رنگ قرمز باعث بروز احساس حسادت در زنان میشود
نتیجه یک پژوهش علمی نشان میدهد که زنانی که لباس قرمز بر تن دارند، از دید زنان دیگر جذاب به نظر میآیند و همین امر میتواند موجب بروز حسادت شود. شرکتکنندگان در این پژوهش زنان قرمز پوش را "تهدیدکننده" رابطه دانستهاند.
این امر که مردان زنانی را که رنگ قرمز بر تن دارند، جذابتر مییابند، چندان تازه نیست. اما حالا نتیجه یک پژوهش علمی جدید نشان میدهد که زنان نیز در نگاه اول دیگر زنانی را که رنگ قرمز به تن دارند، جذابتر اما در عینحال "تهدیدکننده" درمییابند.
یک تیم تحقیقاتی به سرپرستی اندرو الیوت، از دانشگاه راچستر واقع در ایالت نیویورک، تأثیر رنگ قرمز روی ۶۶۰ زن از فرهنگهای گوناگون را بررسی کردند. در مرحله اول حدود ۲۰۰ زن شرکتکننده در این پژوهش که بین ۱۸ تا ۶۵ سال داشتهاند، بایستی زنی را در لباس سفید و قرمز ارزیابی میکردند.
در پرسشنامهای که به صورت آنلاین در اختیار شرکتکنندگان قرار گرفت، آنها میباید تخمین میزدند که زن نشان داده شده در تصویر تا چه میزان علاقمند به رابطه جنسی است.
نتیجه به دست آمده حاکی از آن بود که این زن در لباس قرمز بیش از زمانی که لباس سفید یا سبز به تن داشت، از نظر جنسی "تحریککننده" برآورد شده بود. پژوهشگران برای سنجش این امر که آیا این موضوع به افزایش حسادت و رقابت منجر میشود، دو آزمایش دیگر را ترتیب دادند.
به گفته آدام پزدا، یکی از پژوهشگران این تیم تحقیقاتی، تعبیری که برای حس حسادت در این تحقیق به کار گرفته شد، نحوه نظر دادن و صحبت کردن شرکتکنندگان در مورد شخص دیگر بوده، به طوری که منجر به ارائه تصویری تحقیرآمیز، نامطبوع یا مزاحم از آن شخص شود.
"تهدیدگر" رابطه
برای سنجش این موضوع، شرکتکنندگان بایستی حدس میزدند که احتمال خیانت زن با لباس قرمز یا سفید به مردان تا چه اندازه است. در مرحله بعد پژوهشگران تنها نظر شرکتکنندگانی را که خود در یک رابطه به سر میبردند، جویا شده و از آنها پرسیدند که تا چه اندازه مایلند زن نمایش داده شده را به همسر یا دوست پسر خود معرفی کرده یا آنها را برای مدتی با یکدیگر تنها بگذارند.
در هر دو بار شرکتکنندگان میزان وفاداری زنی را که لباس قرمز به تن کرده بود، جدیتر زیر سئوال برده و همچنین عنوان کرده بودند که تمایلی برای تنها گذاشتن همسر یا دوست پسر خود با زنی سرخپوش را ندارند.
اندرو الیوت و گروهتحقیقاتیاش در مقالهای که در نشریه " Personality and Social Psychology Bulletin" به چاپ رسید، نوشتهاند که این آزمایشها بیانگر آن بودهاند که هر دو جنس مذکر و مؤنث رنگ قرمز را به عنوان رنگ مخابرهکننده پیامهای جنسی ارزیابی میکنند. آنها اضافه کردهاند که به طور قطع نمیتوان گفت که چنین برداشتی حاصل شرایط اجتماعی است یا مکانیسمهای بیولوژیکی، اما احتمال دادهاند که هر دوی این عوامل در حصول چنین نتیجهای دخالت داشته باشند.
به گفته این دانشمندان مقایسه رنگ قرمز با رنگهای دیگر نظیر زرد، آبی یا سیاه نیز از این منظر جالب خواهد بود به ویژه آنکه سیاه نیز همچنین رنگی "سکسی و شیک" شناخته میشود. نویسندگان مقاله خاطرنشان کردهاند که بایستی همچنین این نکته نیز در نظر گرفته شود که رنگ قرمز در فرهنگهای مختلف بیانگر چه خصوصیاتی در مورد یک فرد است.
نکته قابل تأمل دیگر نیز که نیاز به بررسی بیشتر دارد، تأثیر رنگ قرمز در جذاب نشان دادن یک شخص است؛ به این معنی که آیا تنها صرف پوشیدن رنگ قرمز میتواند موجب جذابیت بیشتر در فرد شود؟
به نوشته تیم تحقیقاتی دکتر اندرو الیوت انتخاب رنگ لباس در هر حال میتواند در زندگی روزمره موجب بروز تأثیرات جانبی ناخواسته شود.
این نکته که آیا لباس قرمز در زندگی روزمره واقعا منجر به بروز اختلاف و درگیری میان زنان یا تقدم بخشی به یک شخص شود، در این تحقیق مورد بررسی قرار نگرفتهاند.