فراخوان تجمعات همزمان در اصفهان و تهران؛ آخرین واکنشها و اخبار مربوط به اسیدپاشیهای اصفهان
تصویر سهیلا جورکش، یکی از قربانیان اسیدپاشی اصفهان بر روی تخت بیمارستان. او یک چشمش را کامل از دست داده و پزشکان برای حفظ بینایی ۳۰ درصدی چشم دیگرش تلاش میکنند.
تقاطع: در حالی که شماری از مردم اصفهان و تهران در واکنش به اسیدپاشیهای اخیر تصمیم دارند تجمعات اعتراضی برگزار کنند، برخی از مقامهای جمهوری اسلامی ضمن تاکید بر ضرورت مجازات عاملان این رویداد از “تخریب چهره امر به معروف و نهی از منکر” در پی بروز این حادثه ابراز نگرانی کردهاند.
به دنبال انتشار گسترده اخبار مربوط به اسیدپاشیهای اخیر بر روی دختران و زنان جوان در اصفهان، شماری از شهروندان اصفهانی با انتشار فراخوانی در شبکههای اجتماعی همچون فیسبوک و توییتر اعلام کردهاند که از ساعت ۱۰ صبح روز چهارشنبه (۳۰ مهر-۲۲ اکتبر) در مقابل دادگستری اصفهان تجمع خواهند کرد.
جوانان اصفهانی منتشرکننده این فراخوان -که دستکم یک صفحه فیسبوکی نیز برای آن ایجاد شده- میگویند قصد دارند با پدران و مادران خود در این تجمع اعتراضی شرکت کنند و شعارشان این خواهد بود که «تا کی باید منتظر قربانی بعدی باشیم؟»
همزمان، فراخوان دیگری نیز از سوی شهروندان تهرانی منتشر گردیده و در آن به برگزاری تجمع مشابهی در مقابل مجلس شورای اسلامی دعوت شده است. زمان این تجمع، ساعت ۱۱ صبح روز چهارشنبه اعلام شده است.
اما در آخرین واکنشها در ارتباط با اسیدپاشیهای اصفهان، مصطفی پورمحمدی، “وزیر دادگستری”، روز سهشنبه (۲۹ مهر-۲۱ اکتبر) در حاشیه یک همایش در “برج میلاد” تهران، اسیدپاشیهای اخیر در اصفهان را اقدامی “خرابکارانه” و “تروریستی” دانست و گفت: «ما خیلی نگران این موضوع هستیم و امیدواریم عاملان آن شناسایی شوند و به مجازات برسند.»
در همین روز، محمدباقر نوبخت، “سخنگوی دولت” نیز در حاشیه جلسه مجلس شورای اسلامی در جمع خبرنگاران، اسیدپاشیهای صورتگرفته را اقدامی “زشت” و “شنیع” توصیف کرد و اعلام مواضع دولت در خصوص این رویداد را به جلسه مطبوعاتی خود در روز چهارشنبه (۳۰ مهرماه) موکول کرد.
“رییس کل دادگستری استان اصفهان” نیز در همین روز در جمع شماری از زنان اصفهانی از تشکیل کارگروهی در این نهاد با حضور شماری از نیروهای “اطلاعاتی” و “امنیتی” خبر داد و در عین حال از دامن زدن به این موضوع که قربانییان اسیدپاشی، «دارای پوشش و حجاب مناسب نبودند»، ابراز تاسف کرد.
احمد خسروی وفا گفت: «اصلاً این گفتهها مورد تأیید نیست. اتفاقاً یکی از قربانیان این حوادث از خانوادهای کاملاً مذهبی بوده که پدرش سابقه حضور در جبهه را دارد.»
وی همچنین “قول” داد که به محض دستگیری متهم یا متهمان، در کوتاهترین زمان “حکم قاطعی بدون سر سوزنی اغماض” در این مورد صادر و متهمان به “اشد مجازات” محکوم شوند.
در این میان، محمدرضا نقدی، “رییس سازمان بسیج مستضعفین” در گفتگو با خبرگزاری “ایسنا”، همزمانی اسیدپاشی در اصفهان با بررسی «طرح امر به معروف و نهی از منکر در مجلس شورای اسلامی» و «در آستانه محرم و هفته امر به معروف و نهی ازمنکر» را سوالبرانگیز دانست و با “قاطعیت” اعلام کرد که «مرتبط کردن این فعل حرام و شیطانی با نهی از منکر، کار حسابشده عوامل رسانهای بیگانه است».
