وزارت بهداشت ایران: تهدیگ هیچ غذایی را نخورید
بی بی سی : وزارت بهداشت ایران میگوید تقریبا نیمی از افراد ۱۵ تا ۶۵ ساله کشور چاق هستند یا اضافه وزن دارند. به گفته کارشناسان این وزارتخانه مصرف قند و نمک و چربی در سبد غذایی خانوادهها خیلی بیشتر از میزان توصیه شده است.
به گفته دکتر شهرام رفیعیفر ۴۸ درصد ایرانیان چاق هستند یا اضافه وزن دارند.
توصیههای سرپرست دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت ایران برای پیشگیری از چاقی
- هنگام غذا خوردن کار دیگری مثل مطالعه یا تماشای تلویزیون انجام ندهید.
- در بشقاب کوچک غذا بخورید
- مواد غذایی که اشتها را تحریک میکنند از معرض دید و دسترس خارج کنید،
- غذا را با دیس سر سفره نگذارید
- در ساعت معین و منظم غذا بخورید
- قبل از آنکه کاملاً سیر شوید دست از غذا خوردن بکشید
- بلافاصله پس از صرف غذا میز یا سفره را ترک کنید
- آهسته غذا بخورید
- بیش از حد نیاز غذا نخورید
- به جای نوشابههای شیرین و گازدار، آب یا دوغ کم نمک بدون گاز بنوشید
- ته دیگ هیچ غذایی را نخورید
- مصرف بستنیهای پرچرب و خیلی شیرین و تنقلات شور را محدود کنید
- خود را هر هفته وزن کنید
دکتر رفیعیفر برای نگهداشتن وزن در حد طبیعی "فعالیت بدنی مرتب و روزانه" را توصیه کرد و گفت: "وعدههای غذایی را در ساعات معینی از روز و بطور منظم مصرف کنید و قبل از آنکه کاملاً سیر شوید دست از غذا خوردن بکشید."
او همچنین گفت از خوردن تهدیگ باید اکیدا خودداری شود زیرا ته دیگ بسیار پر چرب و پر نمک است.
به گفته دکتر زهرا عبداللهی سرپرست دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت "تغییراتی که در الگوی غذایی مردم کشور اتفاق افتاده منجر به شیوع اضافه وزن، چاقی و بیماریهای غیرواگیر مرتبط با تغذیه شده است."
دکتر عبداللهی گفت ایرانیان خیلی بیشتر از میزان توصیه شده قند،نمک و چربی مصرف میکنند در حالیکه با اصلاح الگوی تغذیه "۵۰ درصد بیماریهای قلبی و عروقی و ۳۰ درصد سرطانها با تغذیه صحیح قابل پیشگیری است."
بر اساس تحقیق زهرا بهادران و همکارانش بیشتر ایرانیان حداقل یکی از عوامل خطرساز بیماریهای قلبی عروقی را دارند (چربی خون، چاقی، دیابت و تغذیه نامناسب).
چاقی مهمترین مشکل تغذیهای در ایران و جهان است و مصرف زیاد غذاهای آماده یا فستفودها در ایران یکی از عوامل اصلی چاقی در ایران و بویژه در کودکان است.
با وجود شیوع زیاد "فستفود" در ایران تحقیق جامعی که نشان دهنده متوسط مصرف ایرانیان باشد وجود ندارد و فقط زهرا بهادران و همکارانش در تحقیقی این مصرف را ۱۶۱ گرم در هفته در جوانان و ۱۰۶ گرم در هفته در میانسالان بر آورد کرده است.
این بررسی نشان داده است که بین خوردن فست فود و پایین بودن کیفیت تغذیه خانواده رابطه مستقیمی وجود دارد.
تحقیقی دیگر در اصفهان تخمین زده کودکانی که چاقی یا اضافه وزن دارند هقتهای تقریبا سه بار فستفود میخورند، یعنی بیش از دو برابر کودکان و نوجوانانی است که وزن طبیعی دارند.
برخلاف بسیاری از کشورهای پیشرفته که با بالا رفتن تحصیلات والدین مصرف غذاهای آماده کم میشود تحقیق غلامرضا شریقی فرد و همکارانش نشان میدهد در ایران این موضوع بر عکس است و فرزندان والدین تحصیلکرده بیشتر فستفود میخورند.