ساخت کارخانه ترشی سازی در حریم درجه یک پاسارگاد!
خبرجنوب نوشت:یک کارخانه تولید ترشی، حریم درجه یک محوطه جهانی پاسارگاد را شکست. این کارخانه در فاصله 4 کیلومتری از آرامگاه کوروش است و در حریم درجه یک محوطه جهانی پاسارگاد قرار گرفته و با این که در پشت یک تپه است و منظر طبیعی اثر را مخدوش نمی کند اما طبق قوانین میراث فرهنگی، هر گونه ساخت و ساز در حریم درجه یک این اثر جهانی ممنوع است و باید هر چه سریع تر این کارخانه به محل دیگری منتقل شود.
در این رابطه، نصیری حقیقت سرپرست پایگاه جهانی پاسارگاد با تاکید بر اینکه واحد حقوقی میراث فرهنگی فارس پیگیر این پروژه است گفت: در حال حاضر کارخانه مذکور در حریم درجه یک و در فاصله حدود 3 کیلومتری محوطه جهانی پاسارگاد قرار گرفته است که این موضوع خلاف قوانین میراث فرهنگی است.
به گفته وی، مجموعه جهانی پاسارگاد دارای 3 حریم درجه یک، دو و منظری است که در هر یک از این حریم ها، ضوابط و قوانین خاصی را تعریف می کند به طور مثال در حریم درجه یک، هر گونه ساخت و ساز ممنوع است و در حریم درجه 2 نیز حداکثر ارتفاع برای سازه های جدید 5/4 متر است.
وی با بیان این که حریم تعیین شده برای محوطه های جهانی پارسه و پاسارگاد متفاوت است افزود: به دلیل آن که مجموعه جهانی پارسه (تخت جمشید) در بلندی و صفه قرار گرفته، میزان ارتفاع در حریم آن نیز بیشتر از محوطه پاسارگاد تعیین شده است.
نصیری حقیقت در ادامه گفت: شهرک صنعتی پاسارگاد نیز در حریم درجه 3 (منظری) محوطه جهانی است که این موضوع متعلق به سال ها قبل می باشد اما اعطای مجوز و ساخت کارخانه تولید ترشیجات در این محوطه به تازگی رخ داده و مربوط به 2 ماه اخیر می باشد.
سرپرست پایگاه جهانی پاسارگاد در ادامه این گفت و گو با اشاره به این که کارخانه مذکور در مرز دو شهرستان پاسارگاد و خرمبید واقع شده اما در حریم درجه یک محوطه جهانی است گفت: مجوز متقاضی کارخانه از سوی جهاد کشاورزی و بدون پاسخ استعلام آن که توسط نماینده این اداره کل در شهرستان خرمبید تهیه شده و باید به معاونت این اداره کل ارجاع می شد، صادر شده است.
وی ادامه داد: هم اکنون یکی از دو سوله این کارخانه ساخته شده و میراث فرهنگی نیز با تهیه پرونده ای، شکایت خود را مطرح کرده است.
نصیری حقیقت با بیان این که کارخانه مذکور در فاصله 4 کیلومتری از آرامگاه کوروش و در سمت شرق آن قرار دارد افزود: متاسفانه اشتباهی در این پرونده صورت گرفته است به طوری که تقاضای احداث کارخانه و جواب استعلام ها باید به نمایندگی میراث فرهنگی در شهرستان پاسارگاد ارجاع می شد و کارشناسان خرمبید نیز در این رابطه اشتباه کرده و مجوز مربوطه را امضا کرده اما تاییدیه و نظر نهایی بر عهده معاونت میراث فرهنگی اداره کل در شیراز می باشد که متقاضی بدون آن که جواب استعلام را به اداره کل ارسال کند مجوز احداث کارخانه را از جهاد کشاورزی گرفته است.
نصیری حقیقت در ادامه تاکید کرد: پاسارگاد محوطه ای جهانی است و باید نوع برخوردها نیز در سطح بین المللی باشد.
به گزارش خبرنگار ما، محوطه جهانی پاسارگاد در 70 کیلومتری شمال تخت جمشید و در جاده اصلی شیراز- اصفهان واقع شده است. در این محوطه آثار ارزشمندی مانند آرامگاه کوروش، کاخ بارعام، کاخ دروازه، کاخ اختصاصی، زندان سلیمان، تل تخت، محوطه مقدس و باغ و آب نماهای سنگی همچنین کاروانسرا و مسجد وجود دارد که در فاصله با یکدیگر قرار گرفته اند.
شاخص ترین اثر در این محوطه، آرامگاه کوروش است که در گوشه جنوبی محوطه پاسارگاد قرار گرفته که بیش از 2 هزار و 500 سال پیش از سنگ های آهکی سفید متمایل به زرد بنا شده که هنوز هم پابرجاست. قاعده یا زیربنای اصلی آرامگاه، سکویی سنگی با طرح یک مربع مستطیل به طول 13 متر و عرض 12 متر مربع می باشد. ارتفاع کلی بنا به بیش از 11 متر مربع می رسد که شامل 6 سکو و پلکان است.