افزایش ۴۰ درصدی طلاق در ترکیه
از سال ۲۰۰۵ تا کنون ۴۰ درصد بر شمار طلاقها در ترکیه افزوده شده و شمار ازدواجها نیز در همین محدوده زمانی کاهش یافته است. محافل مختلف مذهبی و غیرمذهبی ترکیه نگران این روند هستند و هشدار میدهند.
تولگا ییلماز، در باره جدایی از شوهرش میگوید: «ما قبل از ازدواج مدتها همدیگر را میشناختیم. سال اول بعد از ازدواج هم خوب بود، اما بعد مشکلات شروع شد.»
جدایی تولگا ییلماز و همسرش از یکدیگر تنها یک نمونه از طلاقهایی است که در سالهای اخیر در ترکیه صورت گرفته است. شمار جداییها در این کشور از سال ۲۰۰۵ تاکنون ۴۰ درصد افزایش یافته است.
دلایل طلاق: اشتغال زنان یا سریالهای تلویزیونی؟
محافل سیاسی و اجتماعی محافظهکار در ترکیه دلیل بالا رفتن نرخ طلاق در این کشور را افزایش شمار زنان شاغل میدانند. مخالفان آنان اما این دلیل را نمیپذیرند و با اشاره به ازدواجهای سنتی مذهبی، انتخاب همسر از طرف والدین را مهمترین دلیل برای مشکلات پس از ازدواج میدانند.
تولگا ییلماز درباره دلیل خود برای طلاق میگوید: «مادرهای ما حاضر بودند با هر مشکلی بسازند، اما دخترهای امروزی دیگر این جوری نیستند. آنها چیزهای زیادی در تلویزیون دیدهاند و میخواهند همان چیزها را به دست بیاورند.»
پس آیا تلویزیون علت افزایش شمار طلاق است؟ بخصوص شهروندان محافظهکار شهرهای کوچک و روستاهای ترکیه انبوه سریالهای تلویزیونی را یکی از عاملهای بدآموزی میدانند؛ سریالهایی که عصرها مردم را پای تلویزیونها میخکوب میکنند.
سریالهای تلویزیونی ترکیه نیز چون سریالهای دیگر نقاط جهان از جمله به عشق میپردازند و ارتباط های غیرمجاز عاشقانه و مشکلات خانوادگی.
عبدالکریم بهادیر، پرفسور رشته الهیات، بر این نظر است که همین سریالهای بیپروا هستند که سبب پاشیدگی زندگی خانوادگی بسیاری میشوند. او در مصاحبه با خبرنگار یک روزنامه میگوید: «وقتی هنرپیشهای در یک سریال تلویزیونی موضوعی غیراخلاقی را به صورت آزاد انجام میدهد، این امر الگویی میشود برای بینندگان سریالها.»
عبدالکریم بهادیر نتیجه میگیرد که این سریالها برای شهروندان ترکیه بد است و سبب ویران شدن ساختار خانواده در جامعه ترکیه میشود، زیرا بینندگان این سریالها با خود میگویند: «وقتی قهرمان سریال حق انجام این کار غیراخلاقی را دارد، من هم باید همین حق را داشته باشم.»
این پرفسور رشته الهیات اما به این نکته نمیپردازد که بهبود شرایط اقتصادی و تلاش زنان برای رسیدن به مدارج بالاتر تحصیلی و به دست آوردن شغل مناسب و موقعیت اجتماعی بهتر میتوانند انگیزههایی باشند تا آنها دیگر چون زنان سنتی حفظ خانواده را بالاترین هدف زندگی خود ندانند.
شمار طلاقها در ایران نیز افزایش یافته است
ایران نیز با مشکل افزایش طلاق درگیر است. علیاکبر محزون، مدیرکل دفتر آمار و اطلاعات سازمان ثبت احوال ایران، روز دوشنبه (۱۵ اردیبهشت / ۵ مه) در نشست خبری ارائه آمار و اطلاعات جمعیتی و مهاجرت سازمان ثبت احوال که در این سازمان برگزار شد از کاهش ازدواجها و افزایش طلاق در جامعه سخن گفت.
برمبنای آمار ارائه شده از طرف مدیرکل دفتر آمار و اطلاعات سازمان ثبت احوال ایران در سال گذشته (۱۳۹۲) در این کشور در هر ساعت ۱۸ طلاق ثبت شده است. خراسان رضوی بالاترین رقم طلاق را در ایران داشته است.
افزایش سن ازدواج
در ترکیه به تدریج سن ازدواج نیز بالا میرود. در حال حاضر سن متوسط مردان در این کشور برای ازدواج ۲۶ سال و سن دختران ۲۳ سال است و علاقه به ازدواج در سنین پایین بخصوص در شهرهای این کشور کم میشود.
این موضوع در مورد ایران نیز گزارش میشود و دختران جوان در شهرهای بزرگ ایران تمایل چندانی به ازدواج در سنین پایین، آن گونه که مسئولان میخواهند، ندارند.
باید در نظر داشت که سن ازدواج در بیشتر کشورهای پیشرفته جهان دائما افزایش یافته است. بنابر آمار و اطلاعات جمعآوری شده از سوی سازمان ملل متحد، در سال ۲۰۱۲ میلادی میانگین سن ازدواج در کشورهای اروپای غربی بیش از ۳۰ سال بوده است.