آمریکا، سپاه و داعش: دشمن دشمن من دوست من هست یا نیست؟

داعش دشمن مشترک خیلی از کشورهای منطقه است

کامبیز فتاحی

بی‌بی‌سی، واشنگتن

 

هفت سال پیش، کنگره آمریکا با تصویب قطعنامه‌ای بحث برانگیز سپاه پاسداران ایران را یک سازمان تروریستی اعلام کرد. در آن زمان، نیروی قدس سپاه به فرماندهی سردار قاسم سلیمانی به بی‌ثبات کردن عراق و حمایت از پیکارجویان شیعه متهم بود که به شدت با نیروهای آمریکایی درگیر بودند.

اما برخلاف سال ۲۰۰۷، این روزها ایران و آمریکا در عراق با یک دشمن مشترک رو به رو هستند: گروه سنی تندروی داعش که در پی سرنگون کردن دولت شیعه در بغداد است.

در کارزار عراق، آمریکا و واشنگتن - چه بخواهند، چه نخواهند - در کنار هم قرار گرفته اند، هرچند اذعان رسمی به این مطلب به خصوص در تهران شاید کار آسانی نباشد.

علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی، احتمال همکاری ایران با آمریکا در بحران عراق را رد کرده و گفته گزارش‌ها در این خصوص "کارکرد جنگ روانی داشته و کاملاً غیرواقعی است."

ولی در واشنگتن سیاستمداران راحت تر در مورد همکاری احتمالی با ایران صحبت می کنند.

موفقیت نظامی چشمگیر پیکارجویان داعش باعث شده است که حتی بعضی از بزرگ‌ترین دشمنان جمهوری اسلامی در آمریکا فعلاً مواضع تند همیشگی خود را کنار بگذارند و از همکاری تاکتیکی با ایران حمایت کنند.

یکی از این افراد لیندزی گراهام است، سناتور جمهوریخواه محافظه کاری که از طراحان اصلی تحریم های ایران است و هفت سال پیش در تروریستی اعلام شدن سپاه پاسداران توسط کنگره نقش مهمی داشت و هنوز هم از منتقدان سرسخت مذاکرات هسته‌ای با ایران است.

ولی همین چهره محافظه کار که سپاه پاسداران ایران را "ابزار سرکوب مردم در دستان حکومت دینی" خوانده بود، حالا بر اساس این اصل که "دشمن دشمن من، دوست من است" از همکاری کوتاه مدت با ایران برای آرام کردن اوضاع عراق حمایت می کند.

آقای گراهام روز یکشنبه به شبکه سی بی اس گفت همان طور که آمریکا در جنگ جهانی دوم با استالین همکاری کرد تا هیلتر را شکست بدهد، الان هم می‌تواند با حکومت ایران برای مقابله با داعش همکاری کند.




لیندزی گراهام (نفر وسط) از لزوم همکاری با ایران سخن گفته



او گفت هرچند "این حرف حالش را بد می‌کند" ولی "ما باید با ایرانی‌ها گفتگوهایی داشته باشیم و بگوئیم بیائید اقداماتمان را (علیه داعش) هماهنگ کنیم، ولی در عین حال خط قرمز خود را برای ایران مشخص کنیم که نمی‌توانند از این بحران برای گرفتن خاک از مردم عراق استفاده کنند."

مقام‌های ارشد ایران بارها بر دفاع از دولت و مردم عراق و نیز محافظت از اماکن مقدس شیعیان در این کشور تاکید کرده اند.

حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران، پیش‌تر گفته بود "هرگاه آمریکا علیه داعش اقدامی کرد، می‌شود درباره همکاری با این کشور فکر کرد."

با این حال، دبیر شورای عالی امنیت ملی، واشنگتن را متهم کرده که "بستر شکل گیری و رشد گروه‌های مسلح تروریستی مشابه داعش را فراهم کرده است."

در این میان، دولت باراک اوباما همکاری احتمالی با ایران برای مقابله با داعش را تأیید یا تکذیب نکرده است.

تام دانیلون، مشاور امنیت ملی سابق باراک اوباما می گوید که مداخله نظامی آمریکا در عراق باید مشروط به این باشد که "عراق به سوی تأسیس یک دولتی فراگیر گام بردارد و بعضی از فرماندهان لایق ارتش که به خاطر دلایل سیاسی کنار گذاشته شده بودند را برگردانند تا نیروی زمینی توانایی را سازماندهی کنند."

رئیس جمهوری آمریکا اخیرا یک ناو هواپیمابر به خلیج فارس اعزام کرده است، ولی به نظر نمی‌رسد که برای آغاز عملیات هوایی مستقیم علیه داعش عجله‌ای داشته باشد و به بحران جاری به عنوان فرصتی برای امتیازگیری از نوری مالکی برای سهیم کردن سنی‌ها در قدرت نگاه می‌کند.

به نظر می رسد که بحران جاری در عراق فرصت تازه ای برای همکاری تاکتیکی بین واشنگتن و تهران ایجاد کرده باشد، فرصتی کم سابقه برای همکاری نظامی آمریکا با ایران و به احتمال زیاد سپاه پاسدارانی که کنگره هفت سال است که آن را رسما یک سازمان تروریستی اعلام و فرمانده‌اش را هم به اتهام نقض حقوق بشر تحریم کرده است.

