واکنش مقامهای ارشد در دولت اوباما در پی نامهنگاری با خامنهای
سوزان رایس (راست)، باراک اوباما (مرکز) و جان کری (چپ)
در میانه موج انتقاد جمهوریخواهان آمریکا از باراک اوباما، وزیر خارجه این کشور میگوید که «ابدا ارتباطی میان گفتوگوهای اتمی با مسائل دیگر نیست» و مشاور ارشد رئیس جمهور آمریکا نیز «هر گونه هماهنگی» با ایران برای مبارزه با گروه «حکومت اسلامی» را رد کرده است.
سخنان این دو مقام ارشد دولت باراک اوباما را میتوان واکنشی دانست به انتقادات شدید جمهوریخواهان در آمریکا از نامهای که گزارش شده رئیس جمهور آمریکا به رهبر جمهوری اسلامی نوشته است.
روزنامه آمریکایی وال استریت جورنال روز پنجشنبه، ۱۵ آبان، گزارش داد که باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا، اواسط ماه گذشته میلادی به آیتالله علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، نامه محرمانهای نوشته و در آن بر «منافع مشترک» در جنگ علیه شبهنظامیان گروه حکومت اسلامی (داعش) تاکید کرده است.
در واکنشی شدیداللحن، جان مککین و لینزی گراهام، سناتورهای ارشد جمهوریخواه، ارسال این نامه و دعوت از جمهوری اسلامی به همکاری در مبارزه با داعش را «زشت و شرمآور» توصیف کردند.
جان بینر، رئیس جمهوریخواه مجلس نمایندگان آمریکا، نیز گفت که «به رهبران ایران اعتماد ندارد و معتقد نیست که ایالات متحده نیازی به حضور ایران در کمپین مبارزه علیه گروه حکومت اسلامی دارد».
اما جاش ارنست، سخنگوی کاخ سفید، در این باره گفت که «سیاستی که رئیس جمهوری و دولت او در قبال ایران اعلام کرده تغییر نکرده است» و ایالات متحده «هیچ همکاری نظامی» با ایران در مبارزه علیه گروه حکومت اسلامی نخواهد داشت.
اکنون، جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا، نیز گفته است که «هیچ گفتوگویی، هیچ توافقی، هیچ معاملهای، هیچ چیز، هیچ تفاهم یا توافقنامهای با توجه به حوادثی که در خاورمیانه رخ میدهند، صورت نگرفته است».
به گزارش خبرگزاری رویترز، آقای کری روز شنبه، ۱۷ آبان، در پکن گفت: «هیچ ارتباطی میان گفتوگوهای هستهای و مسائل دیگر وجود ندارد. من میخواهم این را روشن کنم؛ مذاکرات اتمی راه خود را میروند.»
با وجود این، وزیر امور خارجه آمریکا از اظهارنظر درباره نامه ارسال شده توسط باراک اوباما به علی خامنهای خودداری کرد.
رویترز در گزارش خود افزوده است که آمریکا پیش از این، طرح ارائه شده از سوی مقامهای ایران درباره همکاری میان دو کشور برای مبارزه با گروه حکومت اسلامی در قبال تسامح بر سر برنامه هستهای ایران را رد کرده است.
این خبرگزاری همچنین اظهارات سوزان رایس، مشاور ارشد امنیت ملی رئیس جمهور آمریکا، را منتشر کرده که گفته است: «ما هیچ تصمیمی برای هماهنگی با ایران در مبارزه با داعش از جمله هماهنگی نظامی نداریم.»