران به خرید تجهیزاتی در راستای دنبال کردن برنامه‌های اتمی خود مبادرت کرده و مقامات آمریکایی به طور خصوصی ابراز نگرانی کرده‌اند که ممکن است جمهوری اسلامی در صدد تسریع در اجرای برنامه های هسته‌ای خود برآمده باشد.

این خبرگزاری با یادآوری اینکه حدود دو هفته پیش، جمهوری اسلامی و کشورهای ۱+۵ نتوانستند بر سر حل و فصل پرونده هسته ای ایران به توافق جامع و نهایی برسند، به نقل از نشریه فارین پالیسی اینترنتی گزارش کرده که مقامات آمریکایی به طور خصوصی به هیات منصوب سازمان ملل برای نظارت بر تحریم علیه ایران اطلاع داده‌اند که عوامل ایران به طور غیرقانونی در صدد به دست آوردن قطعات و تجهیزات برای رآکتور آب سنگین اراک هستند.

شورای امنیت سازمان ملل ایران را به دلیل دنبال کردن برنامه‌های هسته‌ای هدف تحریم‌های بین‌المللی قرار داده است و تمامی کشورهای عضو سازمان ملل ملزم به تبعیت از این تحریم ها هستند. هیاتی نیز به منظور نظارت بر اجرای این مصوبات تشکیل شده است.


 

سخنگوی سازمان انرژی اتمی خرید تجهیزات برای رآکتور اراک را ناقض توافق ژنو ندانسته است

در واکنش به این گزارش، سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده گفت که "اینکه ما نگران خریدهای ایران باشیم، خبر جدید و داغی نیست" اما از توضیح بیشتر در این زمینه خودداری ورزید. وی در عین حال گفته است که "ایران به تمامی تعهداتش" در چارچوب توافق مقدماتی نوامبر سال گذشته عمل کرده است.

به گزارش خبرگزار فارس، آقای کمالوندی گفته است که در مورد خریدهای مورد اشاره، اطلاعی ندارد اما افزوده که "اگر خرید هم شده باشد، کار خلافی نیست." وی توضیح داده است که براساس توافق ژنو، نصب تجهیزات به منظور گسترش فعالیت این رآکتور متوقف شده که ارتباطی به خرید تجهیزات ندارد.

ساخت رآکتور آب سنگین اراک از سال ۲۰۰۴ با اطلاع آژانس بین المللی انرژی اتمی آغاز شده و ظاهرا قرار بوده است در سال جاری، عملیاتی شود. هدف از این طرح، فراهم کردن امکان تحقیقات پزشکی است. این رآکتور تولید کننده پلوتونیوم است که قابلیت استفاده در ساخت اسلحه اتمی را هم دارد و به همین جهت از جمله مسایل عمده در مذاکرات ایران و گروه ۱+۵ بوده است.


 

پیشتر صالحی از تغییراتی در طراحی رآکتور اراک خبر داده بود

اوایل سال جاری، علی اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، با اظهار اینکه به پایان ساخت این رآکتور، دو یا سه سال مانده، گفت که به منظور رفع نگرانی جامعه بین‌المللی در مورد استفاده از رآکتور اراک، این طرح بازنگری می‌شود تا پلوتونیوم تولیدی آن به میزان لازم برای ساخت بمب اتمی نرسد. وی در عین حال افزود که راکتور اراک ماهیت خود را به عنوان یک راکتور آب سنگین حفظ خواهد کرد.

به گزارش فارس، سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران همچنین به ارتباط با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی هم اشاره کرد و گفت که بازرسان آژانس به طور مرتب از ایران دیدن می‌کنند هر چند "آن چیزی که در حال حاضر کند شده، بحث همکاری ما با آژانس در رابطه با موضوعات جدید است."

منابع آژانس بین المللی اخیرا از انجام انفجارات قوی در منطقه مریوان و احتمال ارتباط آنها با برنامه‌های هسته‌ای سخن گفتند و خواستار توضیحات جمهوری اسلامی در این مورد شدند. سخنگوی سازمان انرژی اتمی گفته است ایران این اطلاعات را جعلی می‌داند و خواستار جزئیات بیشتری در این مورد شده است.

+5
رأی دهید
-6

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.