+31
رأی دهید
-4

hossein+87 - ایران - ایران
تو حالت بد میشه که بگی با ایران گفت گو کنیم؟!! ، شماها یه عمر این ملت بدبخت رو تحریم کردین! اگه از انقلاب ناراحت بودین ، مردم رو چرا تحریم کردین؟ اگه میگید این انقلاب رو مردم انجام دادن پس چرا تحریم کردین!؟ اگه میگید هدف شما فشار به مردم برای مقابله با حکومتشون بوده که دیگه خیلی پست و حال به هم زنید. شماها خودتون این تروریستای حرومی رو شارژ میکنید. ننه من غریبم بازیاتون دیگه رنگی نداره. آدم به این نتیجه میرسه که واقعا در برابر شما بی وجدانای آشغال باید دست این سپاه رو با تمام اشتباهاتش بوسید.شماها لمیدید یه گوشه و مردم کشورهای دیگه رو میندازید به جون هم. امان از بیشعوری یه عده که به عناوین مختلف مثل شیعه و سنی یا با وعده های مالی خرتر میشن و افسارشون رو میدن دست شما.تف بر همه تون.
دوشنبه 26 خرداد 1393 - 11:49
biparva-jan - تهران - ایران
دقیقا hossein .
دوشنبه 26 خرداد 1393 - 13:01
agha-javad - تهران - ایران
مرد بزرگ، پیامبر زمان سال‌های سال پیش پیشگویی کرد که رهبران آمریکا و اروپا اشتباه بزرگ دیگری در جنایت بر بشریت کره زمین انجام خواهند داد و با شکست مطلق روبرو خواهند شد و نتیجه، تشکل گروه‌های مریض وحشی مذهبی‌ را باعث خواهند شد که خود در امان نیز نخواهند بود. ایشان در ضمن مذاهب را دروغ هایی بیشماری از تغییر دانش پیامبران برای قدرت در کنترل بشریت مینامد که همه مذاهب در جنایت مشترکند و روزی فرا خواهد رسید که مذاهب از بین خواهد رفت و جایشان را به دانش حقیقی‌ پیامبران خواهد داد. این مرد بزرگ کسی‌ نیست جز پدر تعلیمات حقیقت Billy Meier که روحش همواره پیامبری در زندگی‌‌های گذشته‌اش داشته و در این زمان آخرین مسئولیت پیامبری را دنبال می‌کند به وسیله مکتوب کردن تعالیم فقط به دست خود و نه نادانان گذشته و حال.
دوشنبه 26 خرداد 1393 - 13:15
xavii - لندن - بریتانیا
این اتفاقات عراق حتماً با هماهنکى آمریکا بوده، و اینها مى خوان ایران رو درکیر با داعش کنن و بعد تبلیغ جنک شیعه و سنی کنن، که جنک کسترش کنه به تمام منطقه و تمام کشورهای منطقه داغون و ضعیف شن در مقابل اسراییل، خوشبختانه ایران همکاری با امریکا رو رد کرده. ولی بی سر و صدا نیرو فرستاده تا داعش از بین بره ، به نظرم کار درستی کرده ایران
دوشنبه 26 خرداد 1393 - 13:42
mohsen_oslo - اسلو - نروژ
دقیقا
دوشنبه 26 خرداد 1393 - 13:53
سخت کوش - کردستان - ایران
قیافه وحرفای تو هم حال مارو به میزنه چه بخوای چه نخوای باید ایرانو به عنوان یه قدرت منطقه ای قبول داشته باشی حالا میخوای حالت به هم بخوره و استفراغ بکنی یا نکنی
دوشنبه 26 خرداد 1393 - 14:00
sayeh tars - لندن - بریتانیا
زمان خطرناکی هست آمریکا در اصل اومده کمک دایعش کنه کار ایران خیلی‌ سخت شده
دوشنبه 26 خرداد 1393 - 14:38
Razia - منچستر - انگلستان
داعش اسراعیل است اگر راست میگن چرا به سنیهاى فلسطین کمک نمى کنن که روزى صدها نفر کشته مى شوند که امدن عراق اسرائیل و أمریکا با خیال راحت دستور مى دهند و این گروهکهاى تروریستى براى کشتن مسلمانها امده بعد به اسم سنى شیعه کُشى راه انداختند شهر موصل اکثریت سنى هستند در حالى که وقتى داعش وارد این شهر شده توى خیابانها به سوى مردم تیر اندازى مى کنند از کجا مى داند که انها چه مذهبى دارند فقط امدن مسلمان کشى و بس دلیل بهتر از این پیدا نکردن براى از بین بردن مسلمانها که بعضى از سنیهاى تندرو خوشحال هم شدند فرعون هم ادعاى خدایى مى کرد که از طرف خداوند به وسیله مگس از بین رفت خدایا تو رحمان و رحیمى شر ظالمو به خودشون بر گردون شیعه را در پناه خودت حفظ کن امین .
دوشنبه 26 خرداد 1393 - 15:33
dook - دبي - امارات
کفار همه یک ملتند خیلى ساده و پر معنى
دوشنبه 26 خرداد 1393 - 18:38
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.