وی با انتقاد از آنچه “جوسازی رسانههای دشمن” توصیف کرد، از “وزارت ارشاد” و “هیات نظارت بر مطبوعات” خواست که اجازه ندهند تا «رسانههای فاسد و غربزده این جنایت را با مقدسات و واجباتی مثل امر به معروف و نهی از منکر مرتبط کنند و به این بهانه به تضعیف ارزشها بپردازند».
پیش از این نیز، عباسعلی منصوری آرانی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی، احتمال داده بود که «دستهای پشت پرده سیاسی از جمله سرویسهای اطلاعاتی بیگانه» در اسیدپاشیهای اصفهان نقش داشته باشند.
او با بیان اینکه «تا قبل از دستگیری مجرمان نمیتوان درباره هویت آنها قضاوت کرد» گفته بود که «اما به طور حتم اسیدپاشان از طریق سرویسهای اطلاعاتی بیگانه و صهیونیستی یاری میشوند».
روز سهشنبه (۲۹ مهر)، همچنین، نیره اخوان، نماینده اصفهان در مجلس شورای اسلامی به اطلاعات ارایهشده از سوی نیروی انتظامی و دستگاههای اطلاعاتی استناد کرد و مدعی شد که «هیچ ارتباطی میان ماجرای اسیدپاشی و بدحجابی وجود ندارد» و این ماجرا “کذب محض” است.
وی که با خبرگزاری “تسنیم” سخن میگفت، با اشاره به تصویب “طرح حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر” در مجلس شورای اسلامی، طرح موضوعاتی در خصوص ارتباط اسیدپاشیهای اخیر و بدحجابی را “تلاشی سازمانیافته برای تخریب وجهه حجاب و امر به معروف و نهی از منکر” در جامعه دانست.
از سوی دیگر، در حالیکه مرتضی میرباقری، “قائممقام وزیر کشور” روز دوشنبه (۲۸ مهر) با رد زنجیرهای بودن اسیدپاشیهای اصفهان، از بازداشت “سه تا چهار” مظنون در این شهر خبر داده بود، ساعاتی بعد، غلامحسین محسنی اژهای، سخنگو و معاون قوه قضاییه، در یک نشست خبری ضمن تکذیب بازداشت مظنونی در این پرونده، ارتباط اسیدپاشی در اصفهان با “بدحجابی” را “موضوعی تاییدنشده” خواند.
این در حالی است که سهیلا جورکش، یکی از قربانیان اسیدپاشی در اصفهان به شماره روز دوشنبه (۲۸مهرماه) روزنامه “فرهیختگان” چاپ تهران گفت که اسیدپاشها لحظاتی پیش از پاشیدن اسید به وی گفته بودند «ما با بدحجابان مقابله میکنیم».
گفتنی است در خصوص تعداد قربانیان اسیدپاشی در اصفهان تاکنون اخبار ضد و نقیضی منتشر شده است. در حالیکه مقامات امنیتی و انتظامی ایران، میگویند که تعداد این قربانیان، ۴ نفر است، برخی اخبار غیررسمی این عدد را تا ۱۵ نفر نیز اعلام کردهاند.
از جمله وبسایت محلی “زندگی سالم” در اصفهان، روز یکشنبه (۲۷ مهر)، خبر از وقوع موردی تازه در ساعت ۱۱ صبح این روز در “خیابان شیخ صدوق” این شهر داد و نوشت در این حادثه، «یک موتورسوار دو ترکه به سمت ۳ دختر اسید پاشید که یک نفر از آنها به خاطر پاشیدن اسید در قفسه سینه و انحراف اتومبیل قربانیان، جان باخت و دو نفر دیگر راهی بیمارستان شدند».
یکی از شاهدان عینی این ماجرا به “زندگی سالم” گفت: «زمانی که با پدرم به سمت خیابان مرداویج میرفتیم شاهد تجمع عظیمی از مردم بودیم که در لحظه اول فکر کردم تصادفی شده اما با نزدیک شدن به محل، ماموران نیروی انتظامی و اورژانس را دیدیم که اعلام کردند به سه دختر، اسیدپاشی شده است.»